Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí assenyala el Pla de Cooperatives com a "clau" en la millora de la competitivitat del sector agrícola

query_builder   26 octubre 2013 19:16

event_note Nota de premsa

Pelegrí assenyala el Pla de Cooperatives com a "clau" en la millora de la competitivitat del sector agrícola

El conseller ha participat a la fusió de dues cooperatives de fruita dolça a Torrelameu (la Noguera) i a la inauguració dels nous magatzems de les cooperatives Fruits de Ponent d’Alfarràs i de la cooperativa d’oli verge d’Aspa
moment de l'acte a Torrelameu
moment de l'acte de Torrelameu
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha assistit aquest matí a la fusió de dues cooperatives de fruita dolça de Torrelameu (la Noguera): la Fruitera i Secció de Crèdit de Torrelameu i la cooperativa el Camp de Torrelameu. Unió per la qual han hagut de realitzar una inversió de gairebé un milió d’euros, dels quals mig ha estat subvencionat mitjançant el Pla de Cooperatives del Departament d’Agricultura.
 
En el decurs de l’acte, Pelegrí ha volgut fer palès que el Govern català creu fermament en el concepte de centralització de les cooperatives, l’estimula i el promou, i en aquest sentit ha manifestat que la incidència del Pla de Cooperatives ha estat clau per a la millora de la situació del sector, havent-se aconseguit una major concentració i enfortiment de teixit cooperatiu agrari català, passant en menys de deu anys de 450 a 250 cooperatives actives, amb una facturació global de 1.500 M€.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha remarcat que “el model cooperatiu és clau per a aconseguir una millor redistribució de recursos i prestar els serveis de naturalesa social amb més eficàcia. La cooperativa potencia el capital humà alhora que incorpora la responsabilitat social empresarial (RSE) a la seva estructura i pot fer possible la consolidació del concepte d’empresa competitiva”.
 
Fruits de Ponent estrena nau i màquina de confecció
 
El conseller també ha inaugurat una nova nau i màquina de confecció a la cooperativa d’Alcarràs, Fruits de Ponent, una comercialitzadora de fruita creada l’any 1992 per quatre cooperatives de producció fructícola.
 
El nou magatzem compta amb dos espais diferenciats: el que s’anomena la nau verda, a la planta baixa, de 3.600 m2, hi ha ubicades tres línies de confecció, una línia de flow pack, un banc manual de treball de fruita i una línia escandalladora de fruita.
 
En aquesta nau també hi ha dues càmeres de fred, que s’utilitzen per a recepció de la fruita per a confeccionar i també per a producte acabat.
 
L’altre espai es troba a la planta altell d’aquest nou magatzem, se’n diu la nau taronja, té 3.000 m2, i serveix per emmagatzemar els materials auxiliars necessaris per a la confecció de la fruita (palets, caixes, alvèols, etc.).
 
Fruits de Ponent proveeix empreses del mercat nacional i internacional. Els seus socis conreen 2.546 hectàrees i tenen una producció de 65.500 tones de fruita anuals: un 74% és fruita de pinyol i l’altre 25%, fruita de llavor. La cooperativa compta amb 70 treballadors fixos.
 
El conseller ha assenyalat la cooperativa Fruits de Ponent com un referent pel que fa al seu afany per aconseguir un producte d’excel·lència i per la seva aposta en innovació i investigació. Finalment, també ha volgut destacar la col·laboració de Fruits de Ponent amb la Universitat de Lleida i els cursos de formació continuada que la cooperativa ofereix a tots els socis i treballadors.
 
La cooperativa d’Aspa inaugura la seva nova seu
 
Finalment, Pelegrí també ha participat a l’acte d’inauguració de les noves instal·lacions de la cooperativa Camp d’Aspa (les Garrigues). Es tracta d’una nova seu que respon a l’afany de la cooperativa de modernització de les instal·lacions del molí per millorar la producció i la qualitat de l'oli.
 
Les obres de modernització van començar el 2009 i han conclòs aquest any, amb la compra d’una nova màquina per processar les olives dels seus socis. La construcció de la nova nau, de 500 metres quadrats, i l’adquisició d’aquesta nova màquina ha suposat una inversió de 600.000 euros.
 
El conseller ha felicitat la cooperativa per la seva llarga trajectòria, fundada el 1917, per un grup de pagesos d’Aspa que van comprar unes instal·lacions amb un molí d'oli a dos terratinents que feia cinc anys que les havien posat en marxa. Llavors, hi xafaven aproximadament el 60% de les olives del poble.
 
Actualment, la cooperativa, ubicada al centre de la localitat, compta amb un total de 80 socis, i s’hi xafen el 100% de les olives dels pagesos d’Aspa.
 
El titular d’Agricultura ha destacat la importància d’aquesta entitat per a la comarca i l’ha considerat “un clar exemple de cap a on ha d’anar el sector agroalimentari català, grups com el vostre permeten canviar la percepció del sector agrari, i cal posar en valor la vostra contribució a l’hora d’aportar vida al territori, així com la importància del sector agroalimentari en l’economia de les Garrigues i per a la recuperació econòmica de Catalunya.”
 
Recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’integració de cooperatives
 
El conseller ha aprofitat aquests esdeveniments per posar al dia als socis de les cooperatives sobre l’aprovació per part del Govern de la Generalitat del recurs d’inconstitucionalitat respecte a la Llei d’integració de cooperatives de l’Estat, per la vulneració de competències, ja que, segons Pelegrí, “l’Estat intenta minvar el nostre autogovern i la nostra capacitat de decidir amb polítiques recentralitzadores que perjudiquen el sector”.
 
Pelegrí ha explicat que, un cop superat aquest tràmit, és qüestió de temps que el recurs arribi al Tribunal Constitucional, i ha assegurat que espera que aquest els hi doni la raó, ja que “l’Executiu català considera que aquesta normativa és una mesura innecessària i ineficaç per a solucionar el problema de l’atomització del sector cooperatiu, i que l’àmbit supraautonòmic de les “entitats associatives prioritàries” que estableix és discriminatori i s’hauria de suprimir i obrir a qualsevol entitat de l’Estat que compleixi les condicions exigides independentment del seu àmbit territorial. Aquest és el punt dèbil de la norma perquè la llei estatal es justifica per l’àmbit supraautonòmic que la fa competent.
 
Per tot plegat -ha conclòs el titular d’Agricultura-, “el Govern català considera que aquesta Llei és desproporcionada pels beneficis per al cooperativisme que se’n deriven, a més del fet que el seu finançament és indefinit i compta amb els recursos de les administracions autonòmiques”.
 
 

1  

Imatges

moment de l'acte a Torrelemeu

moment de l'acte a Torrelemeu 326

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia