Oficina del President

El president Mas lliura el guardó a la doctora Sallie Watson Chisholm

President Mas: "Barcelona i Catalunya s'han situat al mapa de la producció científica europea i mundial"

query_builder   21 octubre 2013 21:34

event_note Nota de premsa

President Mas: "Barcelona i Catalunya s'han situat al mapa de la producció científica europea i mundial"

·         El cap de l’Executiu ha lliurat aquest vespre el Premi Ramon Margalef 2013 a l’oceanògrafa nord-americana Sallie Watson Chisholm
 
·         Artur Mas ha recordat que el Govern està treballant en una llei sobre el canvi climàtic, que “ens pot convertir en punt de referència”
El president Mas lliura el guardó a la doctora Sallie Watson Chisholm
El president Mas lliura el guardó a la doctora Sallie Watson Chisholm
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest vespre, durant el lliurament del Premi Ramon Margalef, que “Barcelona i Catalunya s’han convertit en un centre científic, cada vegada de més nivell” i ha destacat que “aquest país, que té un 0,1% de la població mundial, representa l’1% de la producció científica de tot el món”. “Això ens situa en el mapa de la producció científica a escala europea i mundial”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha subratllat l’aposta científica catalana després de lliurar el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2013, a l’oceanògrafa nord-americana Sallie Watson Chisholm. Després de rebre el guardó, la doctora Chisholm ha remarcat la influència que van tenir els escrits de Ramon Margalef en la seva carrera. En aquest sentit, el president Mas ha assenyalat que Margalef “va ser un punt de referència, un model i un mestre per a molta gent de dins i fora de casa nostra”.
 
Artur Mas també ha destacat que per primera vegada aquest guardó, creat per la Generalitat el 2004, s’ha atorgat a una científica. “Està molt bé que es creï aquest precedent”, ha dit el president, perquè “en el cas de les dones en general, també de les que es dediquen a la ciència, normalment a equivalència de mèrits no hi ha equivalència de reconeixements”.
 
Durant el seu discurs, el president ha recordat les actuacions en què està treballant el Govern de la Generalitat per lluitar contra el canvi climàtic. En aquest sentit, el cap de l’Executiu s’ha referit a l’elaboració del projecte de llei sobre el canvi climàtic. El president ha dit que “no hi ha gaires països que hagin sigut capaços d’aprovar una llei sobre canvi climàtic” i ha afegit que “a Catalunya ho estem intentant i crec que podem tenir una majoria suficient per aprovar aquesta llei i convertir-nos en punt de referència”.
 
El president Mas ha acabat el seu parlament amb unes paraules en anglès dirigides a la guardonada, a qui ha donat la benvinguda a Catalunya i li ha fet notar que “aquesta petita nació està no només viva, sinó que intenta ser una nació destacada a la Unió Europa i una manera d’aconseguir-ho és intentar ser més positius i exitosos en l’àrea científica”.
 
El Premi Ramon Margalef reconeix aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials. És el primer premi internacional consagrat exclusivament a l’ecologia.
 
Tal com ha destacat el jurat, Sallie Watson Chisholm “ha tingut un paper molt important en el descobriment i la comprensió dels organismes fotosintètics dominants en l'oceà, i els seus esforços en aquest camp han culminat en una manera nova i revolucionària d’estudiar la microbiologia dels oceans que ha contribuït al seu millor coneixement”. En concret, Chisholm ha estat capdavantera en demostrar els efectes negatius de la fertilització de l'oceà a través de l'addició de ferro, un mètode proposat per a l'eliminació de diòxid de carboni de l'atmosfera -causant del canvi climàtic-, argumentant que aquest enfocament podria alterar significativament les xarxes tròfiques marines i els cicles biogeoquímics.
 
Nascuda a Michigan, Sallie Watson Chisholm és doctora en Biologia Marina per la Universitat d’Albany (Nova York). Actualment treballa als departaments de Biologia i d’Enginyeria Civil i Ambiental del Massachusetts Institute of Technology (MIT). També és col·laboradora del Departament de Biologia de la Woods Hole Oceanographic Institution. Al llarg de la seva trajectòria, ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaca la Medalla Nacional de Ciència dels Estats Units, que li ha lliurat el president Obama aquest any 2013.

1  

Imatges

Lliurament del premi

Lliurament del premi 529