Els cursos s’impartiran a diverses ciutats de Catalunya i hi haurà seminaris i cursos en línia per potenciar l’oferta formativa amb motiu de la Capitalitat Europea de Barcelona del 2014
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat avui la 15a Escola d’Estiu del Voluntariat a la Casa del Mar de Barcelona. Aquest espai de formació organitzat pel Departament de Benestar Social i Família el duen a terme escoles del Pla de formació del voluntariat de Catalunya i altres entitats especialitzades.
Aquesta 15a edició compta amb un total de 55 accions formatives amb una previsió de més de 1.000 participants. I com a novetat, els cursos s’impartiran a diverses ciutats de Catalunya i hi haurà seminaris i cursos en línia. D’aquesta manera es renova el format de les edicions anteriors i es potencia l’oferta formativa de la Generalitat amb motiu de la Capitalitat Europea del Voluntariat de Barcelona per aquest any 2014.
La 15a Escola d’Estiu del Voluntariat va dirigida a les persones voluntàries, als coordinadors de voluntariat i als dirigents de les entitats sense ànim de lucre, si bé hi ha una oferta de cursos d’iniciació oberta a la ciutadania en general. S’impartiran cursos a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Manresa, Sabadell i Tortosa, a banda de l’aula virtual. Les formacions es faran entre el 2 de juliol i el 27 de setembre, amb dos moments intensos de formació: els dies 4 i 5 de juliol i 19 i 20 de setembre.
El programa de l’edició d’enguany consta de més de 30 cursos presencials intensius, 4 cursos en línia, 7 cursos del Pla de formació del voluntariat de Catalunya, 12 tallers i 2 seminaris internacionals en línia en llengua anglesa.
La consellera de Benestar Social i Família ha assegurat que l’Escola d’Estiu “esdevé un moment per posar al dia els reptes col·lectius del voluntariat, tant per als voluntaris de base com per als coordinadors i dirigents d’entitats”.
Les línies mestres del voluntariat pels proper anys
La consellera de Benestar Social i Família ha afirmat que Catalunya està vivint iniciatives que “redibuixen el present i sobretot estableixen les línies mestres dels propers anys del voluntariat al nostre país, considerant-lo com una realitat que és patrimoni del país que cal promocionar-lo”.
I en aquest sentit, ha detallat alguns dels esdeveniments més significatius, com l’aprovació fa uns mesos de la Llei del voluntariat, que actualment està en tràmit parlamentari i que desenvoluparà una competència exclusiva de Catalunya “que també es veu amenaçada per la inèrcia centralitzadora de l’Estat”. Com també s’ha referit a la imminent aprovació d’un II Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat, fet amb el sector; o l’impuls del Govern en fer de Barcelona la primera capitalitat europea del voluntariat; o la celebració de la segona edició d’un Marketplace que va ser organitzat pel sector amb el suport de les administracions; o la recuperació del lideratge europeu del voluntariat català, que ha tornat a esdevenir referent tant per l’organització d’esdeveniments com per l’aportació de reflexions i bones pràctiques com el projecte VERSO –que incorpora 5 entitats catalanes al capdavant de les 10 millor pràctiques europees del voluntariat per a l’ocupació.
Segons ha relatat la consellera Munté, “aquesta emocionant foto del moment, obeeix no exclusivament a una actuació de suport del Govern, que hi és i és molt decidida, sinó sobretot a la força i la importància de les entitats catalanes que impulsen el voluntariat”.
Munté anuncia una nova edició del Premi Voluntariat
La consellera de Benestar Social i Família ha anunciat durant la seva intervenció que “en els propers dies es convocarà una nova edició, també renovada, del Premi Voluntariat”. Després d’uns anys de no convocar-se, Munté ha afirmat que “el nou premi busca estimular les entitats a innovar i fer propostes interessants per donar acompliment a les diferents línies prioritàries del II Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat”. La consellera de Benestar Social i Família ha fet saber a les entitats que el premi Voluntariat del 2014 “atorgarà 10.000 euros per a una proposta que s’haurà de desenvolupar el 2015 que fomenti la transparència i la rendició de comptes d’una entitat”.
Pla de formació del voluntariat de Catalunya
A banda de l’Escola d’Estiu del Voluntariat, el Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, disposa des del 1994 del Pla de formació del voluntariat de Catalunya. Aquest Pla és una proposta formativa adreçada al voluntariat de qualsevol àmbit d’intervenció i als seus dirigents, impulsada des del Govern però amb la participació d’escoles i entitats de formació d’experiència reconeguda.
La diversitat de cursos i temàtiques que ofereix el Pla de formació del voluntariat de Catalunya dóna resposta a tots els voluntaris de Catalunya i ofereix formació tant dels diferents sectors de voluntariat (ambiental, comunitari, cultural, internacional i social) com també de gestió d’una entitat. Permet definir itineraris ideals de formació, establir espais de trobada i coneixement mutu d’entitats i voluntaris d’un mateix territori i rendibilitzar la formació optimitzant recursos. El Pla també reconeix a les escoles formacions en línia i disposa d’una aula virtual.