Salut

Dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi

query_builder   30 agost 2013 12:55

event_note Nota de premsa

Dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi

L’any 2001 el Programa d’intercanvi de xeringues de Melbourne va començar a celebrar el dia 31 d’agost com a Dia Internacional de la Prevenció de la Sobredosi per conscienciar sobre la prevenció de les sobredosis i per recordar les persones que han mort per aquesta causa.
 
El lema d’aquest any 2013 és "La prevenció i el record". L’objectiu és conscienciar sobre aquest problema de salut i promoure accions educatives per a les persones consumidores de drogues i els seus familiars.
 
Tot i que encara l’Organització Mundial de la Salut no ha institucionalitzat el dia, ja fa anys que la societat civil i les organitzacions no governamentals el commemoren.
 
Es calcula que cada any a la Unió Europea moren més de 6.500 persones per sobredosi.
 
Des dels anys noranta el Departament de Salut fa accions preventives de la sobredosi i l’any 2008 va crear el Programa de prevenció de sobredosis de Catalunya. Aquest programa es va dissenyar perquè els centres que pertanyen a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD) i els centres del Departament de Justícia que tenen relació amb consumidors de drogues formin els seus usuaris en el reconeixement, la prevenció i l’actuació davant d’una sobredosi.
 
Aquest programa també incorpora la distribució de la naloxona (antídot de l’heroïna) entre els mateixos afectats. Entre el 2009 i el 2012 l’Agència de Salut Pública ha format 4.623 usuaris i ha distribuït 4.271 vials de naloxona.
 
Més informació: