Tricentenari

El Tricentenari presenta un programa sectorial que vol fomentar l'activitat econòmica i reconèixer el caràcter emprenedor del país

query_builder   23 desembre 2013 22:35

event_note Nota de premsa

El Tricentenari presenta un programa sectorial que vol fomentar l'activitat econòmica i reconèixer el caràcter emprenedor del país

 
El conseller Felip Puig destaca que la commemoració és una oportunitat per projectar les iniciatives empresarials, emprenedores i d’innovació tecnològica que s’estan desenvolupant a Catalunya
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, Miquel Calçada, comissari de la commemoració, i Enric Claverol, director de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació han presentat aquest migdia a l’edifici MediaTIC el programa d’actuacions d’economia del Tricentenari que impulsa la Generalitat de Catalunya.

El Tricentenari, aparador dels valors de l’economia catalana

El conseller d’Empresa i Ocupació ha destacat la voluntat del Tricentenari de mostrar la realitat econòmica a través dels projectes i les iniciatives que es duen a terme a Cataunya i que representen “les fortaleses i els valors” del país. Durant la presentació, el conseller ha assegurat que malgrat els condicionants històrics, demogràfics i fins i tot geogràfics, "Catalunya té una economia raonablement diversificada i que assegura competitivitat" i permet fer front a les dificultats amb garanties. Però ha reivindicat que la situació podria ser encara millor si disposés de “d’instruments econòmics propis”. Uns instruments que, ha dit, “es van perdre per la força però els recuperarem per a la pau”.

El conseller Puig ha recordat que les activitats del Tricentenari realcen accions que ja es portaven a terme, com per exemple el Fòrum d’inversió, que el 2014 arribarà a la seva dinovena edició. La coincidència amb el Tricentenari, ha assenyalat, farà que totes aquestes iniciatives sumin forces i empenyin en la direcció de la reactivació econòmica.

En la seva intervenció, el conseller d’Empresa i Ocupació ha fet una reivindicació dels valors distintius de l’economia catalana -com l’esforç, la tenacitat i la creativitat- que, ha dit, “estan a la base de la nostra competitivitat, excepcional per a una nació sense estat com la nostra”. Per exemplificar-ho s’ha referit al sector de la gastronomia, en què cuiners i restaurants catalans són reconeguts globalment com els millors del món.

Catalunya, al nivell d’Israel en recerca científica

En la seva intervenció, Enric Claverol, director de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, ha destacat que la producció científica a Catalunya és molt superior de la que li correspondria pel seu pes demogràfic. Claverol ha recordat que Catalunya se situa al mateix nivell de països com Isarel en l’àmbit de la recerca científica i ha destacat en aquest sentit la tasca cabdal que es duu a terme des dels diferents centres de recerca del país. El director de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació ha desplegat el detall d’una de les propostes destacades de l’eix, L'any de portes obertes a la recerca que gràcies a una sèrie d’activitats de difusió “permetrà a la gent descobrir un àmbit on Catalunya és capdavantera”.

Un programa d’actuacions que respon a les necessitats dels ciutadans

El comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, ha destacat que el Tricentenari vol respondre a les necessitats dels ciutadans. Unes necessitats que, ha apuntat, “estan molt vinculades amb l’economia, en tota l’amplitud del terme”.

El comissari de la commemoració ha explicat que les actuacions de l’eix comprenen un ampli programa de conferències, congressos i activitats que conjuguen el recorregut històric per alguns dels sectors distintius de l’economia catalana, com la moda o l’artesania, amb el debat sobre el futur de l’economia catalana i el foment i projecció de la iniciativa empresarial. També en economia, ha recordat, el Tricentenari serà fidel a la seva divisa de fer visible el fil que uneix passat, present i futur.

Calçada ha manifestat la seva intenció que el Tricentenari “serveixi per sortir abans i millor de la crisi” i contribueixi a “definir els escenaris de la Catalunya post-crisi”. Entre les actuacions que avui s’han presentat, destaca l’exposició itinerant ‘Idees, persones i projectes que mouen Catalunya’, que a partir del juliol portarà arreu de Catalunya un retrat dels motors econòmics i socials del país.


El detall de les activitats de l’eix d’economia i del conjunt de la commemoració es poden consultar a www.tricentenari.cat