FOTO
  • Hi ha 16 persones detingudes, entre les quals es troben els dos caps principals del grup, que van ser detinguts in fraganti en un robatori a Platja d’Aro  
  • S’han resolt un mínim de 30 fets delictius, dels quals 10 són robatoris amb força i 20, robatoris violents on els autors, a més, van cometre lesions, amenaces i agressions sexuals
  • Espadaler ha assegurat que  “no abaixarem la guàrdia, continuarem mantenint activat el POE habitatge, no ens volem ni podem instal·lar en el cofoisme i per tant seguirem prevenint la delinqüència i perseguint els seus autors”
  • Hi ha imatges de vídeo disponibles al servidor de Mossos d’Esquadra (http://83.247.130.22)

 

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha informat avui, en roda de premsa, sobre la desarticulació, per part de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Girona, d’un grup criminal molt actiu i perillós que realitzava robatoris violents i amb força a domicilis.

 
El conseller ha explicat que “teníem un problema amb els assalts violents, no l'hem negat mai, i l'esforç que hem fet ha acabat donant fruits amb la desarticulació d'un grup criminal molt violent autor de, com a mínim, 30  fets delictius”.
 
Espadaler s’ha mostrat satisfet però ha volgut fer una crida a la prudència i ha assegurat que  “no abaixarem la guàrdia, continuarem mantenint activat el POE habitatge, no ens volem ni podem instal·lar en el cofoisme i per tant seguirem prevenint la delinqüència i perseguint els seus autors”.
 
Com ha explicat el conseller, l’operatiu policial ha permès la detenció, fins al moment, de 15 homes de nacionalitat marroquina i una dona de nacionalitat belga. Entre aquests 16 detinguts es troben els dos principals líders del grup, dos homes de nacionalitat marroquina, de 25 i 36 anys i veïns de Sant Feliu de Guíxols.
 
El desmantellament d’aquest grup criminal, al qual se li imputen 20 assalts violents a domicilis i 10 robatoris amb força comesos a les comarques del Baix Empordà, el Gironès, el Vallès Occidental i la Selva, ha estat possible després que els investigadors tinguessin coneixement que s’estaven preparant dos robatoris violents a ciutadans estrangers que vivien en urbanitzacions de Platja d’Aro.
 
Davant d’aquesta informació, els Mossos d’Esquadra es van posar en contacte amb les possibles víctimes, els van donar la protecció necessària per evitar qualsevol atac i van poder detenir els assaltants quan anaven a cometre el segon fet delictiu.
 
El dispositiu per a la detenció dels membres d’aquest grup es va dividir en tres fases. En una primera fase, els dies 12 i 13 d’abril, els lladres, gràcies a les gestions fetes pels investigadors, no van arribar a cometre un dels robatoris que tenien previstos en una casa d’una urbanització de Platja d’Aro malgrat que havien arribat al domicili i ho tenien tot preparat per cometre l’assalt.
 
Uns dies després, en una segona fase del dispositiu, els investigadors van tornar a tenir indicis que el grup volia cometre un robatori violent en un altre domicili de Platja d’Aro, la nit del 4 de maig. Els mossos van parlar amb la propietària de la casa i van realitzar un dispositiu de protecció i seguretat a la víctima, així com de reacció, que va permetre sorprendre els assaltants just en el moment en què intentaven accedir al domicili. Els agents van detenir dos dels tres lladres, que van resultar ser els caps del grup criminal. El tercer autor es va detenir posteriorment.
 
La tercera fase es va desenvolupar aquest dilluns, 5 de maig, amb 5 entrades i registres en els domicilis dels caps del grup i en d’altres sobre els quals es tenia indicis de trobar-hi efectes sostrets. Tots els domicilis estan situats a Sant Feliu de Guíxols. A l’interior dels domicilis escorcollats es van localitzar diferents objectes, com ara televisors, telèfons mòbils, joies, divises de diferents països i 30.000 euros en efectiu.
 
Paral·lelament, es va fer recerca de les altres persones investigades i es van realitzar 14 detencions més, que sumades als dos detinguts in fraganti a Platja d’Aro fan un balanç de 16 detinguts.
 
Desenvolupament de la investigació
La investigació es va iniciar fa dos anys quan en algunes localitats del Baix Empordà i el Gironès es van produir diversos robatoris amb violència en domicilis d’urbanitzacions aïllades. Els investigadors van detectar que alguns dels robatoris seguien un manera d’actuar que feia pensar que el mateix grup estaria darrere dels fets. En aquest sentit, la investigació de tots els fets va permetre la identificació d’una persona relacionada amb un dels robatoris. A partir d’aquesta identificació i de diverses gestions d’investigació es va determinar quantes persones formaven el grup criminal i quines tasques portaven a terme.
 
L’estructura del grup criminal estava formada de manera més o menys estable per sis homes de nacionalitat marroquina, veïns de Sant Feliu de Guíxols i originàries d’una regió aïllada del Marroc anomenada Beni Mellal, on es parla un dialecte de l’àrab que els autors utilitzaven per comunicar-se. Entre aquests sis homes, es troben els dos principals caps del grup. Un d’aquests caps i líder de l’organització és un home de 25 anys, de nacionalitat marroquina i veí de Sant Feliu de Guíxols. Ell era qui decidia els robatoris i el modus operandi i organitzava els assalts. Durant la investigació, els agents van comprovar que sempre actuava amb extrema prudència, que feia constantment maniobres de control conegudes com a contravigilància que li van permetre, tot i la seva activitat delictiva, passar desapercebut. El líder del grup coordinava i dirigia els robatoris, juntament amb l’altre cap del grup, un home de 36 anys, de nacionalitat marroquina i també veí de Sant Feliu de Guíxols.
 
A partir de la identificació dels dos caps del grup, els investigadors van determinar que en els diferents robatoris amb força i violència els anaven acompanyant diferents persones. A més, el grup comptava amb la col·laboració de diverses persones que els donaven informació sobre les víctimes. En aquest sentit, tres dels detinguts són dos jardiners i una dona de la neteja que treballaven per a les víctimes i tenien accés a informació clau que va facilitar al grup la comissió dels robatoris.
 
Un grup molt violent
Els trets més característics de tots els robatoris violents perpetrats per aquest grup criminal és la violència emprada per amenaçar les víctimes. El seu modus operandi consistia a analitzar els domicilis per aconseguir la màxima informació dels hàbits de les víctimes i els accessos a les seves cases. Aquesta informació l’obtenien de dues maneres. D’una banda, a través de treballadors de l’entorn de les víctimes o directament fent tasques de manteniment o neteja al domicili on volien robar. D’altra banda, mitjançant l’observació directa dels seus objectius que feien mentre recollien pinyes o ferralla de les finques. I és que es dóna la circumstància que els assalts es produïen en urbanitzacions aïllades de nuclis urbans, amb poca població i sovint envoltades de boscos. Així, mentre simulaven la recollida de pinyes també estudiaven els camins forestals que arribaven a les cases, de manera que podien evitar les carreteres principals on s’establien els controls un cop la policia tenia notícia del robatori.
 
Amb la informació dels domicilis i els seus propietaris, el grup escollia el moment idoni per actuar. Entraven coincidint amb l’arribada d’alguna de les víctimes a casa seva per accedir-hi sense activar l’alarma. Un cop a l’interior, els assaltants amenaçaven la víctima amb objectes recollits a la mateixa casa, com ganivets o pals. D’aquesta manera, evitaven que l’ús de brides o armes els poguessin relacionar amb altres robatoris. Llavors, lligaven les víctimes i les agredien per obligar-les a dir on es trobaven els objectes de valor. Utilitzaven la violència i les amenaces de manera que causessin el màxim terror possible en les víctimes. En una ocasió, els detinguts van ruixar amb gasoil la víctima i la van amenaçar de cremar-la viva. En un altre cas, van fer la ruleta russa amb un revòlver per saber on era la caixa forta. I en altres ocasions, van agredir sexualment algunes víctimes.
 
Un cop perpetrat el robatori, el grup donava sortida als objectes de valor segons la seva tipologia. Així, enviaven les joies i els objectes d’or al Marroc camuflats entre altres objectes d’aparença legal que transportaven terceres persones. Quant als aparells electrònics, els enviaven també al Marroc via paquet postal o mitjançant els viatges de terceres persones al nord d’Àfrica. Finalment, el grup utilitzava els diners en metàl·lic sostrets per finançar la seva activitat il·lícita i per simular que treballaven com a autònoms mitjançant el pagament de la quota a la Seguretat Social.
 
La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions d’altres persones que hagin participat en els fets investigats. Així mateix, els Mossos estan analitzant altres fets delictius en els quals podrien haver actuat els integrants d’aquest grup criminal.
 
Hi ha imatges de vídeo disponibles al servidor de Mossos d’Esquadra (http://83.247.130.22)