Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Un total de 300.000 persones necessitades rebran aliments de primera necessitat

query_builder   5 agost 2013 11:00

event_note Nota de premsa

Un total de 300.000 persones necessitades rebran aliments de primera necessitat

Gràcies al Pla d’ajuda alimentària a les persones més necessitades
 
El Departament s’encarrega de la distribució correcta dels aliments
 
Catalunya està en desacord amb els criteris utilitzats per a la distribució dels aliments entre les diferents comunitats autònomes
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’encarrega del control de la distribució correcta dels aliments del Pla d’ajuda alimentària a les persones més necessitades de la Unió Europea. La competència per a la compra dels aliments i la gestió d’aquest pla, però, correspon al Fondo Español de Garantía Agraria (FEGA) del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA).
 
Aquest Pla s’emmarca dins de les mesures de regulació del mercat de productes agroalimentaris de la Política Agrària Comuna (PAC). El seu objectiu és posar a disposició de les persones necessitades, gratuïtament, aliments bàsics de qualitat i utilitzar els excedents de certs productes agraris en poder dels organismes públics d’intervenció de la Unió Europea. Si, temporalment, no hi ha disponibles determinats productes a les existències d’intervenció, s’assigna una quantitat econòmica per a la compra dels aliments en el mercat.
 
El Pla 2013 té una assignació pressupostària de 500 milions d’euros per a tota la Unió Europea, dels quals un 17% s’utilitzaran a Espanya. A Catalunya, arribaran el 14% dels aliments repartits a l’Estat, i es distribuiran a 1.000 entitats, unes 300 de consum i 700 de repartiment; el nombre aproximat de persones beneficiàries és de 300.000. 
 
El subministrament de la primera fase del Pla 2013 es va iniciar el 17 de juny per a distribuir arròs blanc, llenties, farina, llet UHT, formatge parafinat, oli d’oliva, pasta alimentària, cereals infantils i fruita en conserva sense sucre afegit. El segon lliurament va començar el 29 de juliol i finalitzarà el 9 d’agost, i inclourà també galetes, potitos, cigrons i mongeta tendra (la distribució d’aquests aliments es farà durant el mes de setembre). Finalment, el mes de desembre hi haurà un tercer lliurament.
 
En relació amb aquest Pla, el Departament ha traslladat reiteradament al MAGRAMA el seu descord amb els criteris utilitzats per a la distribució dels aliments entre les diferents comunitats autònomes, ja que mentre que d’acord amb els registres que serveixen per al control del repartiment dels aliments a Catalunya hi ha el 18% de les persones necessitades de l’Estat, només rep el 14% dels aliments, la qual cosa suposa un greuge comparatiu.
 
També s’ha fet arribar al FEGA les demandes de les entitats caritatives representades en el grup liderat pel Departament de Fons UE de les Taules de Distribució Solidària d’Aliments, i, en especial, la necessitat d’incloure la llet de continuació entre els aliments a distribuir; i que es prioritzin els aliments susceptibles de consum directe ateses les dificultats de les persones necessitades d’accedir a elements que els permetin escalfar els aliments.
 
No obstant això, a partir de 2014, aquest Pla d’ajuda alimentària deixarà de finançar-se amb fons de la Política Agrària Comuna (PAC) i passarà a ser-ho a càrrec del Fons Social Europeu, cosa que implicarà certs canvis en el Pla.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.