Protecció Civil

Protecció Civil Generalitat: Incidències derivades de l'episodi de pluges

query_builder   4 octubre 2013 20:07

event_note Nota de premsa

Protecció Civil Generalitat: Incidències derivades de l'episodi de pluges

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per les incidències que s’estan produint per l’episodi de pluges.
 
Registres de precipitacions
Segons ha informat el Servei Meteorlògic de Catalunya (SMC) s’ha superat el llindar d’intensitat de 20 litres/m2 en 30 min a Vilarodona (22,3) i Nulles (20) a l’Alt Camp i a Torredembarra (20,2) al Tarragonès.
 
Incidències relacionades amb les pluges
Protecció Civil de la Generalitat he emès una Prealerta del FERROCAT, ja que segons ha informat Adif s’ha tallat la circulació de trens de la línia R3 entre Manlleu i Torelló (Osona) per un arbre caigut a la catenària. En aquests moments la Prealerta s’ha tancat per què s’ha establert transport alternatiu entre Torelló i Manlleu.
 
Segons ha informat Endesa, a conseqüència de les intenses pluges hi ha manca de subministrament elèctric a Torelló, amb 5400 abonats afectats, i a Manlleu, amb 4900 abonats afectats, (Osona). Els tècnics de la companyia tenen la incidència localitzada i treballen en la reparació.
 
El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut, fins les 20.00 hores, 271 trucades relacionades amb l’episodi de pluges.
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut fins a les 19.30 hores un total de 97 avisos relacionats amb la pluja d’aquesta tarda arreu de Catalunya. Per Regions d’Emergències, aquesta n’és la distribució:
 
  • Regió Metropolitana Sud: 28
  • Regió Centre: 27
  • Regió Nord: 16
  • Regió de Lleida: 12
  • Regió de Tarragona: 10
  • Val d’Aran: 2
  • Regió de les Terres de l’Ebre: 1
  • Regió de Girona: 1
 
En tots els casos es tracta de baixos i de carrers inundats, pedres caigudes en diferents vies, arbres tombats o a punt de caure, degotalls en interiors i llamps caiguts. Així, de tots aquests avisos (en la majoria dels quals no s’ha pogut treballar perquè no hi havia prou aigua acumulada), destaca un de Segur de Calafell, on un llamp ha malmès una canonada de gas en una finca de 4 plantes (c/Rector Triadó 12), que ha hagut de ser evacuada com a mesura preventiva (25 persones). La canonada ha fet flama, inicialment, però en aquests moments està del tot apagada. Hi treballen 3 dotacions. Al Vendrell, un llampec ha cremat l’interior d’una habitació en un pis del carrer Magnòlies, 19. Hi treballen 2 dotacions, que ja han pogut controlar el foc. Hores d’ara, inspeccionen la resta de l’edifici.
 
A Torelló, un llampec ha foradat el sostre d’una casa al carrer Melianta, 12. Hi ha fet una obertura d’uns 10 metres quadrats però l’estructura no corre perill d’ensorrar-se. El llamp també ha malmès 2 pals de la llum de la rodalia. A Manlleu, un arbre ha caigut al damunt d’uns vehicles estacionats al carrer Montseny i també ha malmès la porta d’entrada a la finca número 92. Cap persona no ha resultat ferida. A Terrassa, els Bombers han tingut coneixement que s’ha fet un petit esvoranc a la Rambla Egara, a l’alçada del número 154, i han sortit a fer-ne una inspecció.
 
En general, els avisos han estat força repartits pel territori. Els municipis on n’hi ha hagut més d’un són Masquefa (8), Guissona (7) i Olesa de Montserrat (6).
 
Protecció Civil recorda que es poden seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat.. Podeu consultar els consells d’autoprotecció a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.