L’equip de seguiment de l’ós bru ha pogut detectar noves reproduccions a través de les fotografies i vídeos de les càmeres automàtiques
L’óssa Caramelles apareix en un vídeo amb els seus dos cadells a l’Àlt Àneu (Pallars Sobirà)
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural confirma que l’equip de seguiment de l’ós bru ha detectat aquest any 2 noves reproduccions de dos cadells cadascuna. Les femelles amb dues cries cadascuna són probablement Caramelles i Caramelita. Les fotografies captades per les càmeres automàtiques de Caramelles amb els seus dos cadells són a l'Alt Àneu, mentre que Caramelita va ser localitzada a la vall de Cardós. Tots dos municipis estan situats dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Encara és molt aviat per poder determinar quin sexe tenen aquestes 4 cries i també el seu progenitor, tot i que sembla que podria tractar-se de Pyros, mascle dominant de la població d’ós al Pirineu. Pyros és el progenitor directe o indirecte (pare d’altres mascles, pare o avi de la meitat de les femelles) del 75% dels cadells que han nascut a la població, i de la totalitat dels que han nascut els últims 5 anys. Pyros, mascle alliberat l’any 1997, es calcula que té uns 27 anys. L’edat mitjana de vida d’un ós és d’uns 30 anys i, per tant, està arribant al final de la seva vida.
Les darreres fotos captades i el vídeo de Caramelles amb els dos cadells a l’Alt Àneu són d’aquest juliol.
La població pirinenca s’estima entre d’entre 31 i 35 óssos (25 exemplars identificats durant l’any 2013). Aquí s’hi han de sumar de moment els 5 nous cadells (l’osseta Auberta, ubicada a la Vall d’Aran, més aquests 4 cadells localitzats al Parc Natural de l’Alt Pirineu). Aquest 2014 està certificada la baixa de Balou, trobat mort fa uns mesos a França,
Durant l’any 2013, es van identificat 25 óssos al Pirineu: 8 femelles adultes, 2 femelles subadultes, 6 mascles adults i 3 mascles subadults, 3 subadults de sexe indeterminat i els tres cadells nascuts durant l’any. Amb l’excepció de Balou, que no s’ha reproduït mai, els altres mascles adults són tots fills o néts de Pyros, aspecte que posa en risc la variabilitat genètica de la població a mitjà termini. Hi ha 2 mascles al Pirineu atlàntic. La resta de la població és al Pirineu central, i la major part de la població és o visita alguna vegada a l’any el territori català. A Catalunya se'n van detectar 15 exemplars (11 al Pallars i 6 a l’Aran).
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1