El director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, inaugurarà demà a Barcelona la
Trobada Euromediterrània de Joventut 2014, que se centrarà en l’intercanvi de bones pràctiques en l’àmbit de l’emprenedoria social. De dilluns a divendres 32 joves de quinze països del Mediterrani i de la Unió Europea, cinc dels quals catalans, posaran en comú iniciatives en benefici de la comunitat.
L’objectiu de la Trobada, organitzada per Benestar Social i Família en col·laboració amb l’IEMed i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, entre d’altres; és promoure i reforçar una actitud emprenedora entre els participants com a eina de transformació social. Així mateix, es pretén apoderar els joves perquè siguin capaços de convertir-se en agents de canvi i millora de les seves condicions de vida i de la seva comunitat.
En aquest sentit, el programa permetrà als joves compartir les seves experiències i conèixer-ne de noves, interioritzar eines innovadores i adquirir habilitats metodològiques participatives per enfortir l’impacte dels seus projectes. D’altra banda, la Trobada també vol ser una eina per facilitar el treball en xarxa entre les dues ribes mediterrànies.
Els participants, d’entre 25 i 35 anys, provenen del Marroc, Algèria, Tunísia, Jordània, el Líban, Egipte, Palestina, Israel, Líbia, Grècia, Gran Bretanya, Letònia, Romania i l’Estat espanyol. Han estat seleccionats entre 522 sol·licitants i destaquen per liderar projectes innovadors i creatius en àmbits com el turisme, l’esport, les TIC, l’atenció als discapacitats, la participació ciutadana, la comunicació, l’art i la cultura, la salut, l’educació, el medi ambient i el sector empresarial.
A tall d’exemple, s’exposarà una proposta per promoure el turisme responsable com a eina per lluitar contra la pobresa al Marroc, una altra per exportar artesania egípcia tradicional, un negoci de moda i disseny amb ús de materials reciclats de Romania o la promoció d’espectacles per a reconstruir escoles malmeses durant la revolució a Tunísia.
La Trobada també inclourà formació en emprenedoria social, un taller d’economia col·laborativa i visites a entitats catalanes i projectes creatius i innovadors com la cooperativa de segon grau LabCoop, Som Energia, Sants Barri Cooperatiu o la cooperativa agrària La Fageda de la Garrotxa.
La conferència inaugural sobre joves i emprenedoria social a la regió Euromediterrània anirà a càrrec de Javier Albarracín (IEMed), Júlia Betrian (Consell Nacional de Joventut de Catalunya) i Inés Abdel (Unió per la Mediterrània).