Servei Català de Trànsit

L'SCT demana la màxima atenció i prudència a la carretera durant el retorn de les vacances d'estiu

query_builder   30 agost 2013 09:11

event_note Nota de premsa

L'SCT demana la màxima atenció i prudència a la carretera durant el retorn de les vacances d'estiu

 
A l’agost s’ha registrat un repunt de la sinistralitat amb 22 víctimes mortals a la xarxa viària interurbana
 
Hi podran haver retencions per tornar de la Costa Brava i la Costa Daurada, d’accés a l’àrea metropolitana de Barcelona i també a França
 
Els Mossos d’Esquadra desplegaran 670 efectius, realitzaran uns 450 controls per vetllar per la seguretat del trànsit i intensificaran la vigilància policial en diverses vies secundàries o no desdoblades
 
Dissabte 31 d’agost es desplegarà un control específic del dispositiu Pas de l’Estret a l’AP-7 a l’Aldea en sentit nord
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) fa una crida a extremar la prudència en aquest retorn de vacances d’estiu per prevenir la sinistralitat viària, davant el repunt registrat aquest mes d’agost. En concret, a la xarxa viària interurbana de Catalunya entre l’1 i el 29 d’agost d’aquest 2013 hi ha hagut 22 víctimes mortals, 7 més que en el mateix període del 2012, quan es van registrar 15 morts per accidents de trànsit en carretera o autopista. Una dada negativa que es deu sobretot a la concentració de 10 víctimes mortals en els quatre dies del pont del 15 d’agost.   
 
  

Del 1/08 al 29/08

 
2013
2012
Accidents
21
13
Morts
22
15

 Convé destacar que 9 de les víctimes mortals registrades aquest mes d’agost han estat com a conseqüència de col·lisions frontals, una tipologia d’accidents que normalment tenen conseqüències dramàtiques per als ocupants dels vehicles accidentats. La intervenció del factor humà és determinant en els xocs frontals, atès que normalment aquest sinistres són desencadenats per un avançament temerari, una maniobra antireglamentària, per circular amb una velocitat inadequada o excessiva, o bé per una pèrdua del control del vehicle. Cal recordar que abans de realitzar un avançament, el conductor s’ha d’assegurar que hi ha les condicions òptimes per dur-lo a terme i que en cas de dubte no es realitzi.

 

A més, davant d’aquest augment de la sinistralitat al mes d’agost, l’SCT demana als usuaris que no abaixin la guàrdia en la conducció, tant en els trajectes llargs de retorn de les vacances per la xarxa viària principal com en els desplaçaments curts per vies convencionals. En tot moment cal respectar els límits de velocitat, mantenir la distància de seguretat entre vehicles, utilitzar els sistemes de seguretat passiva, com el cinturó, el casc i els sistemes de retenció infantil, així com evitar distraccions i desatencions al volant o manillar. També convé recordar els perills de combinar alcohol i/o drogues estupefaents amb la conducció.

 
D’altra banda, s’insta al copilot a prendre part activa en el moment de la conducció per contribuir a una mobilitat més segura, fent-se càrrec dels telèfons mòbils, els reproductors de música o els GPS per evitar les distraccions de les persones que estan al volant. L’SCT també demana que es tingui un respecte màxim cap als col·lectius més desprotegits i febles de la xarxa viària (vianants, ciclistes i motoristes) i que s’extremi la prudència en la conducció compartida.
 
En els panells de missatgeria variable de les carreteres i autopistes catalanes al llarg d’aquest cap de setmana es publicaran aquests consells viaris: CONDUCCIÓ SENSE ALCOHOL i COPILOT, NO PERMETIS DISTRACCIONS.
 
 
 
Mobilitat
 
Pel que fa a la mobilitat podran registrar-se retencions a les vies que permeten tornar de la Costa Daurada (N-340) i la Costa Brava (C-31 i C-65) així com d’accés a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per aquest motiu, l’SCT recomana avançar el retorn en la mesura del possible perquè els problemes no es concentrin sobretot diumenge a la tarda i els desplaçaments es facin d’una manera esglaonada i en les òptimes condicions possibles. A aquesta mobilitat cal afegir-hi que uns 35.000 vehicles es desplaçaran per l’autopista AP-7 fins a creuar la Frontera en sentit França i també poden provocar complicacions viàries en aquesta via.
 
D’altra banda convé destacar que, el diumenge 1 de setembre, hi haurà dos esdeveniments que comportaran restriccions a la xarxa viària catalana:
 
a)    Triatló de Sant Pol de Mar. Entre les 8 i les 11.30 aproximadament, la N-II quedarà tallada entre Sant Pol de Mar (pk 663) i Calella (pk. 669) en tots dos sentits per aquesta prova esportiva. L’alternativa per recórrer el tram afectat serà l’Autopista del Maresme o C-32 (tram gratuït).
 
b)    Castell de focs d’artifici de Manresa. D’una banda, i per tal d’evitar que els vehicles accedeixin a la zona dels focs, es realitzarà un tall de les sortides Nord i Sud de la carretera C-55 a l’altura de Manresa. Les mesures estaran disposades a partir de les 17 h i fins a les 23.30 h. D’altra banda, i per tal d’evitar l’estacionament en els vorals, es posaran cons a la C-25, al punt quilomètric 136, en tots dos sentits. A més, s’habilitarà un corredor amb cons perquè la gent que es desplaci des de La Pineda fins al parc de l’Agulla per la BV-4501 ho faci amb més seguretat.
 
 
Dispositiu dels Mossos d’Esquadra
 
Entre el divendres 30 d’agost i el diumenge 1 de setembre, un total de 670 efectius dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària catalana. En aquest cap de setmana de retorn de les vacances d’estiu, es preveuen establir, a les vies de màxima mobilitat i vies secundàries, uns 450 controls de velocitat, transports i drogoalcoholèmia.
 
Convé destacar que davant el repunt de sinistralitat registrat a la xarxa viària de Catalunya sobretot a partir del pont del 15 d’agost, els Mossos d’Esquadra intensificaran aquest cap de setmana la vigilància policial en aquestes vies secundàries o no desdoblades per prevenir-hi accidents: N-340, C-55, C-153, GI-682, GI-614, N-260, C-12, C-35, C-59, C-58 (tram no desdoblat), C-155, C-44 i C-14.
 
 
Cal remarcar també que aquest desplegament de vigilància i preventiu dels Mossos d’Esquadra quedarà reforçat amb un control específic del dispositiu Pas de l’Estret el dissabte 31 d’agost a l’AP-7 al seu pas per l’Aldea en sentit nord. L’objectiu principal és reduir les conductes de risc associades principalment a la fatiga, l’excés de càrrega i/o passatgers i la manca d’ús dels sistemes de seguretat passiva dels vehicles que viatgen des del Nord d’Àfrica cap a França i la resta d’Europa. Hi col·laboraran també Abertis Autopistas, Areas, la Creu Roja i el 112 Servei d’emergències.
 
En els controls específics preventius es reparteixen uns tríptics, editats per l’SCT, amb consells sobre la seguretat viària a tenir en compte tant abans de començar el viatge com un cop s’està circulant a la carretera. Com en anys anteriors, aquest material s’ha editat en àrab, francès, castellà i català. El dispositiu Pas de l’Estret estarà vigent a la xarxa viària catalana fins al 15 de setembre.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota en pdf. L'SCT demana la màxima atenció i prudència a la carretera durant el retorn de les vacances d'estiu

Nota en pdf. L'SCT demana la màxima atenció i prudència a la carretera durant el retorn de les vacances d'estiu
PDF | 90