Salut

El SEM participa en el Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria amb tallers de reanimació cardiopulmonar adreçats a la ciutadania

query_builder   15 octubre 2013 16:09

event_note Nota de premsa

El SEM participa en el Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria amb tallers de reanimació cardiopulmonar adreçats a la ciutadania

 

Els pacients que pateixen una aturada cardiorespiratòria necessiten rebre reanimació cardiopulmonar (RCP) al més ràpid possible per tal de revertir la situació.
 
La formació en RCP és vital, la seva realització és senzilla i pot salvar moltes vides. Amb una ràpida actuació hi pot haver una possibilitat de supervivència superior a l’11%.

 

Demà, 16 d’octubre, amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, el SEM participa en diverses accions adreçades a la població arreu del territori català.
 
L’objectiu d’aquestes activitats és donar a conèixer a nens i adults què cal fer davant d’una situació d’aturada cardíaca i unes senzilles pautes marcades pel Consell Català de Ressuscitació (CCR).
 
L’eslògan escollit en aquesta ocasió ha estat "Les teves mans poden salvar vides. Salvem més de 100.000 vides!! Nens salvant vides. Aprenent ressuscitació cardiopulmonar a les escoles".
 
A Catalunya es produeixen cada any 3.000 morts per mort sobtada cardíaca. La majoria són causades per malaltia coronària (infart), però en un 20%, sobretot en la gent jove i sovint esportistes, aquesta pot ser derivada d’una malaltia genètica.
 
Durant una aturada cardiorespiratòria el cor és incapaç de bategar i, per tant, de bombar la sang a tot el cos, inclòs el cervell. El temps és vital ja que només es disposa de minuts per recuperar el ritme cardíac. A mesura que passen els minuts sense recuperar el batec del cor, el pacient té més risc de patir dany cerebral irreversible. Com més ràpida i de qualitat sigui l’aplicació de la reanimació cardiopulmonar, més gran serà la possibilitat de supervivència i, per tant, es reduiran les seqüeles potencials.
 
A Europa, anualment es produeixen més de 350.000 morts en entorns extrahospitalaris. Per aquest motiu, un reconeixement precoç, juntament amb l’alerta als serveis d’emergència i una correcta realització de les compressions toràciques, asseguren que la supervivència pugui incrementar-se entre dues i tres vegades.
 
A les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, el SEM imparteix formació de suport vital bàsic (SVB) en diferents instituts d’estudis secundaris durant tota aquesta setmana. El dia 19 d’octubre se celebrarà a l’Auditori de la ciutat de Tortosa una formació de SVB adreçada a més de 100 persones, amb presència de regidors d’esports, salut i ensenyament dels municipis de les Terres de l’Ebre.
 
A les comarques de Girona i Barcelona també es duran a terme tallers de SVB en diferents centres d’ensenyament de primària i secundària.
 
A la ciutat de Lleida tindrà lloc una flashmob, a les sis de la tarda a la plaça de Sant Joan, on representants de diferents cossos d’emergències realitzaran compressions toràciques durant uns minuts al ritme de la cançó Stayin’ Alive (1977) dels Bee Gees. Al mateix temps s’ha convidat a la gent del públic que se sumin a fer reanimació cardiopulmonar.