Cultura

El Departament de Cultura impulsa l'accés al finançament de les empreses i entitats culturals a través de l'Institut Català de Finances i de Triodos Bank

query_builder   11 octubre 2013 11:36

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura impulsa l'accés al finançament de les empreses i entitats culturals a través de l'Institut Català de Finances i de Triodos Bank

  • L’Institut Català de Finances posa a disposició del teixit cultural català una línia de préstecs de 20 milions d’euros per finançar inversions i circulant
 
  • ICF aporta els recursos i gestiona la línia, mentre que el Departament de Cultura assumeix part del risc creditici de les operacions
 
  • Triodos Bank avança, via préstecs a 1 any, l'import de les ajudes i subvencions concedides pel Departament de Cultura
 
  • El conseller Mascarell destaca la importància de les dues línies: “En un moment com el d’ara, són especialment importants. Les hem treballat molt a fons durant aquests últims mesos i hem aconseguit posar-les el més aviat possible sobre la taula per pal·liar algunes de les polítiques estatals que s’estan fent contra el desenvolupament natural de l’àmbit cultural”
 
El Departament de Cultura ha signat dos convenis de col·laboració amb l’Institut Català de Finances (ICF) i Triodos Bank amb l’objectiu de facilitar l’accés al finançament de les empreses i entitats culturals. Amb aquests acords, el Departament de Cultura vol donar resposta a les necessitats de finançament d’empreses i entitats i facilitar-ne l’accés al crèdit.
 
D’una banda, el Departament impulsa una línia de préstecs de 20 milions d’euros a través de l’ICF per finançar projectes d’inversió en actiu fix (per a aquelles necessitats estructurals de les empreses) i/o circulant (per a necessitats de liquiditat), adreçada específicament al teixit cultural català.
 
Els préstecs per a inversió seran entre 30.000 i 1 milió d’euros, a retornar en màxim 7 anys amb 2 anys de carència inclosos, i els préstecs per a circulant entre 30.000 i 600.000 euros, a retornar en màxim 4 anys amb 1 any de carència inclòs. L’Institut Català de Finances aporta els recursos i gestiona la línia, mentre que el Departament de Cultura assumeix part del risc creditici de les operacions en funció de diverses variables, com la solvència econòmica de l’empresa i la seva capacitat de retorn.
 
En declaracions a RAC1 aquest matí, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat a conèixer les característiques dels ajuts. En referència a la línia de préstecs de l’ICF, ha afirmat: “Hem creat un fons d’inversió vinculat a l’Institut Català de Finances (ICF) de 20 milions d’euros, que es posen a disposició de tots els qui en l’àmbit de la cultura  tinguin inversions a fer; és a dir, projectes que necessiten recursos econòmics. El Departament de Cultura fa d’avalador i l’ICF posar els recursos necessaris per tirar endavant aquests projectes. Aquesta línia està en el marc de les transformacions necessàries que s’han de produir en l’àmbit  del finançament de la cultura.
 
El conseller Mascarell ha destacat la importància d’aquest ajut en el context actual: “En un moment com el d’ara, és especialment important. Ho hem treballat molt a fons durant aquests últims mesos i hem aconseguit posar-ho el més aviat possible sobre la taula per pal·liar algunes de les polítiques estatals que s’estan fent contra el desenvolupament natural de l’àmbit cultural. Són 20 milions d’euros per a projectes culturals per a tothom que s’hi pugui vulgui acollir, a partir de 30.000 euros i permetrà fer coses que si no, es quedarien per fer”.
 
Les sol·licituds d’aquests préstecs s’han de presentar i gestionar a través del portal web de l’Institut Català de Finances (www.icf.cat), com a finestreta única de gestió del finançament de la Generalitat de Catalunya.
 
 
Acord amb Triodos Bank
 
Pel que fa el conveni signat amb Triodos Bank, té com a objectiu avançar, via préstecs a 1 any, l'import de les ajudes i subvencions concedides pel Departament de Cultura als seus beneficiaris.
 
L’import del préstec serà del 90% de l’import total de l’ajuda o subvenció, que haurà de ser d’un mínim de 10.000 euros. La durada del préstec és d’un màxim d’un any i hi poden optar tots els beneficiaris d’una ajuda o subvenció de l’ICEC o de l’OSIC pendent de cobrar el 2013.
 
Mascarell ha donat detalls sobre l’acord assolit amb Triodos: “Amb aquest banc de caràcter ètic sostenible, hem arribat a un acord per aquella gent que ha sol·licitat subvencions i ja les té concedides. Atès que s’estan pagant amb una mica de retard, no per falta de voluntat, sinó perquè no comptem amb els recursos, amb Triodos es poden aconseguir els recursos prèviament, És a dir, els diners ja aconseguits, Triodos els avança i permet que l’entitat cultural pugui desplegar la seva iniciativa sense tenir que patir les inconveniències d’haver d’esperar el diner públic”.
 
Aquests dos convenis s’emmarquen en les polítiques impulsades pel Departament de Cultura per tal de posar a disposició del sector cultural noves vies de finançament. Les línies se sumen als fons públics, als ajuts i subvencions ja existents.