Salut

Més de 7.000 veïns de Palafrugell, convidats a participar en el Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte

query_builder   26 setembre 2013 12:27

event_note Nota de premsa

Més de 7.000 veïns de Palafrugell, convidats a participar en el Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte

Des de l’inici de la implantació a la Regió Sanitària Girona hi ha participat el 46% de les persones d’entre 50 i 69 anys de les ABS de Torroella I la Bisbal
 
Un total de 7.059 persones d’entre 50 i 69 anys de Palafrugell seran convidades a participar en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte entre aquest mes de setembre i el gener de 2014. Palafrugell és la tercera Àrea Bàsica de Salut de la Regió Sanitària de Girona on s’implanta el programa, que es va iniciar a principis d’any a Torroella de Montgrí, seguit per la Bisbal. El balanç d’aquest primer semestre d’implantació és positiu ja que s’està registrant una participació major de la prevista, fet que evidencia el grau de concienciació social davant de la malaltia.
 
La introducció del Programa va començar a la l’Àrea Bàsica de Salut de Torroella de Montgrí, on es va convidar a participar als 3.437 habitants. Els primers resultats provisionals assenyalen que hi va haver una participació del 46%. En el 94,3% dels casos la prova va resultar negativa, mentre que el 5,7% va ser positiva. Cal recordar que el mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Que el resultat sigui positiu, no és una evidència de que hi hagi un càncer. Els pacients són citats per a una visita a la Unitat d'Endoscòpies de l’hospital de referència (en aquest cas Palamós), on se'ls informa del resultat i del procés a seguir, que parteix de la realització d’una colonoscòpia per afinar en el diangòstic.
 
Durant el mes de juliol es va acabar la implantació del programa a l’Àrea Bàsica de Salut de la Bisbal, amb una població diana de 3.926 habitants. En aquesta ABS es va registrar una participació del 38% I en un 5.37% dels casos la prova resultar positives.
 
El desplegament a la comarca del Baix Empordà continua ara per l’ABS de Palafrugell, on s’estima que s’hauran de realitzar unes 160 colonoscòpies diagnòstiques. Les persones que rebin una carta convidant-les a participar en aquest programa poden anar a buscar el test de sang oculta en femta a les farmàcies de Palagrugell que s’han adherit a la campanya, i que estan identificades. Hi participen un total de 14 oficines de farmàcia, gairebé totes, de Palafrugell, Calella, Llafranc, Begur i Pals. Els que vulguin fer-se la prova, s’han de dirigir a la farmàcia amb la carta que hagin rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que els la porti de nou. Aleshores s’enviaran les mostres per analitzar i els comunicaran els resultats personalment. Si són negatius, que seran la majoria dels casos, es convidarà de nou el ciutadà o la ciutadana a participar en el programa d’aquí a dos anys. En cas que l’anàlisi sigui positiva, els participants seran informats degudament i es procedirà al protocol establert en aquestes situacions, que inclou la realització d’una colonoscòpia.
El desplegament a tota la comarca del Baix Empordà es farà en dos anys, moment en que caldrà novament iniciar per Torroella de Montgrí, donat que la prova es realitza cada dos anys. El desplegament a tota la Regió Sanitària de Girona s’anirà fent de forma progressiva. L'organització ha implicat la coordinació del Col·legi de farmacèutics, l'atenció primària, la unitat d'endoscòpies de l'hospital comarcal i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), tot plegat amb el suport del CatSalut.
 
Cal tenir present que aquest programa està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. A Catalunya cada any es diagnostiquen cada any uns 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, la majoria dels quals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.