L’hospital aplica un protocol que consisteix a disminuir l’agressió que la cirurgia suposa per a les persones intervingudes
En un any s’ha operat 75 pacients que han tornat a casa 3,5 dies abans del que és habitual i que han reingressat un 66% menys
Professionals del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol han començat a aplicar, en l’últim any i mig, un protocol per minimitzar l’agressió que les operacions de càncer de còlon o recte suposen per al cos dels pacients. Agredir menys o, el que és el mateix, reduir l’estrès metabòlic, significa deixar de dur a terme mesures que s’han convertit en una tradició en l’àmbit quirúrgic. Per exemple, el protocol inclou minimitzar el dejuni abans i després de l’operació, o fer aixecar els pacients del llit passades escassament 6 hores de la intervenció. Els resultats constaten que funciona: les 75 persones a qui s’ha aplicat el protocol el primer any han pogut tornar a casa 3 dies i mig abans del que és habitual. I ho han fet en bones condicions, ja que només un 4% han necessitat tornar a ingressar, quan la xifra mitjana prèvia era de més del 12%.
El protocol, de nom ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) va fer els primers passos a Dinamarca als anys 90, i mica en mica s’ha anat estenent. A Catalunya, existeixen alguns altres centres que també l’han començat a aplicar, i Germans Trias és el primer dels de l’Institut Català de la Salut. Com que els resultats són positius, l’hospital badaloní preveu ampliar-ne l’ús en aquest i en altres tipus de cirurgia.
Protocol multidisciplinari i amb 17 ítems
L’ERAS afecta tant la preparació per a la intervenció, com l’operació en si mateixa, com el postoperatori, i compta amb la participació de professionals de cirurgia, d’anestesiologia i d’infermeria, amb el seguiment de la direcció mèdica. Inclou 17 ítems que s’han d’aplicar al màxim possible però que es poden adaptar en funció de les característiques del pacient i de l’hospital.
Alguns d’aquests ítems són trencadors respecte a la pràctica quirúrgica habitual. Per exemple: evitar el dejuni dels pacients, a qui s’ha donat dieta líquida en forma de batuts fins a dues hores abans de l’operació; evitar la purga prèvia en les persones amb càncer de còlon; eliminar la tradicional presa d’ansiolítics abans de baixar els pacients a quiròfan; ja a la sala d’operacions, evitar sempre que sigui possible col·locar una via central o una sonda nasogàstrica; i, tan sols sis hores després de l’operació, donar dieta líquida als pacients i fer-los aixecar del llit i caminar. Aquest últim ítem és molt important per afavorir el seu trànsit intestinal i fomentar el normal funcionament del cos en poques hores.
A tot plegat s’hi afegeix una informació més exhaustiva que l’habitual en la visita preoperatòria, especialment pel que fa a allò que passarà un cop acabada la intervenció. Segons els cirurgians responsables de la iniciativa, els doctors Ignasi Camps i Marta Cuadrado de la secció de Coloproctologia, "aquests pacients vénen a l’hospital caminant perquè tenen un problema del qual se’ls operarà. Estan malalts, no són malalts, i és amb aquesta premissa que volem tractar-los".
L'Hospital Germans Trias i el Campus Can Ruti
L’Hospital Germans Trias és un centre públic de l’Institut Català de la Salut que presta atenció sanitària d’alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i el Maresme. Per a determinades patologies, és referència en una àrea més àmplia del territori català, que abraça aproximadament 1.200.000 habitants. També, és hospital general bàsic per a més de 200.000 ciutadans de Badalona i de diversos municipis de l’entorn. Germans Trias fa recerca d’alt nivell per via de l’institut d’investigació que porta el mateix nom, i imparteix docència als alumnes de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a estudiants d’altres titulacions sanitàries.
L’Hospital i l’Institut Germans Trias, i la facultat de Medicina de la UAB, són al Campus Can Ruti, un entorn biomèdic d’excel·lència i d’alta tecnologia que es troba a la serralada de Marina de Badalona, a tocar de Barcelona. Al Campus Can Ruti també hi desenvolupen la seva activitat l’Institut Guttmann, l’Institut Josep Carreras per a la Investigació contra la Leucèmia, l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer i, a l’edifici mateix de l’hospital, l’Institut Català d’Oncologia, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la Sida, el Banc de Sang i Teixits, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge i el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya.