Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural actua contra el comerç internacional de fauna protegida

Intervinguts dos rostres de peix serra i tres ocells protegits dissecats a una botiga de decoració a Barcelona

query_builder   10 febrer 2014 10:42

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural actua contra el comerç internacional de fauna protegida

Intervinguts dos rostres de peix serra i tres ocells protegits dissecats a una botiga de decoració a Barcelona

exemplars decomissats
exemplars decomissats
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural mitjançant l’actuació del Cos d’Agents Rurals ha decomissat dos rostres de peix serra i tres exemplars d’ocells protegits dissecats en un establiment dedicat a la venda d’articles de decoració a Barcelona.
 
L’actuació es va iniciar arran de la informació rebuda pels agents sobre l’existència de dues llums de peu que aparentment estaven fetes amb rostres de peix serra i es trobaven a la venda. En la inspecció, els agents van poder comprovar que efectivament es tractava de rostres de peix serra naturalitzats. També es van localitzar, en el mateix establiment per a ser venuts, tres exemplars dissecats d’ocells pertanyents a diferents espècies de la fauna salvatge autòctona protegida, una òliba, una puput i un picot verd. Ja que la llei de protecció dels animals de Catalunya prohibeix la comercialització d’aquest tipus d’espècies els diferents exemplars que es trobaven a la venda van ser intervinguts.
 
El titular de l’establiment no va acreditar estar en possessió de la documentació CITES (Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre) que certifiqués la legal procedència dels rostres de peix serra, per la qual cosa es va procedir, també, a la seva intervenció.
 
A conseqüència de la seva raresa i l’existència de mercats internacionals molt lucratius per a aquest tipus de producte, els preus dels rostres llargs i dentats característics dels peixos serra poden arribar a ser molt alts. Els agents van poder constatar que les llums de peu es venien per un import de 4.750 € cadascuna.
 
La identificació final de l’espècie a la qual pertanyen els rostres de peix serra ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada del Dr. Manel Gazo, Professor del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona, el qual va poder concloure que els rostres pertanyen a l’espècie Pristis zijsron.
 
Aquesta espècie viu al Sud-est asiàtic i Austràlia. Les característiques dels rostres de peixos serra fa que a vegades siguin capturats accidentalment amb arts de pesca en que s’utilitzin xarxes. Es creu que la majoria dels espècimens comercialitzats, i les seves parts, s’originen en la pesca accidental.
 
Per les mesures dels rostres de peix serra intervinguts, 141 cm. i 130 cm, que suposen una cinquena part de la longitud total del peix, aquests pertanyen a exemplars adults d’una longitud total del cos d’aproximadament 7 metres.
 
Els fets s’han posat en coneixement de la Dependència de Duanes i Impostos Especials de Barcelona per la presumpta comissió d’una infracció de la Llei Orgànica de Repressió del Contraban així com dels serveis jurídics del DAAM.
 
Es dona el cas que a l’establiment, en el qual es van intervenir les llums de peu formades per rostres de peix serra, ja va ser objecte d’inspecció l’any 2006 per motius similars. En aquella ocasió també es varen intervenir diferents exemplars d’espècies de la fauna salvatge de comerç internacional regulat que no disposaven de la corresponent documentació legal, entre les quals una dent de narval amb suport d’orfebreria.
 
El comerç internacional d’exemplars vius de fauna salvatge majoritàriament és realitza amb espècies de rèptils, aus i peixos ornamentals, però també existeix una àmplia varietat de productes comercials basats en parts naturalitzades o manufacturades d’altres espècies. El marfil, el corall, closques de tortugues o mol·luscs, pells de rèptils i altres animals, plomes d’aus o fins i tot parts o la totalitat d’insectes són objecte d’aquest comerç moltes vegades destinats a objectes de decoració.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Imatges

exemplars decomissats

exemplars decomissats 5538

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia