Protecció Civil

Hostalric registra oficialment la seva Associació de Voluntaris de Protecció Civil

query_builder   28 setembre 2013 11:39

event_note Nota de premsa

Hostalric registra oficialment la seva Associació de Voluntaris de Protecció Civil

  • Amb l’AVPC d’Hostalric, actualment hi ha 68 associacions de voluntaris registrades al Departament d’Interior de la Generalitat
 
  • Al web gencat.cat/interior/protecciocivil podeu trobar els tràmits que s’han de fer per constituir i registrar una associació de voluntaris de protecció civil
 
El Director General de protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, ha entregat, aquest matí, la resolució d’inscripció en el Registre Especial d’Associacions de Voluntaris de Protecció Civil del Departament d’Interior a l’Ajuntament d’Hostalric (Selva).
 
Operativament, al 2013 s’han posat en pràctica mecanismes de coordinació amb les associacions de voluntaris de protecció civil i els seus municipis en diferents situacions i episodis de risc per aprofitar la seva disponibilitat, destacant l’activació durant la campanya forestal 2013 per la vigilància i detecció de columnes de fum i per la Diada 2013 per donar suport al dispositiu global de seguretat en motiu dels diferents actes de concentració de persones previstos.
 
Enguany, també s’han posat en marxa dos nous cursos operatius dirigits a millorar la capacitat de coordinació entre els voluntaris de protecció civil i l’operativa de Protecció Civil de la Generalitat: acollida de població evacuada i comunicacions i informació en emergència.
 
La DGPC ha anat treballant de forma cada cop més àmplia i generalitzada en propiciar que els voluntaris de protecció civil, d’acord amb les seves organitzacions municipals, puguin integrar-se en l’estratègia comú de sensibilització en protecció civil. Per a fer-ho, se’ls ha capacitat des del punt de vista tècnic i comunicatiu a través de cursos i seminaris específics i s’ha coordinat l’organització de gran nombre de jornades integrades en les diferents campanyes amb objectius i missatges comuns per tot Catalunya.  La col·laboració del voluntari municipal, atesa la seva integració en la societat local i el seu coneixement del territori, té un gran valor en l’efecte multiplicador de la informació sobre el risc que arriba a la població, la prevenció i l’autoprotecció.
 
Un altre dels aspectes que s’ha reforçat durant l’últim any és una major coordinació comunicativa adreçada a la ciutadania, entre les diferents associacions de voluntaris inscrites al Registre Especial d’Associacions de Voluntaris de Protecció Civil del Departament d’Interior i la pròpia Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC). Aquesta major coordinació s’ha dut a terme amb l’intercanvi d’informació a través de les eines 2.0 com poden ser el twitter i el facebook. Un dels objectius de la DGPC, a banda d’ampliar i millorar la difusió d’informació rellevant pel ciutadà en matèria d’emergències i autoprotecció, ha estat posar en valor la tasca altruista de les associacions de voluntaris de protecció civil.
 
Formació per a voluntaris impartida per la Direcció General de Protecció Civil:
  • Cursos per habilitar als voluntaris en les tasques de sensibilització. Aquest any, ja s'han fet dues sessions (a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya ISPC a Mollet del Vallès i a Tarragona a les instal·lacions de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil AVPC), i està previst que es faci un altre a l’ISPC a l'octubre.
  • Sessions per habilitar als voluntaris en els continguts de diferents campanyes. Aquest any s'ha fet per a revetlles, platges i focs forestals (s'han fet sessions a l'ISPC a Mollet del Vallès, al Departament a Barcelona i també a les instal·lacions de l'AVPC de Tarragona). En el cas de platges i focs forestals, els serveis territorials també han ofert aquestes sessions per tal de facilitar l'assistència en el territori.
Tasques de difusió i sensibilització:
Els voluntaris, en coordinació amb els seus ajuntaments, han col·laborat en totes les campanyes que s'han fet des de la Direcció General de Protecció Civil, tant les estacionals (inundacions, focs forestals, nevades, ...) com en aquelles genèriques (risc químic, platges,...):
  • Ha estat molt important la col·laboració dels voluntaris en les campanyes de revetlles (aquest any s'han fet més de 200 sessions, que ens han permès fer arribar els consells d'autoprotecció a més de 8.000 persones de 47 municipis).
  • Cal fer esment de la col·laboració dels voluntaris en la difusió dels consells d'autoprotecció per al risc d'incendis forestals, sobretot en les àrees habitades properes a les zones forestals (urbanitzacions, cases aïllades,...). Amb aquesta finalitat, aquest any hem editat un material en format paper (específicament per a les AVPC) sobre consells d'autoprotecció davant el risc d'incendis forestals i s'ha fet arribar a les AVPC durant aquest estiu per a les seves tasques de difusió.
La darrera informació en aquest sentit que se’ls ha fet arribar ha estat sobre la campanya d'inundacions, a principis de setembre. Dintre de la campanya sobre el risc d'inundacions, s’ha enviat directament a les adreces de les AVPC un escrit demanant la seva col·laboració en la difusió dels consells d'autoprotecció per a aquest risc, recordant que poden trobar tot el material i informació en la nostra pàgina web, l'adreça de Facebook i de Twitter i instant-los a que ho utilitzin per a fer divulgació a través de les vies i activitats que disposin. 
 
Els voluntaris
 
La persona interessada a fer-se voluntari/a de protecció civil, ha de posar-se en contacte amb l’associació de voluntaris de protecció civil a l’ajuntament del seu municipi.
 
Actualment, i un cop incorporada la d’Hostalric, hi ha 68 associacions de voluntaris registrades al Departament d’Interior de la Generalitat i sis en tràmit de fer-ho. Trobareu més informació al web www.gencat.cat/interior/protecciocivil. Podeu consultar a l’enllaç del llistat d’associacions de voluntaris de protecció civil
 
Els ciutadans poden col·laborar en funcions de protecció civil. Hi ha dos opcions, fer-ho de manera extraordinària i espontània (trucar el 112, ajudar una persona ferida, etc...) o fer-ho de manera regular constituint-me una Associació de voluntaris de protecció civil AVPC (article 55.1 LPC). Les AVPC queden vinculades funcionalment al municipi o comarca, en tant que els plans de protecció civil només poden reconèixer una AVPC per municipi. Només tenen el dret a portar el nom de AVPC aquelles AVPC inscrites en el registre especial d’Interior.
 

2  

Imatges

Imatge_01

Imatge_01 682

Imatge_02

Imatge_02 675

4  

Talls de so

Declaracions DG Protecció Civil_1
mp3 | 775

Declaracions DG Protecció Civil_2
mp3 | 709

Declaracions alcalde Hostalric_1
mp3 | 502

Declaracions alcalde Hostalric_2
mp3 | 646