Drets Socials

La trobada ha servit per renovar, per cinquè any consecutiu, el conveni de col·laboració entre ambdues institucions en aquest àmbit

L'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Benestar Social i Família organitzen un acte de reconeixement a joves extutelats

query_builder   2 octubre 2013 13:49

event_note Nota de premsa

La trobada ha servit per renovar, per cinquè any consecutiu, el conveni de col·laboració entre ambdues institucions en aquest àmbit

L'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Benestar Social i Família organitzen un acte de reconeixement a joves extutelats


  • Els joves, d’entre 18 i 24 anys, han rebut una ajuda per poder cursar estudis reglats, facilitant així el seu procés d'emancipació i autonomia.
 
  • La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, a través de l’Àrea de Suport a Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET), és l’encarregada de garantir l’acompanyament i l’atenció individualitzada dels nois i les noies amb l’objectiu que assoleixin les fites establertes en el seu Pla de Treball Individual.
 
La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, i el director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, han presidit un acte de reconeixement a 17 joves extutelats que han participat en el programa de suport econòmic a aquest col·lectiu impulsat per l’Obra Social "la Caixa".
 
El projecte s’adreça a joves d’entre 18 i 24 anys que han estat tutelats per l’Administració. La iniciativa té com a objectiu donar-los suport mentre cursen formació reglada, potenciant les seves competències acadèmiques i facilitant  el seu procés d’emancipació un cop finalitzada la tutela. 
 
Els participants reben una prestació de 519,12 euros al mes mentre realitzen els estudis escollits. Si la formació es perllonga més d’un any, la prestació preveu pròrrogues de 12 mesos renovables fins a finalitzar els estudis o bé quan compleixin els 25 anys. La formació cursada pels participants abasta des de l’ESO fins a estudis universitaris, passant per cicles de grau mitjà i superior i batxillerat.
 
Un total de 89 nois i noies han format part d’aquest programa de l’Obra Social "la Caixa" des de la seva posada en marxa, l’any 2009, el que es tradueix en una inversió d’un milió d’euros per part de l’entitat financera.
 
El 67% dels participants en el projecte estan molts satisfets amb el programa, mentre el 33% restant diu estar bastant satisfets. Si no comptessin amb aquesta ajuda, el 74% consideren que haurien de buscar feina per poder seguir estudiant i el 17% que hauria de deixar els estudis.
 
 
Acompanyament i atenció individualitzada
 
La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Benestar Social i Família, a través de l’Àrea de Suport a Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET), és l’encarregada de garantir l’acompanyament i l’atenció individualitzada dels nois i les noies amb l’objectiu que assoleixin les fites establertes en el seu Pla de Treball Individual.
 
L’any 2012, el Departament de Benestar Social i Família va atendre, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), un total de 2.033 joves d’entre 16 i 24 anys tutelats i extutelats.
 
A través d’entitats col·laboradores, el Departament ofereix a aquests nois i noies diferents programes de suport, entre els quals hi ha els següents: seguiment socioeducatiu, habitatge, suport psicològic i supervisió, suport econòmic, inserció sociolaboral i acompanyament jurídic. Aquestes ajudes de l’Obra Social “la Caixa” estan vinculades al programa de suport econòmic, l’objectiu del qual és recolzar els joves perquè puguin desenvolupar el seu procés d’autonomia i independència de manera progressiva. Això està lligat a la integració del jove a un recurs formatiu o d’habitatge o a un projecte personal que estigui associat a la Llei de prestacions.
 
L’acte de reconeixement celebrat avui també ha servit per renovar, per cinquè any consecutiu, el conveni de col·laboració entre l’Obra Social "la Caixa" i el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat en l’atenció a joves extutelats.
 
Duran el curs 2013-2014, un total de 45 joves participaran en el projecte: 25 d’ells procedents de l’edició anterior del programa i els 20 restants serà el primer curs que reben la prestació.