L’Organització Catalana de Transplantaments celebra el Dia del donant d’òrgans i teixits
 
En un acte de balanç s’han presentat noves propostes per créixer
 
Els trasplantaments d'òrgans augmenten un 7% a Catalunya aquest 2014
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat aquest matí l’acte de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) amb motiu del Dia Estatal del donant d’òrgans i teixits. En la seva intervenció el conseller ha manifestat que "Catalunya és capdavantera en trasplantaments gràcies a la generositat dels donants i les seves famílies, la col·laboració de les associacions de pacients, i la tasca dels professionals i institucions que intervenen en el procés". Boi Ruiz ha afegit que "aquests protagonistes han fet possible que Catalunya hagi estat pionera, com ho demostra la celebració enguany del 30è aniversari dels primers trasplantaments de fetge i de cor de l’Estat". El conseller ha agraït als donants i a les seves famílies que, en un moment tan difícil, prenguin la decisió de donar una part d’un mateix per donar vida a altres persones.
 
Durant l'acte celebrat al CaixaForum, el director de l’OCATT, Jaume Tort, ha presentat noves iniciatives per "millorar la donació de cadàver, tot i que Catalunya té una de les taxes més altes del món en trasplantaments". En aquest sentit ha presentat les estratègies per millorar la donació de cadàver. Aquestes estratègies es basen en augmentar el número de centres autoritzats per a la detecció d’òrgans i teixits, obtenir donants en centres no autoritzats i hospitals petits amb el suport dels centres trasplantadors i estendre el programa de donació en asistòlia a més centres.
 
Tort també ha presentat noves dades d’activitat de donació i trasplantaments a Catalunya. Ha explicat que des que es va crear l’OCATT l’any 1984, s’han gestionat uns 6.000 donants d’òrgans, que han permès realitzar uns 19.000 trasplantaments. De teixits, se n’han realitzat uns 60.000 trasplantaments des del 1996, any en què va començar el registre d’activitat de l’OCATT.
 
Des de l’1 de gener fins el 15 de maig d’enguany, 91 donants cadàver i 58 donants de viu han permès realitzar 345 trasplantaments a Catalunya, un 7% més que durant el mateix període de l’any anterior. D’aquests 226 han estat renals, 65 de fetge, 20 de cor, 26 de pulmó i 8 de pàncrees.
 
El director de l’OCATT també ha agraït a tots els que participen a la cadena que s’activa cada vegada que hi ha un donant, i que pot mobilitzar fins a 100 persones entre professionals hospitalaris i extrahospitalaris, jutges, forenses, aeroports, companyies aèries, SEM, bancs de teixits, etc.
 
Durant l’acte també hi ha intervingut la professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Begoña Román, que ha explicat que la donació és un acte voluntari, altruista i molt meritori, i que per això mereix un reconeixement social. Ha afegit que tots ens hauríem de parar a pensar i reflexionar sobre la nostra opinió davant la donació.
 
Per altra banda, el president de la Societat Catalana de Trasplantaments, Josep Mª Campistol, ha volgut donar les gràcies als donants, especialment als donants cadàver i als seus familiars. A més ha destacat que, des del punt de vista personal i ètic, "la donació és l’acte de més generositat que podem fer en aquesta vida". També hi ha intervingut la coordinadora mèdica dels programes de donació i trasplantaments de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, Teresa Pont, que ha destacat que la seva experiència professional li ha ensenyat que "encara que ho haguem perdut tot, som capaços de pensar en l’altre".
 
En aquest sentit s’ha presentat la vivència de la mare d’una donant, la Maria Pera Benet. El seu testimoni ha emocionat els assistents i ha volgut destacar que, si hagués dit que no a la donació, tota la vida li hauria sabut greu.
 
La cloenda de l’acte l’ha realitzat la directora general de Regulació i Ordenació Sanitàries, Roser Vallès, que ha explicat que gairebé cada dia hi ha una donació en un hospital català, i que tots tenim la capacitat de decidir si volem o no ser donants, però ho hem de dir. També ha demanat ajuda als mitjans de comunicació, perquè ajudin a les administracions i als professionals a reforçar la imatge de la donació. "Cal augmentar el nombre de donants perquè hi ha gent que ho necessita i ho està esperant" ha conclòs.

1  

Fitxers adjunts

Dia Estatal del donant d'òrgans i teixits

Dia Estatal del donant d'òrgans i teixits
PDF | 658