Salut

150 professionals sanitaris de Terres de l'Ebre presenten projectes en el marc del Pla de salut

query_builder   21 maig 2014 19:27

event_note Nota de premsa

150 professionals sanitaris de Terres de l'Ebre presenten projectes en el marc del Pla de salut

Boi Ruiz, conseller de Salut: "El Pla de salut es fonamenta amb les experiències dels professionals"
 
L’Auditori de Fires d’Amposta ha acollit la jornada territorial del Pla de salut
Jornada Pla de Salut Terres de l'Ebre
150 professionals del sector de la salut de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre han assistit avui a la II Jornada sobre la Implementació del Pla de salut 2011-2015, on s’han presentat les experiències i els resultats dels projectes que es duen a terme al territori. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit l’acte aquesta tarda a l’Auditori de Fires d’Amposta.
 
Boi Ruiz, conseller de Salut, ha agraït "la voluntat i el sacrifici dels professionals de la salut per mantenir el sistema sanitari públic català". A més, també ha destacat que el Pla de salut està fonamentat amb les experiències dels professionals i ha ha aprofitat la seva visita a les Terres de l’Ebre per valorar de forma individualitzada els projectes que s’hi han presentat.
 
La majoria d’iniciatives s’han centrat en la promoció de la salut i l’atenció a les malalties més comunes, com les patologies cròniques. En l’àmbit de la salut pública s’han destacat iniciatives relacionades amb la promoció dels hàbits saludables i la prevenció de malalties, a través de projectes com el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte.
 
Roser Fernández, secretària general de Salut, ha agraït "l’esforç del desplegament del Pla de salut per part de l’administració local al territori". A més, ha afegit que el repte de fer-lo realitat és "donar resposta a les noves necessitats dels ciutadans i suposa un canvi en el model d’atenció, més predictiu i més personalitzat, menys centrat en la malaltia per focalitzar-se més en l’atenció al pacient".
 
En aquest sentit, Manel Ferré, alcalde de l’Ajuntament d’Amposta, ha ressaltat la implicació del món local en el desplegament del Pla de salut: "Els ajuntaments som un observatori privilegiat perquè captem les necessitats del territori".
 
La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre inclou quatre comarques de la demarcació de Tarragona (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta), on s’hi inclouen 52 municipis. Un dels trets diferencials d’aquest territori, que ocupa un 12,5% del país, és la dispersió geogràfica de la seva població, on hi viuen 185.000 persones.
 
Salut en totes les polítiques, també a les Terres de l’Ebre
 
En la inauguració de la jornada, totes les intervencions ha coincidit en destacar l’esforç interdepartamental per la promoció de la salut i els hàbits de vida saludables. Els professionals de les Terres de l’Ebre han compartit nombroses experiències que porten a la pràctica l’estratègia Salut en totes les polítiques del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), aprovat pel Govern al febrer d’aquest any.
 
Algunes d’aquestes experiències estan relacionades amb la promoció de salut. Per exemple, Tortosa va ser la ciutat amfitriona del Dia Mundial de l’Activitat Física el passat 6 d’abril, i pel que fa al conjunt de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre tots els equips d’atenció primària han estat formats en el Programa d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) i s’ha aconseguit millorar el consum de fruita en 8.000 alumnes de 60 escoles.
 
Un altre dels exemples de projectes interdepartamentals és el suport a la Salut des dels Mossos d’Esquadra. A les Terres de l’Ebre, els Mossos d’Esquadra han fet 122 xerrades informatives per la prevenció d’accidents a uns 3.000 alumnes (73 centres educatius de primària i 49 centres educatius de secundària).
 
Un dels projectes destacats és l’atenció integral a les persones amb trastorn de l’espectre autista. Des de feia anys, una de les necessitats del territori era l’atenció integral a les persones amb trastorn de l’espectre autista. Molts pacients es derivaven a Barcelona per fer un diagnòstic rebre un tractament especialitzat.
 
Però a principis d’aquest any, ha començat a funcionar la unitat funcional TEA de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre per oferir a les persones amb aquest trastorn una porta d’entrada única amb una cartera de serveis concreta al territori.
 
"Aquesta unitat funcional és fruit de molts mesos de treball de diferents serveis per situar al pacient com a centre del sistema i donar una atenció adequada", resumeix la doctora Cristina Vila, directora de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre. Cada mes, professionals adscrits a proveïdors diferents fan reunions per coordinar l’atenció dels nens diagnosticats amb trastorn de l’espectre autista.
 
Pla de salut 2011-2015
 
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia