Interior

Interior i Dipsalut signen un acord de col·laboració amb els Mossos d'Esquadra en l'activació del programa de suport i atenció psicològica en casos d'emergència a Girona

query_builder   19 juliol 2013 13:25

event_note Nota de premsa

Interior i Dipsalut signen un acord de col·laboració amb els Mossos d'Esquadra en l'activació del programa de suport i atenció psicològica en casos d'emergència a Girona

Interior
 
  • L'acord comptarà amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra de la Regió Policial de Girona
 
El departament d'Interior i Dipsalut han signat avui un conveni de col·laboració per incorporar els comandaments del Cos de Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Girona en el sistema d’activació del  Programa de suport i atenció psicològica en situacions d'emergència de Dipsalut.
 
Fruit d'aquesta col·laboració els comandaments de la Regió Policial de Girona podran sol·licitar l’activació del servei.
 
El delegat del departament d’Interior a Girona, Albert Ballesta s'ha felicitat per aquest acord i ha explicat que "el fet de donar una assistència psicològica a les víctimes és important en cas d’una situació d’emergència". Segons Ballesta, "Dipsalut va iniciar l’ajuda psicològica a les víctimes i als seus familiars, amb una coordinació amb les policies locals i els ajuntaments, però en veure que la majoria de municipis gironins no tenen policia local i els primers que arribaven eren els Mossos d’Esquadra, s’ha fet necessari confeccionar un protocol amb el departament d’Interior".
 
Per la seva banda, el vicepresident de Dipsalut, Josep Maria Corominas, ha afirmat que "els mossos, en una emergència, sempre hi són, per això tenir protocols només amb ajuntaments i policies locals no tenia cap sentit". "La voluntat és la d’estar al costat de les famílies que pateixen davant d’una situació greu i la de donar assistència psicològica mitjançant la col·laboració amb les institucions i és un honor fer-ho amb els Mossos", ha afegit.
 
L’objectiu d’aquest programa és oferir assistència psicològica especialitzada, immediata a víctimes de fets traumàtics. En aquest sentit, el programa posa a disposició un equip de psicòlegs especialitzats en emergències que es desplaça immediatament al lloc dels fets per tal d’atendre les víctimes i/o altres afectats com ara familiars o, fins i tot, els professionals que intervenen en aquests casos.
 
L’atenció psicològica immediata és molt important per tal d’afrontar la crisi amb les majors garanties per a la seguretat i la salut i per evitar el desenvolupament posterior de patologies psicològiques posttraumàtiques.
 
Davant d’aquestes situacions excepcionals i traumàtiques, i en un moment on es desborden els mecanismes normals d’afrontament, cal minimitzar els danys causats pel trauma que es viu, canalitzar i comunicar de manera adequada les males notícies que la majoria de les vegades cal donar i preparar les persones per afrontar el dolorós procés que sovint els espera, ajudant-les a reprendre el control sobre les seves vides, sovint perdut durant el pas per la fase de xoc posterior al trauma.
 
L’equip d’intervenció que realitza aquesta tasca està format per psicòlegs especialitzats en emergències, i el seu àmbit de treball comprèn tant el tractament individual com col·lectiu de les víctimes directament afectades, dels seus familiars i dels equips de professionals que hi actuen, en cas que sigui necessari.
 
Dipsalut ha facilitat a la Regió Policial de Girona una targeta amb el telèfon exclusiu del servei. Aquest servei se sol·licita a través d'una trucada telefònica al coordinador del servei d'emergències que, en última instància, és qui pren la decisió d'activar-lo.
 
El servei és actiu les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, i dóna cobertura a tots els municipis de la demarcació de Girona.