Salut

Dia Mundial de les Cures Pal·liatives

El Pla de Salut prioritza l'atenció a la cronicitat i treballa per la millora del model de cures pal·liatives

query_builder   11 octubre 2013 15:01

event_note Nota de premsa

Dia Mundial de les Cures Pal·liatives

El Pla de Salut prioritza l'atenció a la cronicitat i treballa per la millora del model de cures pal·liatives

L’objectiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives és conscienciar de les necessitats de les persones amb malaltia crònica avançada i terminal i les seves famílies
 
Un 1,5% de la població catalana està en situació de malaltia crònica avançada amb necessitats pal·liatives
El Dia Mundial de les Cures Pal·liatives se celebra el segon dissabte del mes d'octubre. L'objectiu d'aquesta jornada, organitzada pel comitè de l’Aliança Mundial de Cures Pal·liatives, és conscienciar de les necessitats de les persones amb malaltia crònica avançada i terminal i les seves famílies, així com millorar-ne l'atenció integral.
 
L’objectiu de les cures pal·liatives i de l’atenció a les persones amb malaltia avançada és millorar, tant com sigui possible, la qualitat de vida de les persones malaltes i del seu entorn cuidador. Per assolir aquest objectiu, és necessària la intervenció conjunta de diferents professionals entre metges, infermeres, treballadors socials, psicòlegs i fisioterapeutes, entre d’altres.
 
En aquests moments un 1,5% de la població catalana està en situació de malaltia crònica avançada amb necessitats pal·liatives. La majoria d’aquestes persones viuen al seu domicili o en residències i són ateses pels equips d’atenció primària. Tot i així, un percentatge de persones, requeriran al llarg de la seva evolució algun ingrés hospitalari o l’atenció d’un equip específic de cures pal·liatives com són els equips de suport domiciliaris (PADES), els equips de suport hospitalaris (UFISS) o les unitats sociosanitàries d’internament de cures pal·liatives. Les característiques i necessitats sanitàries que presenta la persona malalta són les que defineixen quin és el recurs més adequat en el que ha de rebre l’atenció.
 
Durant el 2012 es van realitzar 29.555 episodis assistencials en els recursos sociosanitaris específics de cures pal·liatives: 8.421 episodis es van atendre entre els 384 llits de les Unitats de Cures Pal·liatives (UCP) i els 730 de mitja estada polivalent, 14.467 van ser atesos pels 77 equips del PADES i 6.667 pels professionals de les 23 UFISS de Cures Pal·liatives.
 
Les cures pal·liatives en el marc del Pla de Salut
 
Tot i que l’evolució de les cures pal·liatives a Catalunya té més de 25 anys d’història, continuen presents en l’actual agenda de la política sanitària. Es tracta d’un model transversal consolidat, estès al llarg de tot el territori i dels diferents nivells assistencials, que ha demostrat efectivitat, eficiència i satisfacció per part dels usuaris i els seus familiars, així com pels professionals del sistema sanitari. Aquest model ha suposat una millora significativa en l’atenció de malalts en situació de malaltia avançada.
 
Actualment el Departament de Salut, mitjançant la priorització de la cronicitat en el marc de l’actual Pla de Salut, treballa diferents àrees per a la millora d’aquesta línia d’atenció. Entre elles destaquen les activitats dirigides a millorar la identificació de persones amb malaltia crònica avançada i l’impuls d’un model d’atenció integral i integrada que doni una resposta de qualitat, per part dels diferents recursos sanitaris i socials, a les necessitats clíniques, socials, psicoemocionals i espirituals que presenta la persona i el seu entorn.
 
La importància de la celebració del dia Mundial de les Cures Pal·liatives radica en que és un bon instrument per difondre informació, sensibilitzar i, en definitiva, apropar les cures pal·liatives a la societat, creant consciència sobre la necessitat de rebre una atenció professional, sensible i de qualitat en situacions de malaltia avançada i amb pronòstic de vida limitat.
 
Més informació: