Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura aposta per la innovació, la competitivitat i el desenvolupament sostenible del sector agroalimentari

query_builder   31 juliol 2013 17:26

event_note Nota de premsa

Agricultura aposta per la innovació, la competitivitat i el desenvolupament sostenible del sector agroalimentari

Moment de la visita
Moment de la visita
Pelegrí: “El compromís del Govern amb l’agricultura del coneixement, la innovació i el suport a l’IRTA com a element dinamitzador de la competitivitat de la capital agroalimentària de Catalunya, Lleida, és total”
 
El conseller Pelegrí ha visitat aquesta tarda les obres del Fruitcentre de l’IRTA, a Lleida, el primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Maria Monfort, ha visitat aquesta tarda les obres del Fruitcentre al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, ubicat al turó de Gardeny. La visita d’obres ha comptat també amb la presència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández.
 
El Fruitcentre de l’IRTA serà el primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa, i comptarà amb una superfície de 4.000 metres quadrats. L’edifici acollirà una vintena de laboratoris que disposaran d'equipaments científics i tècnics d’última generació.
 
El Fruitcentre dirigirà la seva principal missió a l’aplicació del coneixement tècnic i científic, de forma integrada, en l’àmbit de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins al consumidor, abastant d’aquesta manera els processos de cultiu, collita, recepció de fruita, tractaments postcollita, control de qualitat, manipulació, embalatge, conservació, transport, transformació, distribució i consum. D’altra banda,  centrarà els seus objectius en la millora de la competitivitat del sector de producció, conservació, envasament, confecció,  transformats i distribució de la fruita, passant per la generació i desenvolupament de nova tecnologia, difusió i transferència de tecnologia, i assessorament i formació.
 
El Departament d’Agricultura fomenta la innovació com a important motor per al sector agroalimentari, amb l’objectiu que aquest sector sigui més fort i competitiu, i poder fer front així als reptes plantejats en l’actualitat. Per això, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està potenciant línies d’actuació com la recerca i la transferència tecnològica.
 
El conseller Pelegrí ha refermat “el compromís del Govern amb l’agricultura del coneixement”, i ha defensat “el suport total i l’impuls a la innovació en el sector agroalimentari i la contribució decidida de l’IRTA des de Lleida en aquells sectors  productius on les comarques lleidatanes concentren la major producció a Catalunya”. Així, ha recordat Pelegrí, “el Govern té molt clara quina és la missió de l’IRTA. Aquesta missió està establerta a la Llei 4/2009 i és la de contribuir a la modernització, la competitivitat i el desenvolupament sostenible del sector agroalimentari, i al proveïment d’aliments sans i de qualitat als consumidors”.
 
La iniciativa consolida l’aposta del Govern de la Generalitat per impulsar un centre tecnològic agroalimentari a les comarques de Lleida, que s’emmarca en l’anella de l’Agroindústria de Catalunya que ja compta amb un punt destacat al Centre de Noves Tecnologies i nous Processos Alimentaris (CENTA), ubicat a Monells (Girona).
 
Fruitcentre, la investigació i innovació en el sector fructícola
 
Catalunya és una de les regions europees rellevants en la producció i comercialització de fruita fresca i de producte transformat. Ara bé, aquest sector està subjecte a canvis profunds tant de l’estructura productiva (canvi relatiu d’espècies i renovació varietal) com a canvis en l’escenari de les demandes dels consumidors (més qualitat, més facilitat en el consum, diferents i nous formats de consum, cost... ) com de la societat (producció sostenible, reducció de l’ús de fitosanitaris... ).
 
El Fruitcentre neix amb la vocació de poder ajudar el sector a afrontar i donar resposta a aquests canvis mitjançant el desenvolupament d’una potent activitat de recerca, desenvolupament i innovació amb una nova infraestructura que integri físicament i conceptualment els diferents equips que treballen en fructicultura amb un enfoc multidisciplinar i de visió global de la cadena de valor de la fruita. A més, sense oblidar el productor i posant molt més èmfasi en les demandes del consumidor del que s'hi estava posant fins ara.
 
 
El Fruitcentre disposarà de 6 plantes pilot i 23 Laboratoris en una superfície construïda total de 6.356 m2 en una parcel·la de 4.201 m2 distribuïts en quatre plantes. Les plantes pilot de noves tecnologies de la conservació, confecció i envasament de fruita fresca, 4a i 5a gamma, enginyeria del fred, així com d’agents de biocontrol permetran testar noves tecnologies, escalar processos i desenvolupar nous productes. Així, tecnologies com atmosfera dinàmica o la mesura no destructiva de la qualitat en la línia de confecció, desenvolupament de nous productes de 4a gamma o establir les condicions de conservació de les noves varietats desenvolupades en el programa de millora genètica son exemples de les activitats a desenvolupar en aquestes plantes pilot.
 
En els 23 laboratoris previstos s’investigarà des de la qualitat de la fruita fins a la seguretat alimentària dels productes mínimament processats.
 
El Fruitcentre donarà servei i fonamentarà algunes de les seves activitats de recerca amb altres infraestructures de l’IRTA com ara les més de 100 ha de finques experimentals a l’Estació Experimental de Lleida i l'Estació Experimental de Mas Badia, a Girona, l’Estació Experimental de l’Ebre, a Tarragona, dedicades a la fruita arreu de Catalunya, amb el Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA), en l’àmbit de noves tecnologia agroalimentàries, o amb el CRAG pel que fa referència a agrigenòmica. Tanmateix es promourà la col·laboració amb altres equips de la UdL i altres unitats establertes en el mateix PCiTAL.
 

1  

Imatges

Moment de la visita

Moment de la visita 611