Economia i Hisenda

El director de l'Idescat, Frederic Udina, nomenat nou president d'Ivàlua

query_builder   19 juliol 2013 12:00

event_note Nota de premsa

El director de l'Idescat, Frederic Udina, nomenat nou president d'Ivàlua

  • Substitueix Josep Maria Vallès, que finalitza el seu mandat després de quatre anys
  • Aposta per reforçar la col.laboració entre l’Ivàlua i l’Idescat com a eina imprescindible per a l’avaluació de les polítiques públiques
  • En aquesta nova etapa, Ivàlua ampliarà els seus serveis d’anàlisi i assessorament al conjunt de les administracions públiques
Frederic Udina, director de l'Idescat
 
El Consell Rector d’Ivàlua (Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques) ha aprovat per unanimitat nomenar nou president de l’Institut, Frederic Udina, professor d’estadística de la Universitat Pompeu Fabra i actual director de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Udina pren el relleu a Josep Maria Vallès, catedràtic emèrit de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Autònoma de Barcelona, que, d’acord amb els estatuts d’Ivàlua, deixa el càrrec després de quatre anys al capdavant de la institució. 
 
Durant la reunió del Consell Rector, Udina ha donat a conèixer els seus plans de futur per a Ivàlua que giren en torn d’un doble objectiu: refermar les tasques d’avaluació de polítiques públiques, i impulsar la recerca i la formació en aquest àmbit. Pel que fa al primer punt, i seguint les recomanacions del CAREC, l’Institut concentrarà els seus esforços en l’avaluació sistemàtica de les polítiques públiques. Això és farà, per exemple, amb les avaluacions “ex-ante”, en les quals es fan simulacions de diferents escenaris per recomanar les polítiques en funció dels resultats previsibles. Així mateix, en aquesta nova etapa, Ivàlua ampliarà els seus serveis d’anàlisi i assessorament a tots els nivells de les administracions públiques, com els ens locals, i al tercer sector.
 
Pel que fa a l’impuls de la recerca, Udina ha ressaltat l’interès per reforçar la col·laboració que ja existeix entre l’Ivàlua i l’Idescat, com a proveïdor d’informació estadística imprescindible per a la tasca d’avaluació. Segons ha explicat el nou president, “l’Idescat ja fa mesos que treballa en aquesta línia i ha creat un sistema de registres on s’inclou tota la informació administrativa que pot tenir interès estadístic”. Aquesta eina serà molt útil per a Ivàlua a l’hora de fer avaluacions. A més, la posada en marxa del centre d’accés segur a dades protegides, que l’Idescat té actualment en fase pilot, pot permetre als recercadors i als analistes d’iVàlua l’accés controlat a dades confidencials sense risc de revelació del secret estadístic.
 
“Dins del camp de la formació, la sinèrgia que es produirà en coordinar les accions d’Ivàlua i l’Idescat també serà d’interès per a investigadors de diferents àrees de les ciències socials”, assegura el nou president. Així mateix, Udina ha posat de manifest que una de les prioritats del Consell Assessor i Científic en aquesta nova etapa serà treballar per aconseguir atreure nous recercadors.  
 
L’Ivàlua va ser creat l’any 2006, a iniciativa del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya juntament amb la Diputació de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Jaume Bofill. Inspirat en les iniciatives ja existents a països angloxasons o nòrdics, la seva finalitat és promoure l’avaluació de les polítiques públiques a Catalunya, amb especial atenció a l’anàlisi de la seva efectivitat, així com assessorar, formar i donar suport a les administracions en aquest àmbit.
 
A banda de les institucions fundadores, també formen part del Consell Rector d’Ivàlua el Consell Interuniversitari de Catalunya i el CTESC (Consell de Treball Econòmic i Social).
 

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 93

Fotografia (Frederic Udina)

Fotografia (Frederic Udina)
JPEG | 85