Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El DAAM i el sector s'alineen en contra de la nova normativa proposada pel Parlament Europeu sobre la producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics

El dimecres 31 de juliol, s'ha reunit la Taula Sectorial Agrària de la Producció Agrària Ecològica a la seu principal del DAAM a Lleida.

query_builder   31 juliol 2014 17:39

event_note Nota de premsa

El DAAM i el sector s'alineen en contra de la nova normativa proposada pel Parlament Europeu sobre la producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics

El dimecres 31 de juliol, s'ha reunit la Taula Sectorial Agrària de la Producció Agrària Ecològica a la seu principal del DAAM a Lleida.

La reunió ha estat presidida pel Director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, acompanyat del President del CCPAE, Daniel Valls. Per part del sector hi han assistit els representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos de Catalunya (UP), els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Col·lectiu d’Empreses Col·laboradores, l’Associació d’Agricultura Biodinàmica d’Espanya i del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
 
Un dels principals temes que ha centrat la reunió, ha estat la proposta del nou Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics, que té com objectiu establir els principis de la producció ecològica i establir les normes d’aplicació a dita producció i a l’ús de les indicacions en el seu etiquetatge i en la seva publicitat.
 
Aquesta proposta no compta amb el suport del DAAM ni del sector, degut a la incoherència existent entre els principis generals de la producció ecològica i les normes d’aplicació, ja que segons sigui el camp d’activitat en el qual s’apliquen, es generen grans diferències que no ajuden a enfortir la confiança del consumidor ni resulten justes entre les diferents zones climàtiques europees, ni entre els diferents tipus d’operadors.
 
Per tant, es considera que no respon a les necessitats dels productors i dels consumidors, i perjudicaria els interessos dels operadors ecològics catalans, especialment als ramaders, raó per la qual s’ha aprovat un document de posicionament conjunt de cara a fer-lo arribar a la Comissió.
 
En el decurs de la reunió també s’han analitzat les actuacions realitzades en el marc del Programa de Foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014, entre les que destaca la celebració de la 2ª edició de la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica el passat mes de juny, durant la qual es van adherir més de 200 activitats, més del doble respecte de l’any anterior, amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques i difondre-les i promocionar-les sota un paraigua comú. La Setmana Bio, esdevé un veritable aparador de la producció agrària ecològica davant la ciutadania, que enguany ha tingut una molt bona acollida.
 
Davant la finalització aquest any d’aquest Programa de Foment, s’ha acordat elaborar un nou Pla per als propers anys, donant continuïtat a aquesta iniciativa que tan bons resultats està donant.
 
En la reunió també s’han exposat els canvis que ha suposat la publicació de la Llei 2/2014 de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic per a la regulació de la producció agrària ecològica, especialment pel que fa a la regulació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) en aspectes relacionats amb la seva naturalesa jurídica  i el seu règim de funcionament.  A més, s’ha presentat el nou Pla d’acció per al futur de la producció ecològica de la Unió Europea, que recull l’estratègia de la Comissió Europea per a la producció ecològica i per al seu control i comerç durant els propers 10 anys, i amb el que es pretén facilitar la transició al nou marc jurídic previst que començarà a aplicar-se al final de la dècada.
 
Un altre tema abordat ha estat el dels ajuts a la producció agrària ecològica en el marc del nou PDR 2014-2020, que el DAAM ha presentat recentment a la Comissió Europea. El pla financer del PDR 2014-20 preveu una inversió total de 810 M€, dels quals 18 M€ corresponen a l’agricultura ecològica i 20 M€ a la ramaderia ecològica, dels que la Generalitat de Catalunya aporta un 50 %. En aquest nou període de programació es dóna continuïtat a les mesures de l’anterior PDR, amb la novetat de la inclusió en la mesura d’agricultura ecològica de dues noves actuacions: les d’adob en verd i la de guaret en rotació. En ramaderia ecològica es potencien especialment les explotacions de cicle tancat en porcí, boví i equí amb una prima específica.
 
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia