Palau Robert

"Llapis i...acció! Roser Capdevila dibuixa"

El Palau Robert presenta per primera vegada una exposició que recorre tota la trajectòria de la il·lustradora Roser Capdevila

Visita amb la premsa el 7 d'octubre, a les 18 hores, amb la presència de la il·lustradora i les comissàries

query_builder   1 octubre 2013 10:11

event_note Nota de premsa

"Llapis i...acció! Roser Capdevila dibuixa"

El Palau Robert presenta per primera vegada una exposició que recorre tota la trajectòria de la il·lustradora Roser Capdevila

Visita amb la premsa el 7 d'octubre, a les 18 hores, amb la presència de la il·lustradora i les comissàries

El Palau Robert presenta una exposició amb obra inèdita de Roser Capdevila, una de les grans figures de la il·lustració a Catalunya. “Llapis i...acció! Roser Capdevila dibuixa” explora els contes més populars de la seva trajectòria i proposa un viatge per la seva biografia. La mostra es pot visitar entre el 8 d’octubre i el 27 d’abril del 2014, a la primera planta del Palau Robert.
probert
La Generalitat de Catalunya l’organitza, amb la col·laboració de Gas Natural Fenosa i la Fundació Lluís Carulla. En són les comissàries la crítica d’art Mercè Alsina i l’arquitecta Anna Batet, filla de la il·lustradora. També cal destacar la col·laboració entusiasta de la mateixa Roser Capdevila en tot el procés de gestació i preparació del projecte.
La seva bibliografia  comprèn mes de tres-cents títols publicats a diferents països. La seva obra ha estat traduïda del català a totes les llengües majoritàries i ha escrit i dibuixat pera editorials de França, Alemanya, Àustria, Itàlia, Canadà, Bèlgica i el Japó.
La mostra presenta una selecció de contes, representatius d'aquesta producció ingent, alguns dels quals no s’han publicat a casa nostra. La tria, d'una banda ens permet seguir l'evolució del seu estil com a il·lustradora i per l'altra banda ens la descobreix com  a autora de text. Un dels títols seleccionats és la sèrie de dibuixos de “Les Tres Bessones”, per la qual és internacionalment coneguda, i que ha eclipsat sovint tot l’univers d’històries i personatges sorgits de la mà i del cap d’aquesta il·lustradora.
Aquests contes estan acompanyats per diverses escenografies que tenen per objectiu vincular els contes i les històries que Capdevila narra i dibuixa, amb la seva vida personal. Quins vincles té la Roser amb la cangur Estefania o amb la girafa Palmira? Ho podem descobrir en l'exposició.
El relat expositiu es desenvolupa en els àmbits següents: Apunts d'infantesa; Neix una il·lustradora; Dibuixant i bona lletra; Una experiència de conte; Un personatge, un retratContes dins de contes; Dibuixos que es mouenHola a tothomDe portes endins; S'alça el teló, i  El Cabaret.
La mostra revela la manera de ser de Roser Capdevila, una persona amb uns forts valors ètics, compromesa socialment, que s’implica en tots els projectes on se la reclama d’una manera altruista i que és capaç de teixir una xarxa d’amistats que mima i valora. El personatge llegendari de les set vides, capaç de sobreviure a un part múltiple, a un càncer i a un atropellament.
En la segona part de la mostra descobrim la Roser més íntima, amb una producció extraordinària i inèdita que pertany a la seva vida particular i a l'esfera de familiars i amics, que han cedit moltes peces per a l’exposició. Llibretes i diaris, i un món de cartrons pintats.
I durant la vista ens acompanyarà un personatge estrany, un intrús que al llarg dels anys s'ha camuflat entre els dibuixos de la Roser i que ara ens repta a trobar-lo. És el joc telemàtic del senyor Farrarons, cedit gratuïtament per l'empresa Espais.
Cal destacar la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, dipositària del seu llegat; de la Fundació Gas Natural Fenosa, que ha cedit una cuina del seu Museu del Gas, i de la Fundació Lluís Carulla, que ha cedit un pupitre del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.