Drets Socials

Barcelona, candidata a convertir-se en Capital Europea del Voluntariat l'any 2014

L'Ajuntament de Barcelona i el Departament de Benestar Social i Família presenten conjuntament la candidatura, que té per objectiu promoure el voluntariat en l'àmbit local

query_builder   30 setembre 2013 12:00

event_note Nota de premsa

Barcelona, candidata a convertir-se en Capital Europea del Voluntariat l'any 2014

L'Ajuntament de Barcelona i el Departament de Benestar Social i Família presenten conjuntament la candidatura, que té per objectiu promoure el voluntariat en l'àmbit local

Aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona, el director general d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, Ramon Terrassa, i el comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Agustí, han presentat en roda de premsa la candidatura de Barcelona a convertir-se en Capital  Europea del Voluntariat  l’any 2014.
 
Demà finalitza el període establert perquè els municipis interessats presentin la seva candidatura per a aquesta nominació, una iniciativa del Centre Europeu del Voluntariat.  El 3 d’octubre, coincidint amb la Conferència anual del Centre Europeu del Voluntariat que se celebrarà a Sarajevo, es donarà a conèixer la llista definitiva dels ajuntaments candidats. El veredicte s’anunciarà el 5 de desembre amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat.
 
L’objectiu de la capitalitat és promoure el voluntariat en l’àmbit local per mitjà del reconeixement a aquells municipis que donin suport i mantinguin una estreta col·laboració amb entitats i organitzacions de persones voluntàries o que promoguin l’altruisme, tal i com assenyalen les recomanacions de l’Agenda de Polítiques sobre Voluntariat a Europa (PAVE). El municipi escollit, que pot ser de qualsevol dimensió, serà aquell que demostri millor la implementació de les recomanacions PAVE, amb especial èmfasi en la capacitat demostrada a l’hora de promoure i facilitar la mobilitat de persones voluntàries entre països.
 
Des de l’Ajuntament de Barcelona, el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, ha expressat “la il·lusió i la voluntat de la ciutat” per afrontar aquest nou repte, un repte que posa en valor la llarga tradició que el treball de voluntariat té a Barcelona i a Catalunya a través de milers d’entitats i associacions, amb el suport de nombroses institucions.
 
“Barcelona”, ha dit Agustí, “es construeix gràcies a la suma de moltes voluntats, governamentals i no governamentals, individuals i col·lectives, amb un mateix objectiu: el progrés de la ciutat i el benestar comú. Aquest és un tret distintiu de la nostra història i de la nostra cultura i ha estat decisiu per a la construcció d’un model de societat compartit entre govern i ciutadania”.
 
De la seva banda, el director general d'Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, ha destacat l'oportunitat que suposaria aquesta capitalitat europea per posar en relleu que "un 17% de la població de Catalunya ha estat o és voluntària, essent aquest un tret identitari del nostre país, que destaca per la força de les seves entitats i els valors de participació i solidaritat".
 
Ramon Terrassa també ha recordat que aquest 2013 s'ha reconegut el lideratge de les entitats catalanes a nivell europeu, ja que el programa VERSO (voluntaris per a l'ocupació europea), un projecte de recerca finançat  per la Unió Europea que té per objectiu explicar com el voluntariat pot ajudar a millorar l'ocupabilitat, ha seleccionat cinc projectes de Catalunya entre els deu millor puntuats, un dels quals el primer de tots.
 
Aquest lideratge català a nivell europeu i un programa de propostes de foment i innovació de voluntariat per desenvolupar durant el 2014 són trets de la candidatura de Barcelona, que compta amb el suport de múltiples entitats representatives del sector, entre les quals la Federació Catalana de Voluntariat Social.