Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller d'Agricultura inaugura la xarxa de calor amb biomassa a Ribes de Freser

query_builder   5 octubre 2013 12:23

event_note Nota de premsa

El conseller d'Agricultura inaugura la xarxa de calor amb biomassa a Ribes de Freser

  • Pelegrí:"En un context de canvi climàtic i dependència dels combustibles fòssils exteriors, l’aprofitament de massa forestal per a la producció d’energia es presenta com una via per dinamitzar el sector, promoure la gestió forestal, apostar per la sostenibilitat ambiental del nostre teritori, crear noves empreses i generar ocupació." 
El conseller Pelegrí durant la seva intervenció amb la resta d'autoritats
El conseller Pelegrí durant la seva intervenció amb la resta d'autoritats
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de l'alcalde, Marc Prat, el delegat del Govern, Eudald Casadesús, el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i la directora de l'ICAEN, entre d'altres autoritats, ha presidit avui la inauguració del nou centre de la xarxa de distribució de calor de Ribes de Freser (Ripollès). Així mateix, ha assistit a la recepció oficial i ha visitat la Fira del Bestiar de la Vall de Ribes.
 
El conseller d’Agricultura va inaugurar l’any passat la nova seu del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès  (CEINR), situada en aquest municipi del Ripollès. Precisament el CEINR va sorgir de la necessitat dels ajuntaments de la comarca de portar a terme una gestió més eficient dels boscos públics i dels seus espais d’interès natural.
 
Avui, Pelegrí ha volgut conèixer de primera mà la xarxa de calor que ha posat en funcionament l’Ajuntament de Ribes de Freser i que permet l’escalfament a partir de la biomassa de 7 instal·lacions municipals.
 
Pelegrí ha explicat que “l’impuls que està donant el Consorci a la biomassa com a fórmula d’aprofitament dels boscos és exemplar”. El Consorci ha promogut la instal·lació de calderes de biomassa a diferents equipaments públics del Ripollès, i la Xarxa de calor de Ribes de Freser n’és un molt bon exemple.
 
El Consorci subministra l’estella seca extreta del bosc públic del Ripollès que és una de les comarques capdavanteres en biomassa. Pelegrí ha insistit que la biomassa és “ara per ara una de les millors solucions per garantir el futur dels nostres boscos, que alhora, constitueixen una infraestructura de país”. I ha afegir que “amb la biomassa s’aconsegueix donar valor a la massa forestal i garantir la sostenibilitat del nostre territori perquè a més és una alternativa real i eficient al gasoil i, d’alguna manera contribueix a salvar els nostres boscos perquè ens ajuda a gestionar-los millor i a reduir amb això el risc d’incendis”.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural promou un model de gestió de les masses forestals i els boscos que es fonamenta en la seva dinamització i sostenibilitat, que promou la seva multifuncionalitat perquè “no només genera riquesa i fixa la gent al territori  sinó que contribueix directament a garantir la preservació de la seva biodiversitat”.
 
El Dept. d’Agricultura lidera la Taula de la Biomassa Forestal i Agrícola, que té una funció molt important en el futur dels nostres boscos. L’objectiu d’aquesta taula és acostar el sector primari al mercat de la biomassa i plantejar i desenvolupar conjuntament una nova estratègia per activar aquesta mercat i obrir-lo al sector forestal, agroindustrial i turístic, així com al món  científic i de la recerca aplicada.
 
El conseller finalment ha explicat que davant la situació difícil en què es troba el sector forestal català, la biomassa forestal és una bona oportunitat per revifar-lo. En un context de canvi climàtic i dependència dels combustibles fòssils exteriors, l’aprofitament de massa forestal per ala producció d’energia es presenta com una via per dinamitzar el sector, promoure la gestió forestal, crear noves empreses i generar ocupació .
 
Pelegrí ha explicat que “el futur dels nostres boscos passa per trobar la millor manera de gestionar-los”. Es tracta de fer compatible el rendiment amb la preservació del forest. El Govern està treballant de manera ferma per aconseguir una gestió forestal rendible, que permeti tenir uns boscos i uns espais naturals en consonància.
 
Fira del Bestiar de la Vall de Ribes
 
El conseller d’Agricultura i Ramaderia també ha visitat la Fira del Bestiar que es celebra conjuntament amb la Fira Pirinenca de la Vall de Ribes i que arriba a la seva XVII edició, on s’hi apleguen ramaderies del Ripollès i d’altres comarques veïnes per exposar i vendre el seu bestiar. Es tracta d’una fira d’actitud càrnia,  de les més importants de Catalunya, tant en nombre de participants com de bestiar exposat i en què la bruna dels Pirineus és present gairebé en el 80% de les parades de demostració i venda. Aquesta fira s’acompanya d’una petita mostra artesana i algunes activitats de dinamització.
 
Pelegrí s’ha mostrat molt satisfet de participar en una fira “amb una tradició tan llarga i que manté l’autenticitat dels seus inicis i que, alhora, esdevé l’expressió del dinamisme ramader de la comarca”. Així mateix ha remarcat la importància del valor afegit i la promoció com a elements clau per créixer i  ha afirmat que “les vaques i els vedells són els grans protagonistes d’una fira que us ha de permetre posar en valor la vostra producció i la ja més que contrastada qualitat dels vostres productes i, així, captar més públic i incrementar el consum”.
 
El conseller d’Agricultura i Ramaderia ha explicat que una fira com aquesta "posa de manifest el paper que ha tingut la ramaderia a Catalunya i que encara conserva, atès que suposa més del 60% de la producció final agrària del nostre país i en moltes comarques és la base d’una agroindústria molt poderosa. Si pensem en l’activitat del sector primari català, es pot afirmar que Catalunya és, bàsicament, una nació ramadera i la fira que avui inaugurem és un bon aparador per donar-vos a conèixer i per promocionar-vos.”
 

1  

Imatges

El conseller Pelegrí durant la seva intervenció amb la resta d'autoritats

El conseller Pelegrí durant la seva intervenció amb la resta d'autoritats 3612