Direcció General de Comunicació

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat el guanyador del Premi Internacional Catalunya, que enguany distingeix Desmond Tutu

L'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, XXVI Premi Internacional Catalunya

query_builder   8 maig 2014 16:10

event_note Nota de premsa

L'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, XXVI Premi Internacional Catalunya

  • El conseller Homs ha donat a conèixer el nom del guardonat que rebrà el premi el 3 de juny vinent en un acte solemne al Palau de la Generalitat, presidit pel President Mas
  • El jurat ha destacat “la lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits” de l’arquebisbe sudafricà i premi Nobel de la Pau
  • Francesc Homs ha assegurat que el Govern serà “fidel a intentar projectar els valors, el compromís i la manera de fer que Tutu pot inspirar en la nostra activitat”
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat el guanyador del Premi Internacional Catalunya, que enguany distingeix Desmond Tutu

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, acompanyat del president delegat del jurat del premi, Xavier Rubert de Ventós, ha anunciat en roda de premsa el guanyador del XXVI Premi Internacional Catalunya, que enguany recau en l’arquebisbe sud-africà i premi Nobel de la Pau, Desmond Tutu.


El jurat del Premi n’ha destacat “la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcionals”.

 

Així ho ha destacat el conseller , que ha dit que amb aquest premi “podem dir al món que Catalunya s’identifica amb aquests valors que representa Desmond Tutu”. En aquest sentit, ha afegit que el Govern serà  “fidel per intentar projectar els valors, el compromís, la manera de fer que ens pot inspirar Tutu en la nostra activitat”.

 

Per la seva banda, Rubert de Ventós ha glossat la figura de l’arquebisbe sud-africà, del qual n’ha destacat la seva implicació en la defensa dels drets humans, i l’ha definit com “una espècie d’estadista del vell món amb un paper molt important encara en la consideració dels pobles”. Citant al desaparegut president sudafricà Nelson Mandela, Rubert de Ventós ha conclòs que “de vegades estrident, sovint tendre, mai amb por, i rarament sense sentit de l’humor, la veu de Tutu serà sempre la veu dels sense veu”.

 

El Premi Internacional Catalunya va ser creat per la Generalitat de Catalunya el 1989 i es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

El jurat està presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, i integrat per personalitats rellevants del món de la ciència, l’economia, les arts i la cultura. Els membres d'aquesta edició són: el filòsof Xavier Rubert de Ventós, l’arquitecte Ricard Bofill, el diplomàtic Ambler Moss, el crític d’art Juan Manuel Bonet, la lingüista Mary Ann Newman, el filòsof Josep Ramoneda, l’historiador Agustí Colomines, el sociòleg Richard Sennett, el polític i economista Jacques Delors, el filòsof Gianni Vattimo, la soprano Barbara Hendricks, la biòloga Anna Veiga, el filòsof Edgar Morin, el físic Jorge Wagensberg, i Teresa Sala n'és la secretària.

Aquest any, la convocatòria del Premi s’ha estès des del 2 de juliol fins al 31 de desembre de 2013 i hi han concorregut 162 candidatures provinents de 51 països, presentades per 187 institucions de 43 països.

El lliurament del Premi a l’arquebisbe Desmond Tutu tindrà lloc el dimarts 3 de juny de 2014, a les 7 de la tarda, en una solemne cerimònia al Palau de la Generalitat, presidida pel Molt Honorable Sr. Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya.

2  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa per anunciar el guanyador del Premi Internacional Catalunya

Fotografia de la roda de premsa per anunciar el guanyador del Premi Internacional Catalunya 92

Fotografia del conseller Homs i el president delegat del jurat, Rubert de Ventós

Fotografia del conseller Homs i el president delegat del jurat, Rubert de Ventós 90

1  

Fitxers adjunts

Dossier XXVI PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA (PDF)

Dossier XXVI PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA (PDF)
PDF | 622

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia