Institut Català de les Dones

La Línia 900900120 d'atenció a dones en situació de violència masclista va rebre l'any passat 845 trucades de dones de la comarca del Vallès Occidental

La presidenta de l'ICD visita els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones de Barberà del Vallès i del Consell Comarcal del Vallès Occidental

query_builder   25 març 2014 15:08

event_note Nota de premsa

La Línia 900900120 d'atenció a dones en situació de violència masclista va rebre l'any passat 845 trucades de dones de la comarca del Vallès Occidental

La presidenta de l'ICD visita els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones de Barberà del Vallès i del Consell Comarcal del Vallès Occidental

Reunió ICD-Consell Comarcal del Vallès Occidental
Moment de la reunió al Consell Comarcal del Vallès Occidental
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha visitat aquest matí el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Barberà del Vallès, i el del Consell Comarcal del Vallès Occidental, que atén les dones de municipis de la comarca que no compten amb serveis especialitzats d’aquestes característiques. Amb motiu d’aquesta visita, la presidenta de l’Institut Català de les Dones ha donat a conèixer que la Línia 900900120 d’atenció a les dones en situació de violència masclista va atendre l’any passat un total de 845 trucades procedents del Vallès Occidental.
 
Gatell ha remarcat la importància que davant situacions de violència masclista, o dubte, les mateixes dones o les persones del seu entorn accedeixin als recursos i ha explicat que “les dones que travessen situacions de violència masclista no estan soles, compten amb una xarxa de serveis especialitzats que atén de manera professional les seves necessitats d’atenció i les acompanyen al llarg del seu procés. Per obtenir aquest suport només cal trucar al telèfon 900900120 -que està en funcionament les 24 hores del dia, tots els dies de l’any i és gratuït-, acostar-se a un dels cent SIAD o a una de les cinc oficines de l’Institut Català de les Dones que hi ha per tot el territori”.
 
El SIAD de Barberà del Vallès va atendre l’any passat 196 dones que van requerir un total de 650 atencions. D’aquestes dones 104 es trobaven en situació de violència masclista. El SIAD del Consell Comarcal del Vallès Occidental va atendre en el mateix període un total de 658 dones que van requerir 3.689 atencions. D’aquestes dones, 118 travessaven situacions de violència masclista.
 
Prèviament a la visita al SIAD de Barberà del Vallès, la presidenta de l’ICD ha mantingut una reunió de treball amb l’alcaldessa, Ana del Frago, i la regidora de l’Àrea d’Igualtat d’aquest consistori, Elvira Maza. Posteriorment, s’ha reunit amb la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, i Pietat Sánchez, consellera de l’Àrea d’Igualtat.
 
A la comarcal del Vallès Occidental hi ha onze SIAD. A més del de Barberà del Vallès i del Consell Comarcal, tenen serveis d’aquestes característiques els municipis de Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de la Mogoda i Terrassa.
 
Els SIAD compten amb la col·laboració de l’ICD a través de la signatura d’un contracte programa i posen a disposició de les dones un servei d’assessorament psicològic i jurídic que té per objectiu donar resposta, de manera coordinada, a les necessitats d’informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones, ja sigui de l’àmbit laboral, social, personal, familiar i altres. Per altra banda, la detecció, la prevenció i sensibilització en relació amb la violència masclista és un dels seus eixos de treball. Així ho determina la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que estableix que són serveis que incrementen l’eficàcia en l’actuació contra aquesta xacra.
 
Línia 900900120
 
El telèfon 900900120 que l’ICD, del Departament de Benestar Social i Família, posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre passat un total de 9.050 trucades a Catalunya, que suposen 754 trucades mensuals. De l’anàlisi de les trucades sobre situacions de violència masclista destaca que un 22% són realitzades per un familiar o una persona propera. D’aquest percentatge, el 32% són amistats, el 27% progenitors, el 14% són germans o germanes i el 9% els propis fills o filles.
 
Aquest servei és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. A través d’aquest servei, que facilita la comunicació en 124 llengües, les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut.

2  

Imatges

Reunió CCVOC-ICD

Reunió CCVOC-ICD 4337

Cartell de la Línia 900900120

Cartell de la Línia 900900120 829

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia