Drets Socials

roda de premsa castelldans

La investigació interna conclou que cap indici feia sospitar al Departament que s'infringien abusos a menors en el "cas Castelldans"

query_builder   7 octubre 2013 14:46

event_note Nota de premsa

La investigació interna conclou que cap indici feia sospitar al Departament que s'infringien abusos a menors en el "cas Castelldans"

La consellera Neus Munté anuncia mecanismes de reforç en els sistemes de control i seguiment dels processos d’acolliment
 
Benestar Social i Família obrirà un expedient sancionador a la Fundació Concepció Juvanteny per indicis que el seguiment fet per l’entitat sobre aquesta família d’acollida podria no ser prou curós, però totalment al marge de les acusacions d’abusos sexuals
Roda de premsa Castelldans
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha comparegut avui davant els mitjans de comunicació, per informar sobre les conclusions de l’expedient d’informació reservada iniciat el passat 1 de juliol, arrel de la detenció de D. D.
 
La consellera ha complert així el seu compromís de transparència, informant dels resultats de la investigació interna portada a terme pel Departament, i que ha consistit en “la recollida i anàlisi de documentació i informes de seguiment dels menors elaborats per la Fundació que en tenia encarregat el seguiment; fins a 30 entrevistes mantingudes amb entitats, amb l'entorn immediat de l’acollidor i els menors tutelats (escola, professionals, persones que han tingut contacte i presència al domicili de l’acollidor); entrevistes als propis menors tutelats i a alguns joves extutelats”, tal com ha explicat Munté.
 
Del resultat d’aquesta exhaustiva investigació se’n deriva, que “al llarg d’aquests anys no es va produir cap indici que pogués fer sospitar que l’acollidor podia infringir abusos sobre els menors. Ras i curt, no es podia entreveure la seva condició de pederasta. En altre cas, entenem que òbviament s’haguessin denunciat els fets immediatament”, ha destacat la consellera.
 
Malgrat això, Munté ha exposat que “l’expedient informatiu ens ha revelat, però que es van produir determinades situacions que afectaven els menors acollits que, sense tenir cap relació directa amb els motius pels quals ha estat detingut D. D., mostrarien que el seguiment fet per l’entitat sobre aquesta família d’acollida podria no ser prou curós”.
 
La consellera de Benestar Social i Família s’ha referit, per exemple, a situacions plantejades des de l’escola dels menors acollits, com manca d’higiene, roba deficient, aspecte físic, manca d’implicació reiterada de l’acollidor en el dia a dia i el rendiment escolar, etc. També en el fet que algun d’aquests menors passés caps de setmana fora del domicili de l’acollidor, sense comunicació prèvia. O en el fet que en el sumari consti la declaració d’un dels joves explicant que havia estat derivat pels propis tècnics de l’entitat encarregada del seguiment de l’acolliment a Creu Roja per obtenir roba i aliments. “Tots aquests fets no han estat correctament comunicats per la Fundació Concepció Juvanteny, encarregada del seguiment, a l’ICAA”.
 
Així doncs la consellera Munté ha anunciat que “donat que hi ha aspectes relacionats amb la protecció efectiva dels menors, el seu benestar material i emocional, als quals sembla que no s'ha prestat prou atenció per part de Fundació Concepció Juvanteny, el Departament de Benestar Social i Família obrirà un expedient sancionador a aquesta entitat, entenent que hi pot haver una actuació no adequada respecte al conjunt de la normativa vigent en matèria d’infància i, amb la voluntat de fer una anàlisi exhaustiva i una valoració profunda dels fets controvertits amb les degudes garanties”.
 
                                                                                  
Munté ha volgut insistir també, que “hi ha un abans i un després de l’anomenat cas Castelldans” i, en aquest sentit ha recordat, que “vaig anunciar el passat mes de juliol, que impulsaríem mecanismes de reforç i potenciaríem i extremaríem els sistemes de control i de seguiment dels processos d’acolliment, i en aquesta línia ja hi estem treballant”. Segons la consellera, “al marge d’aquest cas això és una necessitat, perquè els temps canvien, els perfils i les circumstàncies de les famílies evolucionen i, per tant, els processos del Departament han d’adaptar-se als nous temps i les noves necessitats”.
 
Per tot això, Munté ha avançat ja algunes noves mesures, com que “enfortirem els informes de seguiment  i intensificarem la seva freqüència, cada 3 mesos, i no cada 6 mesos com es venia fent. Hi vàrem començar a treballar el passat mes de juny, i ho farem de manera coordinada amb les entitats acreditades per fer el seguiment, les ICIF”.
 
Munté ha anunciat també major implicació presencial de l’Administració en els seguiments. “Som els responsables de la tutela dels nois i noies acollits i, per això, farem visites in situ als domicilis d’acollida. Vull deixar ben clar que això no suposa cap malfiança envers les més de 600 famílies que avui dia a Catalunya acullen menors tutelats. Hi confiem, reconeixem la seva tasca, gens senzilla, al llarg de tots aquests anys. I no només això, sinó que es una aposta del Govern promoure l'acolliment com a millor opció pels nens i nenes, nois i noies que estan sota la nostra tutela”.
 
Neus Munté ha volgut insistir novament en “valorar molt especialment  la tasca de famílies i professionals i la qualitat del model de protecció que s’ha creat amb la implicació i l’esforç de tota la societat”, però s’ha mostrat convençuda, que “famílies, professionals i entitats que treballen en l’àmbit de l’acolliment familiar, comparteixen amb nosaltres la idea que per l’especial vulnerabilitat d’aquests infants no podem deixar de reforçar el seu seguiment per a una millor garantía dels seus drets, des del màxim respecte i rigor”. Per tant, en coordinació amb les ICIF, els tècnics del Departament especialitzats en infància i acolliment tindran un contacte directe amb els menors acollits.
 
I per acabar, Neus Munté ha afegit, que “vull parlar-los com a institució i com a persona. Estic segura que parlo en nom propi i en el de les persones que al llarg de tots aquests anys han tingut responsabilitats vinculades al Departament, i concretament a l’àmbit dels acolliments, quan afirmo que aquest cas és molt colpidor i dolorós. Vull demanar perdó a tots els menors, a totes les persones que s’hagin pogut veure afectades. Perdó perquè entre tots no hem pogut evitar aquests fets i evitar així el seu patiment”

2  

Imatges

La consellera Munté durant la roda de premsa

La consellera Munté durant la roda de premsa 1037

La consellera Munté durant la roda de premsa

La consellera Munté durant la roda de premsa 1411