Direcció General de Comunicació

El Govern promou l'Avantprojecte de llei de suport a les famílies, a qui situa com a institució social bàsica

query_builder   2 setembre 2014 15:15

event_note Nota de premsa

El Govern promou l'Avantprojecte de llei de suport a les famílies, a qui situa com a institució social bàsica

 
  • El Consell Executiu ha aprovat la memòria prèvia de l’Avantprojecte de llei de suport a les famílies, que desplegarà les polítiques familiars encaminades a afavorir i enfortir les competències parentals i les relacions saludables entre els seus membres
 
  • El text potencia les polítiques familiars de manera transversal, tal com estableixen les directrius fixades al Pla Integral de Suport a la Família
 
El Govern ha aprovat la memòria prèvia de l’Avantprojecte de llei de suport a les famílies, una norma que establirà les bases d'una política de suport i protecció a les famílies, centrada especialment en la lluita contra l'exclusió social, per tal de construir una societat més justa i cohesionada. La futura llei fixarà les bases i les mesures d’una política de suport a la família que millori el seu benestar, promovent la seva protecció econòmica, potenciant la solidaritat social i la solidaritat intrafamiliar, impulsant la participació activa dels seus membres dins la comunitat i lluitant contra les desigualtats socials i situacions d’exclusió social.
 
Amb aquesta iniciativa legislativa, el Govern pretén afavorir la conciliació entre la vida laboral i familiar de les persones treballadores, tenint en compte la coresponsabilitat i el repartiment de les tasques entre els membres de la família. En aquest sentit, l’Executiu estima necessari desplegar polítiques encaminades a afavorir i enfortir les competències parentals i les relacions saludables entre els seus membres per fer front a les responsabilitats i dificultats familiars que sorgeixin al llarg del cicle vital. De la mateixa manera, considera imprescindible continuar impulsant mesures que millorin la quantitat i la qualitat del temps compartit en família.
 
El text apodera la família en la seva dimensió relacional i emocional, eleva a llei la definició de família monoparental i reconeix les condicions de família nombrosa i monoparental, tot impulsant-ne polítiques de suport.
 
Suposarà, en definitiva, enfortir de manera transversal les polítiques familiars, tal com estableixen les directrius fixades al Pla Integral de Suport a la Família 2012-2016, l’eina de planificació estratègica que aplega el conjunt de les actuacions dels departaments de la Generalitat en matèria de polítiques familiars.
 
 
Una nova llei per a les noves realitats
 
La llei de suport a les famílies permetrà actualitzar la norma actual, vigent des de l’any 2003, que s’ha vist superada pels canvis que han patit les famílies catalanes, tant pel que fa a la seva estructura, com a les relacions entre els seus membres. Aspectes com la disminució de la fecunditat, el retrocés en la primera maternitat, l’augment del nombre de separacions, l’increment de famílies monoparentals o l’allargament de la vida fan que l’evolució de les estructures familiars plantegi nous reptes que el Govern tindrà en compte a l’hora de planificar les noves polítiques familiars.
 
En qualsevol cas, tot i els canvis profunds que afecten els models familiars, es manté la importància d’aquesta institució com a peça social bàsica. Es tracta del primer marc de socialització, d’acolliment i de cura, i és la institució millor valorada per la majoria dels ciutadans.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia