Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura promou la recuperació de l'espai natural de la Ribera de l'Ebre a Flix

Pelegrí recolzarà la petició d'incloure la reserva natural de Sebes a la Carta Europea del Turisme Sostenible

query_builder   28 octubre 2013 19:27

event_note Nota de premsa

Agricultura promou la recuperació de l'espai natural de la Ribera de l'Ebre a Flix

Pelegrí recolzarà la petició d'incloure la reserva natural de Sebes a la Carta Europea del Turisme Sostenible

 
El Departament ha signat un conveni amb l’associació Grup de Natura Freixe per millorar la conservació de la reserva natural de Sebes
 
El conseller Pelegrí i altres autoritats amb l'equip de la reserva i grup Natura Freixe
El conseller Pelegrí i altres autoritats amb l'equip de la reserva i grup Natura Freixe
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí ha signat amb el president del Grup Nature Freixe, Josep Manel Albiac, un conveni de col·laboració  per millorar la conservació i incrementar la conscienciació dels valors naturals de de la Ribera de l’Ebre, contretament l’espai que conforma la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix.
 
A l’acte hi ha assistit també l’alcalde de Flix, Marc Mur, el director general del Medi Natural i Biodiversitat , Antoni Trasobares i el director dels serveis territorials d’Agricultura Pere Vidal.
 
Segons aquest acord, el departament d’Agricultura i l’associació Grup de Natura Freixe, desenvoluparan línies de treball conjuntes, intercanviaran coneixements, promouran la celebració i organització d’actes, jornades, xerrades, estudis científics i tècnics.  En definitiva, ambdues parts sumaran esforços per aconseguir un alt nivell de qualitat ambiental de l’espai, prevenint el deteriorament del patrimoni natural i de la biodiversitat.
 
El conseller Pelegrí ha posat en valor la important tasca pedagògica de l’entitat i “la contribució del Grup Natura Freixe al reconeixement i a la conservació i millora d’aquesta zona humida espectacular que cal situar, també, en el mapa dels valors ambientals i turístics de Catalunya”, i en aquest sentit, ha expressat el seu compromís i el del Dept. d’Agricultura per promoure’n la inclusió a la Carta Europea del Turisme Sostenible i per al foment del turisme naturalista i ornitològic que cada vegada té major demanda, i les sinergies que pot generar per a la revitalització i dinamització de l’activitat socio-econòmica i ambiental del territori.
 
La Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix són dos espais fluvials inclosos al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). L’any 1995 van ser declarats Reserva Natural de Fauna Salvatge, sota la denominació de Riberes de l’Ebre a Flix.
 
La DGMNiB és la responsable de planificar i gestionar els espais naturals protegits, els espais inclosos  a la Xarxa Natura 2000, les reserves de caça i la resta d’espais adscrits al Departament d’Agricultura, com és el cas d’aquesta reserva.
 
D’altra banda, l’associació Grup de Natura Freixe és una entitat sense ànim de lucre, fundada el 1989, inscrita al Registre d’Entitats de Medi Ambient i Sostenibilitat de Catalunya, que té coma finalitat realitzar actuacions d’educació i conservació ambiental, d’observació, estudi i conservació de l’entorn natural de la comarca, així com de col·laboració amb l’Administració o altres entitats en tasques de protecció del medi natural.
 
Finalment, aquest mateix conveni també contempla la creació d’una Comissió de Seguiment, formada per membres d’Agricultura i del Grup Natura Freixe, que tindrà com a funció el seguiment del compliment dels compromisos adquirits així com la concreció de les actuacions a desenvolupar.
 
L’espai natural
 
Amb una superfície de 204 hectàrees, la zona de Sebes és un espai fluvial que conserva bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera. Comprèn l’espai natural de Sebes, situat al marge esquerre del riu Ebre, aigües amunt de l’embassament de Flix, on s’ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya i on es conserva un bosc de ribera gairebé intacte que creix esplendorosament a les illes fluvials. L’espai declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge inclou aquesta zona d’aiguamolls, les illes fluvials i una franja de protecció de seixanta metres de riu al seu voltant.
 
La zona del meandre s’estén al llarg dels gairebé cinc quilòmetres d’aquest estrangulat revolt que forma l’Ebre. La part declarada reserva inclou una antiga illa fluvial situada sota el Castell de Flix i bona part dels marges i tram del riu. A causa de la regulació del cabal, funciona la major part de l’any gairebé com un meandre abandonat, amb poca fondària i poc cabal circulant.
 
El fort contrast existent entre aquests espais fluvials i els talussos que el voregen, amb una vegetació de màquia i brolles típiques d’ambients amb baixa pluviometria, fa que puguem trobar en molt poc espai elements de vegetació i fauna característics dels dos ecosistemes tan contraposats per l’abundància o manca d’aigua. Aquestes característiques, juntament amb l’escassa activitat agrícola en els darrers cent anys, fan de la Reserva Natural de Sebes la segona zona humida en importància i extensió de la demarcació de Tarragona.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Imatges

El conseller Pelegrí i altres autoritats amb l'equip de la reserva i grup Natura Freixe

El conseller Pelegrí i altres autoritats amb l'equip de la reserva i grup Natura Freixe 3558