Una mostra sobre el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció dóna a conèixer, coincidint amb el seu quart de segle de vida, la tasca que aquesta empresa del Departament de Justícia duu a terme amb els interns de les presons de Catalunya. La mostra es pot visitar entre el divendres 30 de maig i el diumenge 1 de juny al jardí del Palau Robert
L’exposició “CIRE, l’alternativa responsable. 25 anys” explica l’activitat d’aquesta empresa, mitjançant textos, fotos i vídeos, per tal d’acostar al ciutadà la missió del CIRE. L’acte inaugural s'ha dut a terme aquest divendres a les 18 hores amb l’assistència del secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet; la directora del CIRE, Elisabeth Abad; el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, i el director general de Justícia Juvenil, Joaquim Clavaguera.
La mostra compta amb imatges dels fotògrafs Lara Jaruchik, Eugeni Montanuy i Rosa Maria Oliveras, que amb les seves fotografies il·lustren les diferents activitats que poden dur a terme els penats per assolir una segona oportunitat. El relat literari de l’exposició detalla un dia en la vida d’un intern de qualsevol centre penitenciari, en relació amb el CIRE.
A banda, els Made in CIRE també hi seran protagonistes, amb una selecció d’articles de les darreres col·leccions. Aquesta marca, creada el 2004, pretén difondre i prestigiar el treball penitenciari.
25 anys al servei de la reinserció
Cada any el CIRE forma una mitjana de 2.886 alumnes, dóna feina a 3.884 persones i fa d’intermediari perquè 769 persones signin un contracte de treball a través de la borsa d’inserció. Mitjançant els programes del CIRE, els penats adquireixen els coneixements bàsics d’un ofici i uns hàbits laborals, que esdevenen un instrument per evitar l’exclusió social.
El CIRE va néixer el 12 de maig de 1989, amb l’aprovació de la Llei 5/1989 per part del Parlament de Catalunya. En aquell moment, en què s’acabaven de transferir les competències en matèria d’execució penal a la Generalitat de Catalunya, el CIRE s’ocupava exclusivament dels tallers productius que hi ha dins els centres penitenciaris. Més endavant, l’any 2002, el CIRE va ampliar les seves funcions incorporant també els àmbits de la formació en oficis i la inserció, que, fins aleshores, s’executaven de forma separada mitjançant una subdirecció general específica del Departament de Justícia. Amb aquesta integració, es va donar peu a la definició d’un model català de reinserció, que a hores d’ara ha esdevingut un referent internacional pel fet de conjugar de forma integral formació, ocupació i inserció (FOI).
Durant aquests 25 anys de vida, el CIRE ha anat multiplicant les vies de reinserció dels interns. L’any 2005 s’inicia el projecte dels serveis exteriors, que ofereix als interns en semillibertat l’oportunitat de desenvolupar una feina a l’exterior en oficis com neteja forestal, obres i serveis. A partir de l’any 2007, el CIRE crea una nova fórmula d’ocupació que inclou nous serveis fonamentals per al funcionament dels centres penitenciaris, com ara la bugaderia i les botigues. Aquest procés s’ha completat amb la reconversió dels serveis d’alimentació del Centre Penitenciari Ponent, el de Dones i el de Joves en un taller de reinserció, per donar compliment al mandat parlamentari d’internalitzar la gestió de la cuina dels centres.