Les Terres de l’Ebre acolliran aquest estiu uns 5.900 infants i joves i a prop de 800 monitors i directors de lleure que participaran en unes 140 activitats de lleure, segons les previsions de la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família.
Per tipologies d’activitats, les majoritàries seran els casals de vacances (88), seguides de les colònies (27), les acampades (13), les rutes (7) i els camps de treball (2). I pel que fa al lloc de realització, es preveu que el Baix Ebre sigui la comarca amb més activitats (45), seguida del Montsià (42), la Ribera d’Ebre (34) i la Terra Alta (16).
Són dades que ha donat a conèixer aquest matí el director general de Joventut, Toni Reig, durant la visita al camp de treball “Pedres escèniques”, que té lloc durant la segona quinzena de juliol a Vilalba dels Arcs (Terra Alta).
Aquesta activitat, organitzada pel Departament de Benestar Social i Família i gestionada per la Fundació Escolta Josep Carol, és novetat d’aquest 2014 i acull a un total de 24 nois i noies catalans d’entre 14 i 17 anys. Els objectius de l’activitat són acondicionar l’escenari que envolta la tradicional representació de la Passió que es realitza cada any per Setmana Santa a Vilalba dels Arcs, que té el seu punt culminant en el moment de la crucifixió de Jesús al Turó del Calvari.
En concret, els participants al camp fan tasques de neteja i adequació dels camins d’accés a la part superior del turó, amb la retirada de massa forestal i pedres i l’arranjament del ferm de terra, dels marges de pedra en sec caiguts, substitució dels elements escènics per a la il·luminació nocturna, tala i neteja d’escorça d’arbres del terreny, col·locació d’elements de seguretat i instal·lació de baranes en el perímetre de l’espai escènic i del públic.
Durant la visita al camp, el director general de Joventut, Toni Reig, ha destacat la importància que les persones joves col·laborin en a mantenir vives les tradicions i representacions culturals del nostre país. Així mateix, Reig també ha destacat la importància que els nois i noies participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “contribueixen al creixement integral de la persona i a la transmissió de valors, com ara la solidaritat i el compromís, mitjançant la convivència i la relació amb l’entorn”.
Pel que fa a les activitats d’estiu a les Terres de l’Ebre, el director general de Joventut ha volgut destacar l’alt percentatge en l’organització de casals de vacances a diferents poblacions, arribant a ser la segona demarcació de Catalunya amb més incidència en aquest tipus d’activitat. Finalment, Reig també ha remarcat que la gran majoria de les activitats que es realitzen a l’Ebre són organitzades per entitats d’educació en el lleure o institucions arrelades a la mateixa demarcació.
En total, Joventut ha organitzat dos camps de treball per a participants catalans a les Terres de l’Ebre:
Entitat
|
Camp de treball
|
Municipi
|
Fundació Escolta Josep Carol
|
Corbera, esclatant la memòria
|
Corbera d’Ebre
|
Fundació Escolta Josep Carol
|
Pedres escèniques
|
Vilalba dels Arcs
|
1.075 joves a quatre albergs
Les previsions donades a conèixer també inclouen les estades en albergs que formen part del programa “L’estiu és teu!” de l’Agència Catalana de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. Es tracta d’estades de dues setmanes o deu dies en alguna de les instal·lacions de la Xarxa d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) en les modalitats d’esports i combinades de llengua anglesa amb esports.
S’ha ofert plaça per a 1.075 infants i joves de 5 a 17 anys a quatre dels albergs de la xarxa que la Generalitat té a les Terres de l’Ebre. Als albergs de Deltebre, Poblenou del Delta i Prat de Comte s’espera un total de 700, 200 i 40 nois i noies respectivament, que combinaran l’aprenentatge i millora de la llengua anglesa amb la pràctica de diferents activitats esportives, com ara BTT, escalada, tir amb arc, orientació, voleibol o acrosport. D’altra banda, l’alberg de Móra la Nova ofereix 135 places en estades en què els participants hi faran futbol i handbol.
El juliol, el mes preferit
Per mesos, el que tradicionalment ha concentrat el gruix de les activitats d’estiu ha estat el de juliol (54% l’any 2013), seguit del de juny (31%), el d’agost (11%) i el de setembre (4%).
Per quinzenes, la més concorreguda l’estiu passat va ser la primera de juliol (1.527 activitats), seguida de la segona quinzena de juny (1.293), la segona de juliol (732), la primera d’agost (334), la primera de setembre (149), la segona d’agost (115) i la primera de juny (17).