Direcció General de Comunicació

Recerca i innovació, prioritats estratègiques

Recerca i innovació, prioritats estratègiques

El Govern obre diverses convocatòries d'ajuts vinculats a la recerca

query_builder   30 setembre 2013 08:00

event_note Nota de premsa

Recerca i innovació, prioritats estratègiques

El Govern obre diverses convocatòries d'ajuts vinculats a la recerca

Catalunya destaca per les seves xifres d’excel·lència en recerca, que li permeten moure’s en peu d’igualtat amb els països líders en recerca d’Europa i de l’escena internacional: amb un 1,5% de la població europea, els nostres investigadors publiquen el 3% dels articles científics que es fan a Europa, rebem un 3,3% dels ajuts del Consell Europeu de Recerca i captem un 2,4% dels Fons del VIIè programa Marc de la UE (any 2013).
 
Aquestes xifres són el resultat d’una aposta clara de Catalunya per unes polítiques de finançament de la recerca, tot i l’entorn econòmic advers en què ens trobem actualment.
En aquesta línia de compromís amb la recerca, durant els mesos d’estiu s’han publicat diverses convocatòries d’ajuts vinculats al foment de la recerca:
 
Ajuts predoctorals
 
-       Convocatòria per a la contractació de personal investigador novell. Es destinen uns 17 M€ a universitats, centres de recerca i fundacions hospitalàries del sistema català amb l’objectiu de promoure la qualitat de la recerca en el període predoctoral.
Mitjançant aquests ajuts, els investigadors que actualment realitzen la seva tesi doctoral s’integraran en grups de recerca catalans perquè desenvolupin els coneixements i les habilitats que facilitin la seva integració al món professional de la recerca.
 
-       Programa de doctorats industrials. Actualment es troba oberta la fase de presentació de candidatures per part dels estudiants de doctorat interessats a acollir-se a algun dels 113 projectes presentats conjuntament per universitats i empreses, per tal d’incorporar doctors a les empreses per desenvolupar projectes d’R+D, tot retenint talent i capital humà.
 
Ajuts postdoctorals
 
-       Convocatòria d’ajuts postdoctorals, en el marc del programa Beatriu de Pinós. Es destinen 7,2 M€ a aquest programa, el qual ofereix dues modalitats d’ajuts:
o   Per una banda s’atorguen 25 beques a investigadors catalans per fer estades de recerca postdoctoral de dos anys de durada a universitats i centres de recerca de fora de l’Estat espanyol.
o   Per altra banda s’ofereixen 60 contractes a personal investigador que hagi fet una estada postdoctoral a l’estranger, per incorporar-lo al sistema de recerca català.
 
-       Convocatòria d’ajuts (per a les universitats) per a la incorporació, amb caràcter temporal, de personal investigador doctor júnior perquè desenvolupi activitats acadèmiques i de recerca. Es destinen 535.000 € a aquesta convocatòria.