El conseller de Salut ha participat a la cloenda de la Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya

El Conseller de Salut, Boi Ruiz, ha manifestat aquesta matí durant la cloenda de la Jornada del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya que s’ha celebrat a Girona que el sistema de salut s’ha "d’adaptar a les necessitats dels pacients i no la revés". En aquest sentit ha afegit que "la primera necessitat ha de ser la persona que rep l’assistència del sistema i per a nosaltres el seu paper és molt important en aquests moments". Justament recollir les experiències dels pacients era un dels objectius de la jornada, que portava per títol Compartir per avançar, un espai de debat entre associacions de pacients i professionals per intercanviar informació, promoure la participació i recollir necessitats de pacients de la Regió Sanitària de Girona.
El conseller que és necessari "un canvi en el paper del pacient, que ha deixar de ser un element passiu, per comprometre’s amb la seva malaltia". També ha indicat que l’objectiu del sistema és "atacar la malaltia, avançar-nos-hi", motiu pel qual és necessària l’experiència d’aquells que la pateixen. "Per a mi és molt important poder dir que som el país amb millors bons resultats pel que fa als infarts de miocardi, però el que realment m’agradaria poder dir és que som el país amb menys infarts de miocardi", ha indicat el conseller.
El Consell Consultiu de Pacients de Catalunya és l’òrgan assessor representatiu de les associacions de pacients davant l’Administració catalana que permet donar veu directa als pacients. Aquest organisme també dóna la possibilitat a les associacions de pacients de participar en el procés d’elaboració de les polítiques d’atenció sanitària del Departament de Salut, de manera que els garanteix una informació fiable, concreta, transparent i directa entre l’Administració i els ciutadans. La Directora General d’Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès, ha estat l’encarregada de presentar aquest organisme a la Regió Sanitària de Girona, aquest matí.
Durant la jornada s’ha pogut escoltar el testimoni del Bisbe de Girona, Monsenyor Francesc Pardo, de com va viure la seva experiència com a malalt oncològic i les seves vivències durant el seu llarg ingrés a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.
Dues sessions interactives moderades pel vicepresident del Col·legi de Periodistes de Girona, Jordi Grau, han posat sobre la taula la relació professional sanitari-pacient tant des del punt de vista tècnic, d’assessorament, com des del punt de vista assistencial. En aquesta espai s’ha escoltat l’opinió de la presidenta de l’Oncolliga, Lluïsa Ferrer, el cap de servei d’oncologia mèdica de l’ICO Girona, Joan Brunet, les infermeres de Can Gibert del Pla, Mariona Vilar i Iolanda Farré, i la pacient Carme Baye.
A continuació també s’ha parlat del paper de les entitats de pacients i de la relació que tenen amb l’entorn. N’han parlat l’Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa – ACCU Catalunya-, a través d’Àngels Roca, coordinadora del projecte "no puc esperar!", l’Associació Espanyola Contra el Càncer de Girona – AECC-, a través de Pilar Cort, presidenta, i de la Fundació Esclerosis Múltiple, amb la seva directora, Rosa Masriera.
3