La reutilització de la informació de dades massives o big data és una prioritat estratègica de l’administració europea i catalana per millorar l'atenció sanitària i el sistema de salut
El projecte posarà a disposició d’investigadors i centres de recerca grans quantitats de dades sanitàries anonimitzades i relacionades
Visc+ és una iniciativa del Departament de Salut, que impulsarà i gestionarà el projecte mitjançant l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya
S'ha presentat davant els mitjans de comunicació el projecte VISC+ "més valor a la informació de salut de Catalunya", una iniciativa del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu facilitar la recerca, la innovació i l'avaluació mitjançant la reutilització d'informació sanitària relacionada, anonimitzada i segura.
Durant la presentació hi han intervingut Antoni Trilla, president del consell d'administració i Josep Maria Argimon, director, ambdós de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), entitat que liderarà i implementarà el projecte VISC+.
També hi han participat Jordi Camí, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i de la Fundació Pasqual Maragall; Àngel Chamorro, director de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Clínic de Barcelona; Ildefons Hervás, de la direcció d’innovació i adjunt a la direcció de l’Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau, i Ferran Sanz, director del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdiques (IMIM) i membre del consell científic assessor del VISC+. Aquests últims han centrat la seva exposició en exemples concrets en els quals l’aplicació del projecte VISC+ podrà tenir un impacte.
La reutilització de dades sanitàries prioritat estratègica europea i catalana
La Comissió Europea ha deixat constància en el seu document marc "Redesigning health in Europe for 2020" que considera la reutilització d’informació de salut com un element clau per redissenyar els sistemes sanitaris i reorientar les polítiques en salut cap als nous objectius i reptes que es plantejaran durant els propers anys.
A Catalunya, el Pla de Govern 2013-2016 -alineat amb l’estratègia de la Unió Europea-, que potencia el sistema de recerca desenvolupament i innovació (R+D+i), posa també l'èmfasi en afavorir la transferència de resultats de la recerca als sectors productius.
Dins d’aquest marc, el Sistema de Salut de Catalunya es troba molt ben posicionat per dur a terme el projecte VISC+. La disponibilitat d’uns sistemes d’informació de qualitat i plenament consolidats, l’existència d’un clúster de biociències que ha esdevingut un dels grans pols biotecnològics europeus i una xarxa d’excel.lència amb universitats, hospitals i centres de recerca tant de l’àmbit bàsic, clínic i epidemiològic són factors que han de propiciar el poder treure el màxim rendiment del projecte per generar més informació i coneixement per contribuir a millorar l’assistència sanitària a la ciutadania, i la gestió i sostenibilitat del sistema de salut.
Dades sanitàries i dades massives
Tots els sistemes de salut del món produeixen quantitats ingents de dades sanitàries durant la seves activitats diàries que, fins el moment, no s'havien pogut estudiar i analitzar convenientment en tota la seva plenitud i potencialitat.
Aquesta mancança es produïa a causa de la diversitat i dispersió de les fonts i els sistemes d'informació que generaven les dades, com també per la no adequació de les tecnologies disponibles per gestionar-les eficientment.
Actualment, les noves tecnologies han suposat una revolució en aquest camp en oferir noves oportunitats en permetre relacionar aquesta informació donant-li més valor amb la seva reutilització per a processos de recerca, innovació i avaluació dels resultats.
Cada cop és més factible l’anàlisi i reutilització de les dades pel que fa a les possibilitats d'obtenir més informació per afavorir i millorar la qualitat de la recerca i accelerar la transferència dels resultats de les investigacions als pacients i a la ciutadania mitjançant la prestació d’una millor atenció sanitària i més evidència sobre l'eficàcia, l'efectivitat i els possibles efectes adversos de les intervencions o de la causa de les malalties.
Els sistemes de salut també se’n podran beneficiar en afavorir l’accessibilitat de les dades als investigadors mitjançant el retorn en forma de nou coneixement que potenciï la capacitat d’anàlisi, avaluació i de presa de decisions sobre la qualitat dels serveis sanitaris i les millors pràctiques clíniques, la planificació i assignació de recursos, el benchmarking o comparació entre centres, l’augment de la transparència i el retiment de comptes o l’acceleració de la innovació .
Governança i lideratge del projecte
L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), empresa pública del Departament de Salut, és l'entitat encarregada de dissenyar l’estratègia global, implementar i supervisar el projecte, tot exercint el lideratge institucional.
L’AQuAS també és responsable d’establir i executar les polítiques de seguretat i transparència relacionades amb el projecte, com també del control econòmic i de les inversions necessàries.
Un dels aspectes més destacats és que l’AQuAS té la missió garantir i anonimitzar totes les dades sanitàries que seran lliurades de manera segura als investigadors i centres que les sol.licitin. Tota la política de transparència i de polítiques de seguretat estarà emparada per un codi ètic.