Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura obre quatre expedients sancionadors per incompliment de la regulació de l'escalada a la Muntanya de Montserrat

query_builder   2 octubre 2013 14:04

event_note Nota de premsa

Agricultura obre quatre expedients sancionadors per incompliment de la regulació de l'escalada a la Muntanya de Montserrat

Moment del desmontatge del pont tibetà
Moment del desmontatge del pont tibetà
 
Els Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  han donat per finalitzada la campanya d’estiu d’aquest 2013 de control de la regulació de l’escalada al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. En total, els agents han efectuat 349 actuacions de control i seguiment de les zones regulades on es prohibeix la pràctica d’activitats esportives durant el període de nidificació de les espècies rupícoles (que nidifiquen a les roques).
 
Aquest any el Patronat de la Muntanya de Montserrat va demanar al Cos d’Agents Rurals que intensifiqués la vigilància de les activitats de l’escalada, vies ferrades i canals equipades que s’hi desenvolupen dins del Parc Natural.
 
La majoria d’actuacions han estat informatives i els agents han constatat un elevat grau de conscienciació i respecte del col·lectiu d’escaladors al compliment de les zones regulades. Tot i això, els agents rurals han efectuat quatre denúncies per escalar en zones i períodes prohibits per la regulació. Dues denúncies a la paret de Sant Jeroni del municipi de Marganell, una al Barranc del Pont a la zona de la Vinya Nova de Collbató, i una altra a la Cova de l’Arcada al municipi del Bruc.
 
Per aquestes denúncies, el Departament d’Agricultura ha obert quatre expedients sancionadors per incompliments previstos en la Llei 12/1985, d’Espais Naturals, per efectuar activitats que poden comportar i afectar el normal desenvolupament de la Fauna protegida, especialment durant l’època tant sensible com és la nidificació.  Aquestes conductes estan tipificades com a infraccions greus, i poden estar sancionades fins a 1.502 € cadascuna.
 
Dins del marc de la campanya i amb l’objectiu de prevenir infraccions, també s’han fet desmuntar dues vies d’escalada que estaven instal·lades a la Zona del Clot del Tambor, en una zona prohibida i sense la corresponent autorització de la comissió tècnica del Patronat de la Muntanya. A més,  també s’ha desmuntat una instal·lació d’un pont tibetà que es trobava a la canal de Sant Jeroni, que estava en males condicions i representava un risc d’accident per als usuaris.
 
Un aspecte positiu detectat  és el fet que, per segon any consecutiu, l’única  parella d’aufranys (aus carronyaires) que nidifica a la Muntanya ha criat i ha envolat un poll. Això demostra que la regulació de l’escalada a la Muntanya de Montserrat està donant els seus fruïts, fent compatible la pràctica esportiva amb el respecte al patrimoni natural.
 
Poll d'Aufrany
Poll d'Aufrany
L’escalada a la Muntanya de Montserrat
 
En un inventari fet l’any 2007 es van comptabilitzar uns 3.700 itineraris d’escalada, fet que va posar de manifest la necessitat de regular aquestes activitats per a fer-les compatibles amb la protecció del medi natural.
El 12 de juny del 2008, es va signar l’acord sobre la regulació de l’escalada, de les vies ferrades i de les canals equipades al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, per part de representants de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), del Patronat de la Muntanya, representants dels escaladors, tècnics de la Direcció General del Medi Natural i membres del Cos d’Agents Rurals.
Aquest acord ordena la pràctica d’aquests esports al massís de la muntanya classificant-la en cinc categories de regulació:
 
ZONES ESTABLERTES
NO ÉS PERMESA L’ESCALADA
 
A
 
Zones de màxim interès ambiental
 
Durant tot l’any
 
B
 
Zones  d’interès d’aus de nidificació primerenca
 
De l’1 de gener fins al 31 de juny
 
C
 
Zones  d’interès d’aus de nidificació mitjana
 
Del 15 de febrer fins al 31 de maig
 
D
 
Zones  d’interès d’aus de nidificació tardana
 
De l’1 de març fins al 31 de juliol
 
 
Zona sense regulació
És permesa l’escalada durant tot l’any
 
L’incompliment d’aquestes regulacions pot comportar l’obertura d’expedients sancionadors per incompliment de la Llei d’Espais Naturals de Catalunya, així com la intervenció dels materials d’escalada utilitzats.
Agents Rurals de les Àrees Bàsiques de l’Anoia, del Bages i del Baix Llobregat formaran part del dispositiu de vigilància, prioritzant les zones i els períodes assenyalats.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.
 
 
 
 

3  

Fitxers adjunts

Desmontatge del pont tibetà

Desmontatge del pont tibetà
JPG | 708

Material comissat

Material comissat
JPG | 3881

Desmontatge d'una instal.lació

Desmontatge d'una instal.lació
JPG | 1255