Empresa i Treball

INDÚSTRIA

Felip Puig: "La innovació és clau per a la reindustrialització i la recuperació econòmica de Catalunya"

query_builder   4 octubre 2013 14:05

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Felip Puig: "La innovació és clau per a la reindustrialització i la recuperació econòmica de Catalunya"

El conseller Puig en la presentació del nou model d'innovació a Leitat
 
 
  • El conseller d’Empresa i Ocupació i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, han presentat avui al centre tecnològic Leitat de Terrassa les característiques del model d’innovació empresarial de Catalunya que impulsa la Generalitat.
 
  • L’objectiu del model és incrementar l’aplicació de la innovació a les pimes del país i fer-ho amb el suport dels centres tecnològics i de recerca aplicada de la xarxa TECNIO.
 
  • Les fites del model d’innovació es marquen per a l’any 2020 i s’emmarquen en la nova Estratègia Industrial per a Catalunya presentada recentment.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat avui al centre tecnològic Leitat de Terrassa les característiques del model d’innovació empresarial de Catalunya que impulsa la Generalitat i que té l’objectiu d’augmentar l’aplicació de la innovació a les pimes del nostre país. “La innovació”, ha dit, “és clau per a la reindustrialització i la recuperació econòmica de Catalunya”. Han acompanyat el conseller el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, el president de Leitat, Eusebi Cima i el director general d’Ascamm, Antoni Peñarroya.
 
Segons el conseller, “les pimes han d’apostar per fer un salt cap a la innovació i que aquesta sigui un element troncal de la seva cultura”. Puig ha dit que les empreses poden aconseguir-ho amb la col·laboració de la xarxa TECNIO, que concentra els centres tecnològics i de recerca de Catalunya. El conseller ha explicat també l’estat del procés d’agregació que viuen actualment els centres TECNIO i que incentiva la Generalitat, per tal de “crear centres més potents i amb més dimensió, adaptats a un entorn internacional i competitiu”.
 
El resultat, ha dit, ha de ser la creació de centres més grans que ofereixin un portfoli de serveis més ampli a les empreses, i que siguin més competitius a l’hora de captar recursos dels programes europeus de finançament a la recerca i a la innovació. Puig s’ha referit a les concentracions en marxa dels centres Ascamm i Leitat –procés al qual posteriorment s’hi sumarà el centre Cetemmsa-, d’una banda, i del CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics), el CTM Centre Tecnològic i Barcelona Media, de l’altra. El conseller ha agraït “els esforços que estan fent els centres per avançar en aquest camí, amb una visió estratègica de país”.
 
Per al 2020, el model d’innovació vol implantar un sistema propi que sigui equiparable als sistemes dels països avançats a Europa. Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, es marca 4 objectius sòlids: “sumar més empreses innovadores a Catalunya, aprofundir en el nivell d’innovació a les empreses, fer arribar més tecnologia al mercat i aportar instruments de suport a la innovació internacional”.
 
Aquest programa és un dels 4 pilars de la nova Estratègia Industrial de la Generalitat, presentada recentment, i s’alinea amb l’estratègia RIS3 d’especialització industrial marcada per la Unió Europea. D’aquí al 2020, té un pressupost estimat de 350 milions d’euros anuals, repartits entre finançament de les diverses administracions públiques.
 
Tecnologies punteres

Després de la roda de premsa s’ha dut a terme una visita al centre tecnològic Leitat, on s’han pogut veure demostracions de projectes desenvolupats pel centre:
 
Nova motocicleta d’enduro i trial

Leitat i el consorci de pimes catalanes Gas-Gas, Estel Group, TR composites i Nifco han liderat el desenvolupament d’un prototip de motocicleta  amb propietats i comportaments avançats. El projecte té com a objectiu el desenvolupament de nous components per aquest tipus de vehicles, basats en la integració d’electrònica intel·ligent a la moto, la introducció de laminats de carboni i nous polímers més resistents. 
Mitjançant aquest nou sistema de fabricació s’ha aconseguit una reducció de pes del 15% en motocicletes d’enduro i trial.  El pressupost d’aquest projecte és d’uns 1,6 milions d’euros i ha comptat amb el suport del programa Nuclis Cooperatius d’ACCIÓ. 
 
Equip per al diagnòstic del càncer de mama

Leitat, en col·laboració amb l’Institut Català de Nanotecnologia, ha dissenyat i desenvolupat un aparell portàtil capaç de llegir la resposta d’un biosensor electroquímic  detector de proteïnes per al diagnòstic precoç del càncer de mama. 
Es tracta d’un sistema basat en nanopartícules d’or, no invasiu, reutilitzable i portàtil. Inicialment, el seu ús està previst per a laboratoris d’anàlisi, però es podria estendre per ser utilitzat de manera individual, per personal facultatiu en altres entorns com les visites domiciliàries o centres d’assistència primària.
 
Actualment el projecte està totalment acabat i funcionant en forma de prototip industrialitzable i els resultats fins ara són satisfactoris. El projecte ha comptat amb el suport d’ACCIÓ.
 
Rentadora que funciona per ultrasons

Leitat i l’empresa Fagor Electrodomésticos han dissenyat amb el suport d’ACCIO una rentadora que funciona a través d’un sistema d’ultrasons per al tractament de taques, especialment per les olioses, olis de motor i maquillatges. L’aigua que fa servir aquest equip cap en un got.
Aquesta rentadora, la primera d’aquestes característiques que es desenvolupa a l’Estat espanyol, està pensada per a l’ús particular i ofereix una reducció en el consum energètic degut al menor ús de detergents i al menor temps de rentat.

2  

Fitxers adjunts

El conseller Puig en la presentació del nou model d'innovació a Leitat

El conseller Puig en la presentació del nou model d'innovació a Leitat
JPG | 3088

ppt de presentació nou model d'innovació

ppt de presentació nou model d'innovació
PDF | 831