Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura disposarà de dos Laboratoris oficials de referència en els àmbits de la sanitat vegetal i animal

query_builder   4 octubre 2013 17:43

event_note Nota de premsa

Agricultura disposarà de dos Laboratoris oficials de referència en els àmbits de la sanitat vegetal i animal

FOTO WEB
Un moment de la presentació.
 
 
·         S'ubicaran a les instal·lacions que deixarà l'IRTA dins del campus de la UdL a finals d'any
 
·         El Govern es reserva la titularitat dels 2 Laboratoris públics oficials i de referència i aposta per potenciar la col·laboració público-privada amb la Universitat i les empreses com ja s'està fent en altres àmbits del pool agroalimentari
 
·         El nou model, contribuirà a guanyar en eficiència i seguretat i permetrà un estalvi de més de mig milió d'euros
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha presentat aquesta tarda, a Lleida, el nou model de laboratoris del Departament.
 
En el decurs de la presentació, el conseller ha explicat que la conselleria que encapçala ha apostat per un model que es basa en disposar d’un únic laboratori oficial públic en sanitat animal i en sanitat vegetal. Aquests dos laboratoris han d’esdevenir centres de referència i han de ser els únics interlocutors oficials a l’hora de coordinar-se tècnicament amb el laboratori de referència estatal o europeu.
 
Aquest model -ha explicat el conseller- també s’ha de basar en la col·laboració público-privada, ja que “el context actual ens obliga a cercar la màxima eficiència i contenció de la despesa pública”. Per tant, ha afirmat Pelegrí “és una aposta decidida per la col·laboració público-privada per a la participació i implicació dels propis agents del sector, però sense perdre l’esperit del que representa poder disposar de laboratoris de referència oficial tant per a la sanitat animal com per a la sanitat vegetal”.
 
Pelegrí ha recordat que aquesta col·laboració no és un model nou, ja que la conselleria, la Universitat i les empreses sempre han estat tradicionalment lligades d’una manera molt estreta en el camp agroalimentari i en el de la recerca i investigació: “La constant col·laboració es demostra en la sintonia dels projectes, en els convenis amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i amb els departaments de la Generalitat, en el compartir espais i instal·lacions”, ha dit el conseller.
 
Segons el conseller, aquesta fórmula és la millor perquè permet agilitzar i abaratir costos de determinades analítiques, i reserva el laboratori públic oficial per a determinades tècniques, malalties i plagues que permeten un nivell de qualitat tècnica més elevat. A més, els laboratoris públics ofereixen un grau més alt d’independència, imparcialitat i confidencialitat, ja que no depenen de tercers o de privats.
 
D’altra banda, aquest nou model permetrà guanyar en eficiència i seguretat, i suposarà un important estalvi del voltant de mig milió d’euros (per reducció de les despeses de compra i manteniment d'aparells i despeses fixes de manteniment de les instal·lacions, subministraments bàsics, etc.). De fet, en relació al 2010, es calcula que es produirà un estalvi del 34%.
 
Aquests dos laboratoris oficials de referència de la sanitat animal i vegetal de Catalunya s’ubicaran a l’espai que fins ara l’IRTA utilitzava com a laboratori al campus de la Universitat de Lleida (UdL) i d'entrada disposarà d'una plantilla de 15 treballadors (7 per a sanitat vegetal i 8 per a sanitat animal). Aquest fet permetrà aprofitar unes instal·lacions modernes i, alhora, optimitzar els recursos públics mantenint la qualitat dels serveis que presten.
 
Importància de la sanitat animal i vegetal per a la producció primària
 
Durant la roda de premsa, el conseller també ha ressaltat que el Departament que encapçala dóna una gran importància a la sanitat animal i vegetal, ja que mantenir un bon nivell sanitari del bestiar i dels cultius és imprescindible per a l’economia i la competitivitat de la producció primària del país i del sector transformador. D’altra banda, també és imprescindible per a poder destinar els productes amb garanties als consumidors amb el compliment de la normativa europea.
 
Per aquest motiu, el Departament actua per mitjà de programes sanitaris per a cadascuna de les malalties que afecten o poden afectar el bestiar o per a les fitopatologies dels vegetals, especialment les plagues de quarantena. Aquests programes són bàsicament preventius i aquest any -ha dit el conseller- en tenim bons exemples com ara els casos de foc bacterià de les rosàcies i de la grip aviària.
 
En l’àmbit de la sanitat animal i vegetal, a part del tècnics i dels programes en marxa per prospectar, vigilar i determinar possibles amenaces o focus de malaltia i plaga, des del punt de vista instrumental, una de les eines principals són els laboratoris perquè permeten obtenir resultats analítics enfront les diverses malalties dels animals i plagues dels vegetals. “D’aquí la importància de tenir un model de laboratoris sòlid i estructurat”, ha conclòs el conseller.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la presentació.

Imatge de la presentació.
JPG | 135