Prèviament a la visita al SIAD de Barberà del Vallès, la presidenta de l’ICD ha mantingut una reunió de treball amb l’alcaldessa, Ana del Frago, i la regidora de l’Àrea d’Igualtat d’aquest consistori, Elvira Maza. Posteriorment, s’ha reunit amb la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, i Pietat Sánchez, consellera de l’Àrea d’Igualtat.
A la comarcal del Vallès Occidental hi ha onze SIAD. A més del de Barberà del Vallès i del Consell Comarcal, tenen serveis d’aquestes característiques els municipis de Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de la Mogoda i Terrassa.
Els SIAD compten amb la col·laboració de l’ICD a través de la signatura d’un contracte programa i posen a disposició de les dones un servei d’assessorament psicològic i jurídic que té per objectiu donar resposta, de manera coordinada, a les necessitats d’informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones, ja sigui de l’àmbit laboral, social, personal, familiar i altres. Per altra banda, la detecció, la prevenció i sensibilització en relació amb la violència masclista és un dels seus eixos de treball. Així ho determina la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que estableix que són serveis que incrementen l’eficàcia en l’actuació contra aquesta xacra.
Línia 900900120
El telèfon 900900120 que l’ICD, del Departament de Benestar Social i Família, posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre passat un total de 9.050 trucades a Catalunya, que suposen 754 trucades mensuals. De l’anàlisi de les trucades sobre situacions de violència masclista destaca que un 22% són realitzades per un familiar o una persona propera. D’aquest percentatge, el 32% són amistats, el 27% progenitors, el 14% són germans o germanes i el 9% els propis fills o filles.
Aquest servei és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. A través d’aquest servei, que facilita la comunicació en 124 llengües, les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut.