Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí alerta de les conseqüències negatives que pot tenir el nou reglament europeu sobre producció ecològica

query_builder   8 maig 2014 14:30

event_note Nota de premsa

Pelegrí alerta de les conseqüències negatives que pot tenir el nou reglament europeu sobre producció ecològica

El conseller Pelegri, la presidenta de Vida Sana, Àngeles Parra, i la nena que és la imatge del cartell de BioCultura
El conseller Pelegri, la presidenta de Vida Sana, Àngeles Parra, i la nena que és la imatge del cartell de BioCultura
Segons el conseller la nova proposta no té coherència entre els seus principis i les normes d’aplicació i perjudicaria els interessos dels operadors ecològics catalans, especialment els ramaders
 
Catalunya demana que s’inclogui un sistema normatiu de dos nivells
 
Del 30 de maig al 8 de juny tindrà lloc la segona edició de la SetmanaBio
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, ha presidit aquest migdia al Palau Sant Jordi de Barcelona la inauguració de la 21a edició de la fira BioCultura. L’acte també ha comptat amb la participació de la presidenta de l’Associació Vida Sana, Angeles Parra.
 
Durant la presentació, el conseller ha explicat que des de l’any 2000 fins ara el sector ecològic ha experimentat un notable creixement, ja que la superfície certificada s’ha multiplicat per gairebé onze i el nombre d’empreses relacionades amb la transformació i distribució d’aliments ecològics ho ha fet per cinc. “L’alimentació ecològica és un sector emergent que té encara un ampli camí de creixement”, ha dit el conseller.
 
En aquest sentit, el conseller ha recordat que el Govern català, i especialment el Departament d’Agricultura, elaborarà i aplicarà un nou programa d’actuació en l’àmbit de la producció ecològica a partir de l’any vinent. “Les dades indiquen que tenim un sector ecològic que ofereix una gran oportunitat de negoci i un ampli ventall de sortides professionals, de manera que és important continuar invertint esforços en aquest sector”, ha afirmat el conseller.
 
Pelegrí ha advertit, però, que la nova proposta de reglament sobre producció ecològica i etiquetat dels productes ecològics que recentment ha presentat la Comissió Europea no és adequada per pilotar el desenvolupament futur del sector ecològic. Segons el conseller, la proposta presentada no té coherència entre els principis generals de producció ecològica i les normes concretes d’aplicació, ja que segons sigui el camp d’activitat en el qual s’apliquen, es generen grans diferències que no ajuden a enfortir la confiança del consumidor ni resulten justes entre les diferents zones climàtiques europees, ni entre els diferents tipus d’operadors.
 
 
En aquests moments Europa ha de decidir quin tipus de producció ecològica vol, si una producció que respecti fortament els principis, encara que això impliqui que determinats productes no es puguin produir en determinades zones, o bé una producció basada en el pragmatisme i que per tant, permeti tot tipus de produccions en qualsevol zona, intentant en cada cas racionalitzar l’ús dels recursos externs. Sigui quin sigui el model que s’estableixi, ha dit el conseller, aquest s’hauria d’aplicar per igual en tots els casos i hauria de respondre a les necessitats dels productors i dels consumidors europeus.
 
Pelegrí ha ressaltat també que des del Departament s’està fent un clara aposta pels productes de proximitat, i considera que la producció ecològica certificada i la seva normativa també hauria d’anar en aquesta línia.
 
Finalment, el conseller ha recordat que del 30 de maig al 8 de juny tindrà lloc la segona edició de la SetmanaBio per l’alimentació ecològica. En aquesta edició ja s’han apuntat més de 150 activitats programades a tot el territori català. 
 
Aquesta iniciativa té com a objectiu agrupar diverses actuacions per tal de promoure i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques i difondre-les i promocionar-les sota un paraigua comú.
 
Biocultura és la fira més important de tot l’estat espanyol i una de les més rellevants del sud d’Europa i de l’arc mediterrani dedicada als productes ecològics. Enguany s’espera la participació de més de 700 expositors i uns 70.000 visitants. Hi haurà més de 16.000 referències de productes d’alimentació ecològica
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 

1  

Imatges

El conseller Pelegri, la presidenta de Vida Sana, Àngeles Parra, i la nena que és la imatge del cartell de BioCultura

El conseller Pelegri, la presidenta de Vida Sana, Àngeles Parra, i la nena que és la imatge del cartell de BioCultura 1863

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia