Protecció Civil

Protecció Civil: incidències més destacades relacionades amb les pluges intenses que han afectat Catalunya durant la passada nit (08:00 hores)

query_builder   17 agost 2013 08:44

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: incidències més destacades relacionades amb les pluges intenses que han afectat Catalunya durant la passada nit (08:00 hores)

  • El pla Inuncat està activat en Alerta per la previsió de pluges intenses que podran afectar durant el dia d'avui la meitat oriental del país
  • El telèfon d’emergències 112 ha atès 182 trucades relacionades amb l’episodi de pluges
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de tempestes durant el dia d’avui a les comarques de la meitat oriental, des d'ara i fins la tarda. Les comarques afectades serien les de Tarragona, Barcelona i Girona, incloses les del litoral, tot i que a partir del migdia l'afectació a Tarragona desapareixeria. En les comarques afectades per la previsió de pluges es podrà superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts.
La passada mitjanit, segons el radar, només quedava un nucli de tempesta de no gaire intensitat que afecta al Bages, el Solsonès i Osona. El volum de trucades al telèfon d’emergències 112 i els serveis del cos de Bombers van disminuir significativament a mitjanit i no s’han registrat incidències destacables durant la passada nit.
El telèfon d’emergències 112 ha atès 182 trucades relacionades amb l’episodi de pluges fins a les 4:00 hores d’aquesta passada matinada. 45 fetes des de la Noguera, 41 des del Segrià i 36 des del Pla d’Urgell. La majoria de trucades (130) es van rebre entre les 19.30 i les 21:30 hores.
 
Fins a les 22:00 h d’ahir, els Bombers de la Generalitat han rebut 58 avisos per l’episodi de pluges d’aquesta tarda a la demarcació de Lleida. La majoria d’aquests avisos han estat per inundacions de plantes baixes i carrers, algun arbre caigut i/o elements estructurals també caiguts o a punt de caure. No hi ha cap incidència destacada.
 
El municipi de Tremp va activar el seu Pla d’Actuació Municipal.
 
Incidències per subministrament elèctric que, hores d’ara, consten solucionades:
  • Juneda amb 1.200 abonats sense llum
  • Ivars de Noguera 188 abonats
 
Estat xarxa viària. En aquests moments no tenim constància d’incidències però ahir al vespre estaven afectades, a causa de les pluges, la LV3025 a Balaguer, afectada per la riera i la LV 3027 a Penelles-Bellmunt, on hi havia una sèquia a punt de desbordar.
 
Els cabals de rius i rieres estan dins de paràmetres de normalitat, sense risc d'inundació, hores d'ara tot i els increments d'ahir a la tarda en alguns casos de muntanya.

Segons informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), tot l’episodi de pluges havia anat molt a la baixa a la mitjanit. Destaquen els 90,5 litres acumulats l’acumulat a Vallfgona, on es va superar el llindar de 46’9 l/m2 en 30 minuts. També es van superar els 40 l/m2 en 30 minuts en altres punts de la Noguera i el Pallars Jussà durant la tarda d'ahir. Al Segrià i a diversos punts del Pirineu i Prepirineu, les tempestes també van ser intenses i van superar, en alguns casos, els 20 l/m2 en 30 minuts. En diversos punts la tempesta ha anat acompanyada de calamarsa i pedra.