Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller Josep Maria Pelegrí insta a apostar per la innovació i la internacionalització del sector

query_builder   29 novembre 2013 23:04

event_note Nota de premsa

El conseller Josep Maria Pelegrí insta a apostar per la innovació i la internacionalització del sector

  
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest vespre, el tast oficial, l’elecció del guanyador del XVI Concurs Romànic Essència, el lliurament dels Premis i el posterior sopar, actes que s’han celebrat a la Seu Vella de Lleida.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció destacant que, “com cada any, Romànico Escencia busca el millor oli verge extra d’arbequines, un oli que destaqui per la seva densitat i pel seu caràcter natural i únic, un oli que defineixi tots els valors de l‘oli d’oliva verge extra (sabor, aroma, qualitat, salut,  el Mediterrani, la seva dieta, etcètera), un oli que els serveixi d’ambaixador de la qualitat dels seus productes i del seu bon fer, però que també ajuda a reforçar la imatge i la qualitat agroalimentària dels nostres olis. I avui per avui, la qualitat no és qüestió de sort sinó d’esforç, millora i planificació; és per aquest esforç que vull felicitar al guanyador i als olis finalistes, destacar la qualitat i l’equilibri de les seves propostes, ho heu posat difícil als membres del jurat”. 
 
En aquest punt, Pelegrí també ha volgut felicitar Actel per “premiar la millora i la professionalitat dels agricultors, per demostrar, un cop més, que es necessita empreses grans i amb ambició. Els bons resultats del present exercici reflecteixen la vostra inquietud i emprenedoria. Necessitem empreses dinàmiques, que vulguin anar més enllà, que apostin per la innovació i la internacionalització”.
 
Així, el conseller ha remarcat que “el nostre oli d’oliva té un gran futur i aquest està en mans dels nostres empresaris. Avui dia tenim molt bons olis de qualitat verge extra, el que no ocorria fa 15 o 20 anys. Esforç dels nostres agricultors, que anteposen la qualitat, la seguretat i la traçabilitat davant de la quantitat. Només es pot competir con bons productes. Això ens ha permès guanyar en notorietat i reconeixement. Cada cop més els grans xefs del món coneixen i utilitzen els nostres olis”.
 
Josep Maria Pelegrí ha afegit que, “tanmateix, encara ens falta molta cultura de l’oli, la cultura de l’oli verge extra s’ha d’estendre, com ha passat amb a del vi, que ja és de domini públic. I sorprèn que, sent el primer productor i exportador mundial d’oli, sapiguem tan poc d’ell. L’educació és un dels reptes més importants per a millorar el seu valor davant del consumidor. I ens pot ajudar eltrinomi: turisme, gastronomia i dieta mediterrània. L’oli és salut, peça angular d’un dels models alimentaris més saludables del món, el turisme ens permet atansar-nos al consumidor més proper però també a l’internacional, i la gastronomia contribueix a la internacionalització de la cultura, la imatge del país i a la promoció de nostres productes. La gastronomia mou 5,6 M de turistes/any a l’Estat espanyol, i el trinomi alimentació-gastronomia-turisme representa el 25% PIB estatal. Pelegrí també ha volgut reconèixer el paper dels cuiners, “veritables prescriptors de l’alimentació i dels productes saludables, ítems que ens han d’ajudar a posicionar-nos com la gran referencia internacional en oli d’oliva; aquesta ha de ser la nostra gran ambició”.
 
I, en aquesta línia, el conseller s’ha referit a què el futur del sector també passa per la internacionalització i per la innovació. “La internacionalització és un procés imparable i necessari, hi ha molts mercats estratègics on s’aprecia el nostre producte (Brasil, Rússia, Estats Units, Xina, etcètera), però on tenim poca visibilitat i grau de  coneixement. Diuen que “qui ens coneix, ens compra”, i això dóna un gran marge de recorregut. I las empreses també han d’apostar per la innovació com a nova estratègia que contribueixi a la millora permanent del posicionament i desenvolupament del mercat; tenint també en compte la col·laboració público-privada (universitats, centres de recerca – empresa) com a trampolí de projectes innovadors”.
 
Tot seguit, Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que, properament, els olis d’oliva en el canal HORECA estaran envasats, etiquetats i amb tancament irreplenable, per la nova norma que entrarà en vigor l’1 de gener de 2014, i es podrà seguir utilitzant les existències disponibles fins el 28 de febrer; “un pas més en las actuacions a favor de la millora de la qualitat de l’oli d’oliva i de la seva posada en valor en els mercats.
 
Finalment, Pelegrí també ha indicat que les llars recuperen el consumo per primer cop en la crisi, segons l’Anuari de l’Alimentació 2012, i cal prestar atenció als senyals que envien els consumidors, que els últims anys han donat una importància creixent al factor preu, a la qualitat, la proximitat i als aliments frescos; i ha tornat a fer palesa “la fortalesa del sector que, en aquests moments, està sent el més dinàmic de la nostra economia en termes de creixement, exportació i de creació d’ocupació”.
 
El conseller ha conclòs la seva intervenció donant la benvinguda al Romànic Essència d’aquesta temporada, que “espero que sigui molt rendible i arribi molt lluny”.
 
Val a dir que, a banda de l’oli guanyador del premi Romànic Essència, les professores i investigadores de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL) María José Montilva i María Paz Romero, membres del Grup de Recerca del Departament de Tecnologia d’Aliments, juntament amb el xef Nandu Jubany, han estat guardonats amb el Premi Romànic d'Or 2013.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia