Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat demana precaució davant el risc de vent a cotes altes i les nevades al Pirineu d'avui

query_builder   21 novembre 2013 14:57

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat demana precaució davant el risc de vent a cotes altes i les nevades al Pirineu d'avui

 • Protecció Civil manté en PREALERTA el pla PROCICAT per vents superiors als 90 km/h
 • L’episodi de vent que ha entrat pel Pirineu occidental s’ha anat estenent a la Catalunya Central i litoral i pre-litoral central i per la tarda es restringirà al litoral i prelitoral sud del país
 • Protecció Civil també ha emès una PREALERTA del pla NEUCAT per nevades avui a totes les cotes del Pirineu i Prepirineu
 • Per evitar ensurts, reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada
 • Per demà cal precaució al litoral de l’Alt i Baix Empordà on es preveuen onades superiors als 2,5 m
 • Recordeu que la fase de PREALERTA és una fase de risc inferior a l’activació de l’ALERTA del pla d’emergència corresponent
 
Incidències derivada dels fenòmens meteorològics
A hores d’ara, i segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), les vies afectades per la neu són la BV-4024 està tallada per neu de Bagà al Coll de Pal (Berguedà) i la C-28 de Vaquèira fins a Refugi d’Ares tallada per risc d’allaus.
 
És obligatori circular amb cadenes a diverses carreteres de la Vall d’Aran: a la C-142B, de Vaquèira fins al Pla de Beret (accés al Pla de Beret); la C-147, d’Esterri d’Àneu fins a Alòs d’Isil; la C-28, del Refugi d’Ares fins a Esterri d’Àneu (inclou el Port de la Bonaigua); la C-28z, d’Esterri fins a València d’Àneu. També cal portar cadenes a la BV-4031, de Castellar de N’Hug fins a la Molina, al Berguedà.
Per últim, a la N-230 està restringit el pas de vehicles articulats de Vilaller a Vielha per neu/gel a la calçada.
 
Risc per vent: PREALERTA del Pla PROCICAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’episodi de vent que ha entrat pel Pirineu occidental s’ha anat estenent a la Catalunya Central i litoral i pre-litoral central. Per la tarda es restringirà al litoral i prelitoral sud del país. El vent bufarà de component oest i es poden superar ratxes màximes de 90 km/h.
 
Divendres el vent es mantindrà als extrems sud i nord del país, bufant de component nord i dissabte es reforçarà a tot el Pirineu, Pre-pirineu i l’extrem sud del país, on les ratxes fortes s’assoliran a les cotes elevades.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que faci seguiment de les condicions meteorològiques i adapti les seves activitats a l'aire lliure en cada cas, sobretot a l'alta muntanya, a les possibles nevades i forts vents, i també cal ser molt prudents en la conducció. S’aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.
 
Per a la conducció amb vent, el Servei Català de Trànsit (SCT) demana seguir aquests consells per tal d’evitar accidents:
 
 • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
 
A més, la DGPC recomana
 • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència
I els consells davant de ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades 
Podeu consultar més consells sobre les ventades a: www.gencat.cat/interior/ventades
 
Risc per mala mar al litoral nord: PREALERTA INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès, també, una Prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de mala mar. A partir de demà a les 7h del matí el fort onatge afectarà al litoral de l’Alt i Baix Empordà. Durant al dia s’estendrà a la comarca de la Selva i per la tarda de demà divendres i durant el dia de dissabte es reforçarà la intensitat de les onades, que poden superar els 2,5 m. Hi haurà mar de fons del nord.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució a la població en les activitats recreatives o professionals al mar. També recomana que no s’accedeixi als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d’accessos a aquests punts. A més, s’aconsella allunyar-se d’espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Recordeu que podeu ser arrossegat per l’onatge en aquests punts quan el fenomen és d’una intensitat com la prevista. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Risc per nevades: PREALERTA NEUCAT
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat informa que, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), posa el Pla NEUCAT d'emergències per nevades a Catalunya en fase de PREALERTA. Es preveu que durant tot el dia d’avui nevi a totes les cotes del Pirineu i prepirineu. Al vessant nord es podrà superar el llindar de més de 10 cm per sobre dels 800  metres i més de 20 cm sobre 1.000 metres.
 
Per demà la previsió es centrarà a les comarques de la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran, on es podran superar el llindar de més de 10 cm per sobre dels 800 metres. La combinació del fort vent i la neu pot produir el fenomen del torb.
 
D’acord a la informació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) no es preveuen nevades a cotes baixes.
 
Protecció Civil de la Generalitat vol recordar que davant la previsió de nevades i la baixada important de les temperatures, augmenta el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d'un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. En aquest sentit és important que abans d’utilitzar-los reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 
 
Si heu de circular amb neu o gel a la calçada es recomana seguir aquests consells viaris:
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat entre vehicles.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
 • En arrencar el vehicle sobre neu potser que les rodes patinin i s'enfonsin, per evitar-ho posar-les amb línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració sua i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana que, en els llocs on es produeixin nevades intenses o acumulacions importants de neu, cal tenir precaució:
 
 • En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d'accés a casa a les zones rurals.
 • En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública.
 
Al vehicle:
 
 • Limiteu la mobilitat en cas de nevada. Seguiu les recomanacions del Servei Català de Trànsit.
 • Disposeu de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge.
 • Comproveu l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa...
 
 
A l'habitatge, si baixen molt les temperatures:
 • Tingueu preparat un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.
 • Reviseu els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció.
 
Si heu de sortir a l’exterior, si baixen molt les temperatures:
 • Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.
 • Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.
 • Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme.
 • No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.
 
Consells amb aparells de calefacció, calderes, estufes:
 
 • Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.
 • Recordeu que cal complir amb els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.
 • Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
 • No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.
 • A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert. Recordeu que cal escombrar les cendres regularment.
 • No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.
 • Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó. En el cas que no hi tingueu més remei, assegureu-vos sempre que hi ha una bona ventilació.
 • Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.
 • Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
 • Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.
 • Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
 • No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
 • Mantingueu els nens lluny d'estufes, brasers i xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
 
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc.
 
Es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia