Salut

Recomanacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya per a un consum segur de bolets

query_builder   1 octubre 2013 18:13

event_note Nota de premsa

Recomanacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya per a un consum segur de bolets

És important consumir només aquells bolets que coneguem bé

 

A Catalunya podem trobar moltes espècies de bolets, algunes comestibles però també n’hi ha un centenar que són tòxiques i poden arribar a ser mortals. Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) vol posar molt d’èmfasi en què només es cullin els bolets d’espècies comestibles conegudes i que presentin un bon estat de conservació. Igualment, recomana no collir els que creixin als jardins de les ciutats, perquè poden acumular metalls pesats i tòxics. I, en cas de dubte, rebutjar-los sempre.
 
També hem de tenir molt en compte que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets, com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, la qual cosa pot induir a error en la seva identificació. Per aquesta raó, no és aconsellable identificar-los mitjançant fotografies i làmines, sinó que sempre necessitem l’assessorament d’un expert.
 
 
Símptomes d’intoxicació
La simptomatologia varia en funció de l’espècie del bolet, però els efectes més comuns són forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris o períodes alternatius de crisi i de calma. Tot i que els primers símptomes d’intoxicació es poden presentar al cap de poca estona d’haver ingerit els bolets, les intoxicacions més greus i perilloses es manifesten al cap d’unes 8 o 10 hores.
 
Si notem malestar o algun símptoma d’intoxicació, hem d’adreçar-nos directament al centre mèdic més proper per ser diagnosticats i rebre el tractament més adequat, l’eficàcia del qual depèn de la rapidesa amb què actuem. És convenient portar-hi les restes dels bolets ingerits, a fi que els especialistes puguin identificar l’espècie i prescriure el tractament més adient. I, si altres persones han menjat els mateixos bolets, es recomana que rebin assistència mèdica, malgrat que no presentin símptomes d’intoxicació.
 
 
Nombre d’afectats
Des de l’any 2010 i fins al 2012, han estat notificats 21 brots d’intoxicació per bolets a l’ASPCAT, 6 l’any 2010, 7 el 2011 i 8 el 2012. L’any 2010 hi va haver un total de 17 persones afectades, una de les quals va necessitar hospitalització. L’any 2011, el brot va afectar a 16 persones, de les quals 7 van haver de ser hospitalitzades i hi va haver una defunció. Els brots notificats l’any 2012 van provocar 34 afectats, 10 dels quals van requerir hospitalització. D’altra banda, i d’acord amb el registre d’altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, 126 persones van ateses entre 2010 i 2012 per intoxicació de bolets (aquesta dada inclou els afectats en els brots notificats a l’ASPCAT).
 
 
Per a més informació: