Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

RECORDATORI: Un total de 16 empreses del sector de la fruita catalana participen en la fira Fruit Logística de Berlín, amb el suport del Departament

query_builder   4 febrer 2014 13:33

event_note Nota de premsa

RECORDATORI: Un total de 16 empreses del sector de la fruita catalana participen en la fira Fruit Logística de Berlín, amb el suport del Departament

 
El conseller Josep Maria Pelegrí presidirà aquesta delegació catalana en el certamen, en el marc del qual demà tindrà lloc la presentació de Fruitcentre als operadors internacionals
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació de 16 empreses productores i exportadores de fruita, en el certamen més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i les hortalisses, Fruit Logística, que se celebra a la capital alemanya del 5 al 7 de febrer, i que comptarà amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat de PRODECA i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, Josep Maria Monfort, i de la Delegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Mar Ortega.
 
L’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa.
 
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat com el líder mundial en aquest sector, i en la darrera edició del qual hi van participar 2.566 expositors representants de 78 països, amb una afluència de 58.000 visitants procedents 130 països, de l’àmbit de la comercialització, la importació i la distribució.
 
Empreses participants:
 
Actel SCCL | Lleida
Afrucat | Lleida
Afrucat – Oki | Lleida
Baró e Hijos SL | Albatàrrec (Segrià)
Central Distribuidora de Frutas y Hortalizas | Barcelona
Copa Trading SA | Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben | Lleida
Efoodprint Services SL | Juncosa (Les Garrigues)
Font Badia SL - Fruites Font | Torres del Segre (Segrià)
Fruits de Ponent SCCL | Lleida
Frutas Diego Martinez | Barcelona
Frulesa |  Vilanova de la Barca (Segrià)
IGP – Girona Fruits SCCL | Bordils (Gironès)
IGP – Giropoma SL | Ullà (Baix Empordà)
Kopfsalat Trade SL | Barcelona
Viyefruit SA | Alcarràs (Segrià)
 
 
En aquesta edició, com a novetat, PRODECA organitza unes trobades empresarials amb operadors de fruita d’Orient Mitjà i Amèrica del Sud, en l’espai de l’estand “Catalunya Meeting Point” i, a la cloenda de les esmentades jornades, tindrà lloc un còctel presidit pel conseller Josep Maria Pelegrí.
 
Empreses participants en les jornades:
 
Actel, SCCL | Lleida
Baro e Hijos SL | Albatàrrec (Segrià)
Caberol | Acarràs (Segrià)
Central Distribuidora de Frutas y Hortalizas | Barcelona
Copa Trading, SA | Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben | Lleida
Fruits de Ponent, SCCL | Lleida
IGP – Giropoma SL | Ullà (Baix Empordà)
La Fruta del Palacio | Lleida
Viyefruit SA | Alcarràs (Segrià)
 
 
Tot i l’àmplia representació estrangera, Alemanya és el país de més influència d’aquesta fira, i també el principal mercat de destinació de les exportacions catalanes de fruita, seguit de França, Itàlia, Portugal, Grècia, els Països Baixos, i Bèlgica. Els països de l’Est d’Europa en pera i fruit de pinyol i els països àrabs en poma han evolucionat cap a una demanda a l’alça en els últims anys.
 
La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia del país i un dels pilars de la seva internacionalització.
 
En cinc anys, Catalunya ha incrementat un 58% les vendes de fruita de pinyol a l’exterior, desbancant Itàlia com a líder en exportacions i la fruita catalana està present en les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat. A octubre de 2013, les exportacions de poma se situaven en 58.906 tones, les de pera en 68.879 tones, les de préssec en 158.810 tones, i les de nectarina en 152.741 tones.
 
Pel que fa als mercats de destinació de les exportacions de fruita de Catalunya, els principals són França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Rússia i els Països Baixos, tot i que Orient Mitjà també és una destinació que està adquirint importància en els darrers anys.
 
 
Fruitcentre, centre de recerca en fructicultura
 
I d’altra banda, en el marc de Fruit Logistica, el conseller presidirà demà dimecres, a les 10:30 hores, l’acte de presentació de ‘La nova oportunitat de R+D+i per a fruites i verdures; l’IRTA-Fruitcentre, que se celebrarà a l’Estand Catalunya-PRODECA (Pavelló 10.2, estand A9).
 
Fruitcentre és una nova infraestructura, iniciada el 18 de setembre del 2009 i inaugurada per Josep Maria Pelegrí el passat 24 de setembre de 2013, està situada al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), al turó de Gardeny, ubicat al terme municipal de Lleida.
 
Es tracta d’un centre de recerca – amb infraestructures experimentals i de serveis i equips humans i materials escaients – amb la missió de generar i aplicar el coneixement tècnic i científic amb un enfocament multidisciplinar i de visió global de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins el consumidor. En el Framework Programme 7 de la Unió Europea (UE) ja es recomana passar de l’enfocament predominant fins ara de “from farm to fork” al “from fork to farm” donant preponderància a les necessitats del consumidor.
 
Fruitcentre suposa una construcció de 9.300 metres quadrats, en una parcel·la de 4.200 metres quadrats. El pressupost total és de 14.292.847,01€, finançats per la UE, a través dels fons FEDER, i l’IRTA, a parts iguals.
 
 
SmartFruit IPM International Congress
Barcelona, 2 a 4 de febrer de 2014
 
Finalment, val a dir que avui finalitza, al Palau de Congressos de Montjuïc, a Barcelona, SmartFruit IPM International Congress, una iniciativa conjunta del Departament, els productors de fruita i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris, que ha nascut amb l’objectiu d’incrementar el valor de la producció en tota la cadena. Es tracta d’un congrés internacional que ha reunit, del 2 a 4 de febrer, productors agraris, assessors, serveis fitosanitaris i investigadors de diferents punts del món a l’entorn de la gestió integrada de plagues, amb l’objectiu d’aprofundir en una agricultura sostenible mediambientalment i econòmica.
 
L’entrada en vigor de la normativa comunitària sobre gestió integrada de plagues representa una oportunitat per a l’intercanvi de coneixements i experiències per a l’obtenció de productes sans en un entorn saludable.
 
SmartFruit IPM International Congress ha aplegat assessors, productors i experts en sistemes de gestió integrada de plagues d’Amèrica Central i del Sud, del nord i el sud de la Mediterrània, de la Península Ibèrica, de Centre Europa, per a conèixer noves experiències i noves tècniques que millorin el rendiment dels conreus fructícoles. També ha estat una trobada d’assessors, productors i canals de distribució i comercialització, dels esmenats països, per a posar en comú les estratègies que satisfacin les necessitats del consumidor.
 
La coincidència de dates de SmartFruit IPM International Congress i Fruit Logistica permet que, durant una setmana, Europa esdevingui un atractiu per als professionals del sector fructícola, que, en l’eix Barcelona – Berlín, poden fer-se una idea completa de la producció més avançada i la comercialització d’un dels sectors més dinàmics de l’economia europea.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia