V Jornades TIC i Salut
 
Aplicacions que per mitjà del moviment dels ulls fan un diagnòstic de la hiperactivitat, altres que capturen imatges dermatològiques per a poder fer consultes mèdiques o que permeten afrontar pors i fòbies, com la de les aranyes, o el pànic a anar al dentista o a volar en avió. També sistemes per gestionar la distribució d’aliments solidaris, localitzadors amb GPS per a persones grans i aplicacions per a la diabetis. Aquests són alguns de la vuitantena de projectes (una vintena més que l’edició passada) que s’han presentat a les V Jornades R+D+I en TIC i Salut que es porten a terme avui i demà al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), organitzades pel Parc de la UdG, la Fundació TicSalut, l’Euroregió Pirineus Mediterrània, la Mobile World Capital Barcelona i el centre e-Santé de Tolosa. Altres projectes són un test per la fibromiàlgia, un detector de caigudes o un monitor per detectar apnees de la son.  
 
L’objectiu de les jornades és donar a conèixer les tendències i iniciatives de recerca en salut electrònica que s’estan duent a terme, i impulsar la transferència de coneixement a escala internacional. En aquestes jornades es donen a conèixer nous casos d’innovació i es crea un escenari d’oportunitats per a les empreses i els centres tecnològics. Aquest any la temàtica posa especial èmfasi en la innovació en salut i benestar. L’acte de benvinguda d’avui ha anat a càrrec del vicerector de Recerca de la Universitat de Girona, Jordi Freixenet; la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès; el director general de Salut Pública i Consum del Govern de les Illes Balears, Luis Rafael Santiso; el director de la Fundació TIC Salut, Francesc Garcia Cuyàs; i la vicepresidenta del Technopole Castres Mazamet, Fabienne Lévènique. Les jornades reuneixen unes 250 persones.
 
Els projectes presentats han estat seleccionats per un comitè científic, valorats per la seva importància i notorietat i es presenten al públic en ponències de cinc minuts de durada. A més de la presentació de les ponències i projectes, avui s’ha pronunciat una conferència sobre Els principals reptes en la implementació de la salut electrònica a França, a càrrec de l’expert en temes tecnològics Jean-Pierre Blum, i demà es parlarà, en un altre conferència, dels Instruments financers i programes internacionals d’R+D+I empresarials, a càrrec de l’enginyer Javier Echávarri Delmás.
 
Avui també s’han dut a terme dues taules rodones sobre Atenció integrada: promovent la interacció entre serveis sanitaris i socials i mHealth: noves solucions als reptes globals en salut i benestar. En relació a la primera taula destaca el fet que actualment la majoria de països treballen en el desenvolupament de models d’atenció integrada i que un dels reptes és un model que incorpori tant la vessant sanitària com la social.  Pel que fa a la segona taula, l’objectiu és aprofitar al màxim les eines tecnològiques que hi ha al mercat per millorar l’atenció. Per demà hi ha organitzada una altra taula rodona sobre La salut per a tothom: cap a un envelliment actiu i saludable.

Durant les jornades es porten a terme unes 400 entrevistes concertades, on es poden detectar col·laboradors per tirar endavant els projectes. També hi ha una zona d’exposicions on es presenten pòsters i prototips.
 
Un dels objectius principals de les jornades és l’intercanvi d’experiències i el treball en xarxa. També s’ha organitzat una convocatòria de premis, que es lliuraran aquesta nit, en un acte al claustre del Centre Cultural La Mercè.