• El cap de l’Executiu afirma en el ple del Parlament que les institucions de l’Estat “s’atrinxeren darrere les lleis” i demostren que “no és que no puguin, és que no volen” permetre consultar el poble de Catalunya
  •  Artur Mas reitera la seva predisposició al diàleg i insisteix al president Rajoy que “posi dia i hora” per parlar-ne
  •  El president recorda que el procés democràtic que viu Catalunya aplega àmplies majories i “no és la dèria d’uns pocs, sinó la voluntat de molts”
El president Mas, durant la seva intervenció en el ple del Parlament
El president Mas, durant la seva intervenció en el ple del Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui, durant la sessió de control al ple del Parlament, que, després del debat d’ahir al Congrés dels Diputats per demanar la delegació de la competència per organitzar un referèndum, “una via està tancada, perquè ells no volen, però n’hi ha d’altres que estan obertes”. “Ara hem de construir els marcs legals en aquest Parlament i veure què donen de si els marcs legals internacionals per saber en quants ens podem emparar per fer la consulta el 9 de novembre”, ha reblat.
 
El d’ahir era “un dels camins, però no l’únic”, ha dit el cap de l’Executiu, que ha explicat que s’havia triat primer aquesta via, perquè “volíem que quedés clar, a nivell de l’Estat, d’Europa i del món, que la nostra primera voluntat era posar-nos d’acord amb les institucions de l’Estat”.
 
El cap del Govern ha dit que la resposta negativa del Congrés a la proposta del Parlament de Catalunya demostra que “hi ha dos llenguatges diferents i dos universos diferents”, perquè “allà només tenen un argument: s’atrinxeren darrere de lleis que consideren gairebé inamovibles o sagrades” i al Parlament de Catalunya hi ha “una majoria que clarament el que vol és donar la veu al poble, sabent que si es vol es pot”. “Ahir a Madrid van demostrar que no és que no puguin, és que no volen”, ha conclòs.
 
El president de Catalunya ha insistit en la seva aposta pel diàleg amb les institucions de l’Estat i, en resposta al grup parlamentari del PP, ha apel·lat al president del Govern espanyol que “posi dia i hora” per parlar amb ell, com ja li va expressar ahir el diputat al Congrés Josep Antoni Duran i Lleida, durant el debat.
 
“També la reforma de la Constitució ha de ser abans alemanya que catalana?”
En resposta al mateix grup, el cap del Govern ha recordat que durant el debat d’ahir al Congrés es va parlar molt de modificació de la Constitució i ha assenyalat que el PP va votar amb el PSOE la modificació de l’any 2010. El president els ha preguntat “per què quan la senyora Merkel diu que cal modificar la Constitució es posen a les seves ordres i quan el poble de Catalunya demana que modifiquin l’estatus es queden callats?”. “També la reforma de la Constitució ha de ser abans alemanya que catalana, com en altres coses?”, ha qüestionat.
 
El president ha aprofitat el ple per felicitar i agrair personalment els diputats que van intervenir ahir en el Congrés en representació del Parlament de Catalunya i ha insistit que “van fer un bon paper i van transmetre bé els missatges i amb el to correcte”.
 
“Això no és la dèria d’uns pocs, sinó la voluntat de molts”
D’altra banda, en resposta al grup de Ciutadans, Artur Mas ha recordat que darrere el procés que viu Catalunya “hi ha una àmplia majoria de la gent d’aquest país”, com es va demostrar en les darreres eleccions al Parlament. I ha afegit que això a l’Estat “no ho poden tolerar i prefereixen dir que són quatre o cinc líders que s’han tornat bojos, abans de dir que és un poble que s’ha tornat boig”. El president Mas ha qualificat aquest discurs d'“absolutament rovellat, fora de mida i fora de la realitat”, perquè “això no és una dèria d’uns pocs, sinó la voluntat de molts”.
 
Davant les referències d’alguns diputats a la seva absència en el debat d’ahir al Congrés, el president Mas ha refermat que “sé perfectament quin és el meu paper i en els moments clau en què hi hagi d’intervenir donaré plenament la cara, com he fet sempre”. També ha recordat al grup del PSC que quan l’any 2006 es va debatre l’Estatut al Congrés el president de la Generalitat, que era Pasqual Maragall, tampoc no hi va intervenir.
 
Així mateix, en resposta al grup socialista, el cap de l’Executiu ha preguntat si “la solució no és que els senyors Rajoy i Rubalcaba alguna vegada s’entenguin per dir que sí a Catalunya, independentment de qui hi sigui a la Moncloa?”.  El president ha proposat a aquest grup que, a diferència del que va passar ahir al Congrés, “per què no s’ajunten per dir sí a Catalunya en alguna cosa important?”. I ha retret a aquest grup que “la seva responsabilitat ahir era ser fidel al seu programa electoral i haver votat que sí al costat de la majoria dels diputats catalans”.
 
Acord per millorar l’atenció a les persones i la competitivitat econòmica
D’altra banda, en resposta al grup de CiU, el president s’ha referit a l’acord pel diàleg social permanent, que es va signar la setmana passada al Palau de la Generalitat entre la Generalitat i els agents econòmics i socials, amb l’objectiu de millorar les condicions de l’estat del benestar i l’atenció a les persones i millorar la competitivitat i la internacionalització de l’economia catalana.
 
El president ha mostrat la seva satisfacció amb l’acord i ha fet notar que “l’economia catalana és de les que està tibant més dintre de les economies del sud d’Europa”. En aquest sentit, ha subratllat que el 33% de tota la reducció a l’atur que hi va haver el mes passat a l’Estat es va fer a Catalunya i que el 22% de la nova afiliació a la Seguretat Social, també, “molt per sobre de la nostra població”, ha dit.

2  

Imatges

Artur Mas amb Oriol Junqueras

Artur Mas amb Oriol Junqueras 2057

El president al Parlament

El president al Parlament 1452