Protecció Civil

Protecció Civil Generalitat: Prealerta del Pla INUNCAT per l'episodi de pluges i per l'estat de la mar, a partir de demà al migdia

query_builder   2 octubre 2013 20:37

event_note Nota de premsa

Protecció Civil Generalitat: Prealerta del Pla INUNCAT per l'episodi de pluges i per l'estat de la mar, a partir de demà al migdia

  • Les precipitacions intenses podran afectar les comarques del litoral i prelitoral sud i del quadrant nord-est de Catalunya, on es preveu que les tempestes vagin acompanyades localment de calamarsa
  • A la zona del Pirineu i Aran i del nord de Girona també es preveu una acumulació important de pluja i cal molta precaució
  • L’episodi de pluges previst és el propi del període estacional de la tardor
  • L’avís de perill per estat de la mar afecta a la meitat nord de Catalunya
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per la previsió de pluges intenses a partir del migdia de demà al litoral i prelitoral de la meitat sud de Catalunya i durant la tarda/nit al quadrant nord-est de Catalunya. També hi ha un avís per acumulació d’aigua a l’Alt Pirineu i Aran i al nord de la demarcació de Girona durant la tarda/nit de demà. D’altra banda hi ha un avís per estat de la mar que afecta el litoral de la meitat nord de Catalunya, a partir de demà. Amb tot, l’episodi de pluges previst és el propi del període estacional de la tardor.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), demà dijous a partir de migdia està previst s’iniciï un episodi de pluges que pot provocar la superació del llindar per intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts al Litoral i Prelitoral sud. Les pluges es desplaçaran cap al quadrant nord-est de Catalunya a  mesura que avanci la tarda. Les precipitacions poden anar acompanyades de tempesta i fortes ratxes de vent.
 
També demà dijous, a partir de les 20 hores, es pot superar el llindar per acumulació de 100 l/m2 en 24h a les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, Ripollès, Garrotxa, Pla de l’Estany i Alt Empordà.
 
Pel que fa a l’estat de la mar, demà a migdia es preveu notable mar de fons de l’Est que afectarà les comarques del litoral gironí. A mesura que avanci la tarda el fenomen també afectarà les comarques del Maresme i Barcelonès, amb onades que poden superar els 2,5 m (maregassa).
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.
 
També es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques.
 
A les zones urbanes també cal prudència, evitar passar punts inundats perquè la fondària pot ser superior a la que aparenti i no travessar, ni a peu ni amb vehicle, tampoc 4 x 4, ponts o zones on l'aigua ja estigui passant per sobre o a punt de fer-ho. Cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Protecció Civil recorda que es poden seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat.
 
Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis i consells comarcals afectats per la situació de risc. 
 
Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.